Loteria bonurilor: un FALS care durează de zece luni? Ce urmări poate avea scandalul extragerilor





Scandalul extragerilor organizate pentru Loteria bonurilor, unde au fost declarate drept câștigătoare alte sume decât prevede legea, ar putea avea urmări serioase, scrie Evenimentul Zilei.
După cum se știe, bonurile câștigătoare sunt alese în urma unor extrageri de trei bile, care reprezintă suma câștigătoare, și a unei alte extrageri de o bilă, reprezentând ziua în care au fost emise bonurile. Potrivit regulilor inițiale ale loteriei bonurilor, extragerea începe cu cifra unităților, ulterior cea a zecilor, și apoi cea a sutelor. Astfel, dacă se extrag numerele 1, 3 și 4 (unități, zeci, sute), citirea sumei se va face invers, începând cu cifra sutelor, cum este și normal. Prin urmare, suma rezultată ar fi 431 (sute, zeci, unități). Ei bine, în cazul extragerilor bonurilor, comisia organizatoare a decis să nu respecte regulile și să declare câștigătoare sumele exact în ordinea extragerii. Regulamentul de funcționare prevedea însă contrariul.
În loc să fie citite în ordinea inversă extragerii, numerele au fost citite în ordinea extragerii, încălcându-se legea
Comisia a decis că este deasupra legii
Astfel, au precizat Finanțele în cadrul unui comunicat, s-a pornit de la ideea ca ordinea extragerii să coincidă cu aceea a citirii cifrelor, pentru a nu se crea confuzii. „Pentru ca și ordinea de extragere din urne să fie în concordanță cu modul de citire a rezultatului obținut și pentru a facilita receptarea corectă și a evita confuzia în rândul participanților la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis să procedeze, în cadrul celei de-a III-a etape, care se referă la suma câștigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor”, scrie în comunicatul Ministerului. Folosind exemplul de mai sus, câș tigătoare nu a mai fost declarată suma 431, ci 134, în ordinea extragerii. Instituția susține că s-au respectat re glementările în vigoare, respectiv Ordonanța Gu ver nului 10/2015, precum și Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea acestei ordonanțe.
Iată ce scria însă în ordinul de ministru privind organizarea acestor extrageri: „S-a trecut la extragerea celor 3 cifre care compun numărul câştigător, începând cu cifra unităților și terminând cu cifra sutelor, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal”. Documentul se poate regăsi și acum la linkul https://static. anaf.ro/static/10/Anaf/ legislatie/OMFP_417_2015. pdf. Documentul preciza clar că suma câștigătoare trebuie anunțată citind cifrele în ordinea inversă extragerii. Așadar, prevederile legale contraziceau modul în care au fost declarați câștigătorii, cel puțin la prima extragere, de pe 13 aprilie. Ministerul a fost atenționat chiar de atunci. Singura urmare a fost că prevederile privind ordinea extragerii au dispărut din do cument.
Implicații
Care sunt consecințele? Cel puțin extragerile realizate în baza ordinului emis în aprilie, unde se specifică felul în care trebuia intrepretate numerele extrase, se dovedesc un fals. Prin urmare, banii încasați de câștigători ar trebui dați înapoi, ca sumele să revină adevăraților câștigători. Pe data de 13 aprilie a fost organizată prima extragere în baza ordinului menționat, înainte ca acesta să fie modificat. Au fost declarate câștigătoare bonurile în valoare de 6 lei, în loc să fie declarată suma de 600 de lei, în condițiile în care bilele extrase au fost 006, iar ultima cifră era cea a sutelor. Ministerul a precizat însă că „o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuție”. Cu toate acestea, regulamentul a fost încălcat.
Loteria bonurilor fiscale aferentă lunii octombrie are loc în data de 22 noiembrie.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)