marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Falcă și Robu vor să transforme Aradul și Timișoara într-o metropolă

    de - | 8 octombrie 2015, 5:39 PM | Administraţie

    3

    Timişoara şi Aradul vor convieţui în aceeaşi… metropolă, ori cel puţin asta este intenţia autorităţilor. În luna noiembrie a acestui an, atât autorităţile timişorene cât şi cele arădene se vor pune la aceeaşi masă pentru a „suda” acest pol de creştere, potrivit informațiilor deținute de Ziuadevest.ro

    „Am avut o discuție cu primarii Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, amândoi s-au arătat interesați de a relua discuțiile despre dezvoltarea comună pe axa Timișoara – Arad. Cred că știți că există demersuri care au pornit cu ani în urmă, am avut câteva întâlniri comune în 2008, în 2013 s-a finanțat și finalizat un studiu de potențial privind această axă de dezvoltare. Argumentele pentru a ne conecta deopotrivă în această dezvoltare, și noi, Timișoara, și vecinii noștri, arădenii, sunt foarte clare. Dacă dorim să creăm o metropolă de un milion de cetățeni, singura șansă este să facem acest binom de dezvoltare. Pe de altă parte, dacă dorim să fim puternici pe partea europeană și internațională, trebuie să fim în acest binom. Conectarea Timișoarei la culoarele paneuropene trebuie să se facă și mai facil, și mai bine, și de ce să nu producem aceste sinergii împreună cu Aradul? Ne propunem un eveniment comun în luna noiembrie. Avem un grup de lucru care a făcut câteva demersuri concrete. Ne-am dori să semnăm un protocol de colaborare administrativă, economică și pentru crearea metropolei Timișoara și bineînțeles să discutăm despre prioritățile comune, cu proiectele aferente. Fiecare municipiu are proiectele proprii, inclusiv pentru zona periurbană. Totodată, consiliile județene au proiectele proprii și există și un studiu care propune alte proiecte. Toate aceste proiecte relevante ar trebui să fie inventariate și puse în corelație și stabilite priorități, iar consiliile locale să-și dea girul pentru a face o construcție comună. În prima ședință comună de pregătire a acestui eveniment, care va avea loc în săptămânile viitoare, ne dorim să prezentăm intențiile și interesele, care pot să fie diferite până la urmă, să concepem ordinea de zi și draftul de protocol, inclusiv să ne gândim la mandatarea pe partea de coordonare și parte executivă pentru a face construcția viitoare”, spune Marian Constantin Vasile, consilierul personal al primarului Timişoarei Nicolae Robu şi iniţiatorul şi coordonatorul Consiliului Consultativ Economic al Timişoarei.

    „Eu şi cu domnul primar Falcă susţinem dezvoltarea integrată Timişoara-Arad, o dezvoltare sinergică. E o mică diferenţă între noi, eu spun pe axa Timişoara-Arad, domnul Falcă, Arad-Timişoara. În rest susţinem amândoi proiectul”, a spus primarul Timişoarei Nicolae Robu.

    Sursa: Ziua de Vest

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. De vreme ce aeroportul Arad fuctioneaza „la cota de avarii” fiind mutat la Timisoara, Judecatoria la fel, Aradul ramanand doar cu cazurile nesemnificative,Statia Meteo ,idem cu tot cu angajatii care nu s-au pensionat inca au trecut in administratia orasului Timisoara mai poate fi vorba de administratie comuna ori aradenii sunt asa de prosti in cat sa creada ca aceste servicii vor fi returnate si administrate in comun cu Timisoara pentru inflorirea lor comuna.

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Bine, da’ cum si-au imiginat: o sa ramana pe veci la putere ca sa se asigure ca dezvoltarea se va face? Cred ca marile metropole s-au format facilitate de mai multi factori, si in nici un caz de pe azi pe maine. Poate la rusi a fost altfel, cu metodele lor specifice. Sau cine stie, poate s-au gandit la potentialul oraselor fantome din China…
      Si de ce sa fim puternici in Europa, cine suntem noi ce promovam, ce stim sa facem, cu ce contribuim sau astea-s intrebari irelevante si conteaza doar ce castiga(m)?

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Parerea mea este ca cele doua municipii trebuie sa se dezvolte independent.Dezvoltarea unei metropole se face de regula de-a lungul unui curs de apa.Intre Arad si Timisoara (sau intre Timisoara si Arad,cum ii place domnului primar Robu,care se pare c-a uitat ca este nascut si crescut in comuna Bocsig jud.Arad,deci aradean get-beget,avand consoarta din satul Rapsig,jud.Arad,doar studiile si locuinta primita ,impingandu-i spre orasul din vecini),exista dupa cum bine se stie doua comune:Sagu si Vinga.Va dati seama ce investitii enorme ar necesita o infrastructura(apa-canal,curent electric,gaze naturale, statii de epurare,statii de reglare-masura-pompare, statii de transformare,drumuri de acces,trotuare, etc si care sa se si recupereze intr-un interval cat de cat acceptabil??Dezvoltarea urbanistica a orasului Arad inspre Timisoara si invers,daca va fi sa fie,ar trebui sa se faca in mod firesc,fara protocoale si actiuni imperative.Personal nu cred in aceasta dezvoltare si in viitor intr-o conectare fizica a celor doua municipii.Aradul se va dezvolta cu preponderenta spre est,pe linia Vladimirescu-Mindruloc-Cicir,Livada-Sanleani,pe Mures,respectiv spre nord pe linia Zimand-Cuz-Zimandul Nou-Andrei Saguna.Cu usurinta se va putea realiza o zona metropolitana,care sa cuprinda toate comunele suburbane,aplicand pentru investitii si dezvoltare comuna.Din pacate pentru vecinii Timisoreni,dezvoltarea lor urbana spre sud si vest,ii scoate de o axa a a comunicarii, indepartandu-i de nodul feroviar si de autostrada.Spre est,dezvoltarea este incomodata de ecluzele raului Bega si de faptul ca in amonte Bega nu este navigabila,dezvoltarea necesitand investitii enorme,inclusiv in cea ce priveste indiguirile,Bega neputand fi utilizata ca si cale de transport. Singura posibilitate de viitor este o dezvoltare spre nord,deci spre Arad.Asta este adevaratul motiv pentru care se doreste cu atata ardoare,unirea celor doua municipii si transformarea in viitor al Aradului in cartier al Timisorii.Pentru ca nu cred ca viitoarea metropola se va numi altfel decat…Timisoara..

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.