Kinedok continuă. Vineri, arădenii au făcut cunoștință cu Joanna, la Teba…





Fabrica de textile părăsită, Teba, devine din ce în ce mai mult epicentrul artei contemporane la Arad. Dacă mai intâi a debutat cu un festival de muzică underground, Particles, iar apoi a urmat un festival de artă stradală, FabricArt, acum cel mai nou eveniment este dedicat, de trei săptămâni încoace, artei cinematografice.
Astfel, datorită Asociației CitiZenit, Aradul a fost inclus în proiectul cultural Kinedok, iar Fabrica Teba a devenit unul dintre cele peste 20 de spații nonconvenționale din cele 5 țări participante, unde se prezintă o serie de 12 documentare creative, produse în Europa Centrală și de Est.
Un fel de club inedit de cinefili, de dimensiune internațională ce dorește să fie o platformă de distribuție alternativă care reunește fanii și realizatorii de documentare creative.
Kinedok a început la Arad în 3 iulie, iar de atunci, în fiecare vineri seară, începând cu ora 20:00, arădenii au putut vedea gratuit, într-un mediu intim și prietenos, documentarele incluse în program, simultan cu românii din orașele București, Timișoara, Cluj, Iași, Constanța sau Târgul Mureș.
Vinerea aceasta s-a proiectat filmul numit după protagonistă, „Joanna” – o poveste despre relații, tandrețe, dragoste și considerație, produsă în Polonia, sub regia Anetei Kopacz, în 2013.
„Mulți oameni urmăresc blogul Joannei pentru că îi învață să fie atenți și veseli. Joanna își descrie viața de zi cu zi cu o onestitate și precizie copleșitoare. Dorințele ei sunt simple: o excursie cu familia la lacuri; planurile sale sunt pe termen scurt: să își vadă fiul mergând prima oară pe bicicletă. Diagnosticată cu o boală incurabilă, Joanna îi promite fiului ei că va face tot ce-i stă în puteri ca să trăiască mai mult…”
Seria de documentare Kinedok continuă. Vinerea viitoare, Teba urmează să găzduiască o co-producție slovaco-cehă, din 2013, în regia lui Robert Kirchhoff, ce prezintă povestea unei asasinări neelucidate a unei tinere, care a avut loc cu treizeci de ani în urmă. Descrierea filmului „Normalizarea” este concisă: „Adevărul e simplu, minciunile sunt complexe”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)