Șezi blând că „România va primi 1700 și ceva de refugiați. Nu mai mult”, ne liniștește Iohannis





Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, 7 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni, că a promulgat noul Cod Fiscal, act normativ pe care iniţial îl întorsese în Parlament. De asemenea, şeful statului a adresat şi problema refugiaţilor, anunţând că ţara noastră va primi cel mult 1700 şi ceva de persoane, scrie epochtimes-romania.com.
„Am constatat că există dorinţa de informaţie, nevoie de dezbatere şi la noi în ţară. Voi face câteva precizări legate de poziţia oficială a României şi de numărul de refugiaţi. Vreau să vă spun că în România nu există presiunea unui val migraţionist, nu se constată o creştere a numărului de refugiaţi. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie, am convocat CSAT pe 17 septembrie. Voi prezenta acest punct de vedere”, a declarat preşedintele.
Şeful statului a mai adăugat că, în opinia sa, România este îndreptăţită să ceară cote obligatorii şi a precizat că nu există un număr oficial de refugiaţi prezentat de Comisia Europeană.
Preşedintele a menţionat că în Consiliul European au avut loc mai multe discuţii succesive, prima dintre acestea în luna martie, când a prezentat opinia României şi anume, că este nevoie de solidaritate însă este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câţi refugiaţi poate să primească: „eu am optat pentru cote voluntare”, a declarat şeful statului.
Iohannis a mai precizat că în luna aprilie, la solicitarea Italiei, discuţia a fost reluată, „mai aprinsă de data aceasta” şi, la momentul respectiv, a optat din nou pentru cote voluntare.
„În iunie, Comisia a prezentat un concept care a obţinut cotele obligatorii. Nu am fost de acord cu acelea. Şi alte state membre au fost împotriva cotelor obligatorii şi s-a ajuns la concluzia că nu pot fi impuse. Fiecare stat membru analizează câţi refugiaţi poate să primească, iar Comisia va centraliza. România a comunicat la începutul lunii iulie că poate să primească 1.785 de refugiaţi. Astea sunt datele. Între timp, am văzut cu toţii că presiunea publică a devenit foarte mare. Zeci de mii de oameni au intrat în UE, au apărut probleme de logistică, de principiu, pentru că a fost încălcat spaţiul Schengen. Pe bună dreptate am văzut tragedii umane, dar pe acest fond au apărut speculaţiile. În România nu există niciun fel de presiune al unui val migraţionist. Nu avem un flux semnificativ de imigranţi”, a precizat preşedintele.
Iohannis a mai declarat că, deşi fenomenul migraţiei este important pentru noi, ca ţară UE, în România nu apare o presiune din această zonă.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)