vineri, 9 mai, 2025

Special Arad Logo

    Adolescenții s-au confesat, arătându-și propria lume la Biblioteca Județeană

    de Special Arad | 9 mai 2015, 11:17 PM | Știri Arad

    0

    Știri Arad: În acest sfârșit de săptămână, la Biblioteca Judeţeană s-a organizat o zi a tinerilor cu totul specială din multe puncte de vedere. Numărul mare al liceenilor care s-au implicat în dezbaterea „Aşa arată lumea mea!” a luat prin surprindere organiztorii care s-au văzut nevoiți să suplimenteze scaunele și au deschis larg ambele uşi, cu intenţia clară ca tinerii „cazaţi” pe hol să audă măcar discuţiile din Sala „Concordia’”.

    Dezbaterea a durat aproximativ 2 ore. Ceea ce merită menţionat este participarea sinceră şi dorinţa tinerilor de a-şi exprima punctul de vedere privind cele spuse, citite, ascultate. Pentru că ei nu și-au definit lumea ( interioară şi cea canonică, de fiecare zi: tumultoasă, bogată, frumoasă, avidă, opozantă şi problematică ) doar prin luări de poziție, ci și prin creaţiile lor muzicale şi literare. Iar acestea nu se pot truca.

    Intenția noastră, ca gazde, a fost, evident, aceea de a-i incita şi a-i stârni în a se descoperi, în a se deschide. Avantaj reciproc. Pentru ei și pentru noi. Nici o întâmplare cu ei – adolescenţii – nu este banală, plictisitoare, la temperaturi joase sau călâie. Ascultându-le intervențiile, confesiunile directe sau mascate protector între cuvintele unui text, frenezia şi aplauzele, îmi întăresc tot mai mult convingerea că noi, adulţii, îi văduvim conştient sau inconştient de astfel de experienţe sincere, neprotocolare, de înţelegere şi empatie. Acasă, la şcoală, şi oriunde. Şi că oricât ne-am scuza, pentru unele rele comise de ei suntem, direct sau indirect, responsabili. Până la urmă, atmosfera de acasă, sistemul de învăţământ neproductiv şi tracasant din şcoală, total neinteresant ca şi conţinut şi ca şi expresie, exemplul prost de menageriere a timpului, exemplul prost de gestionare a activităților şcolare, a oraşului şi a ţării, de răsturnare a valorilor, absenţa modelelor şi a exemplelor pozitive, nouă, adulţilor ni se datorează. În locul fumului, a drogurilor, a plictisului, a nepăsării la care societatea îi  «condamnă», ar trebui să punem ceva, ceva veritabil şi trainic.Asta rapid şi cu toată seriozitatea, dacă nu dorim să ni-i îndepărtăm iremediabil.Şi ar mai fi ceva.Să încercăm să ne facem timp şi pentru ei”, a spus Lucia Bibarț – responsabil PR al Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.