Câte zile libere vom avea în 2016 – şapte dintre ele vor fi în cursul săptămânii





Românii au 12 zile libere în anul următor, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, mai puţine decât anul acesta, deoarece Paştele ortodox va fi de 1 Mai. Însă ei vor beneficia efectiv de şapte zile libere în plus, pentru sărbătorile din timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend, potrivit adevarul.ro.
Spre deosebire de anul care se încheie, românii au avut 13 zile libere, dintre care opt în timpul săptămânii. Potrivit Mediafax, Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.
Zilele libere de Anul Nou, 1 şi 2 ianuarie, sunt vineri şi sâmbătă, iar Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) va fi duminică. În duminica Paştelui, de 1 Mai, se sărbătoreşte şi Ziua Muncii. Şi 2 mai, a doua zi de Paşte, va fi o zi liberă. Paştele catolic se sărbătoreşte pe 27 martie.
Următoarele zile libere sunt în duminica şi lunea de Rusalii, pe 19 şi 20 iunie. Până la Crăciun, sărbătorile legale vor fi în cursul săptămânii: 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei şi 1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României.
Crăciunul (25 decembrie) va fi într-o duminică, fiind liberă şi cea de-a doua zi de Crăciun, luni.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, mai informează Mediafax. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Sursa: Adevarul.ro
Comentariile portalului
Ați văzut, am reținut-o doar ca pe o scăpare. Oricum, mi-a făcut plăcere PS-ul, ne-am înțeles, s-a marcat, eu am și uitat și (...)
Sunteți , ca de obicei, in eroare. Până va cade în mana un dictionar, poate va lămurește asta. Poate. ASERVIT adj., s. 1. adj. înrobit, robit, subjugat, supus, ( (...)
Aservit poate fi cineva doar cuiva aflat la putere(sau care are o anumita putere) domnule @Valea, asa cum a fost Digi in toate regimurile,... deocamdata Realitatea TV doar sustine (...)