miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  74 de ani de teatru profesionist în limba română, la Arad

  de Tomck@t | 4 noiembrie 2022, 2:17 PM | Cultură

  0

  „4 noiembrie 1948. E data la care, pe scena arădeană, un actor profesionist rostea prima replică în limba română. Zi în care trupa arădeană a proaspăt înființatului Teatru Român de Stat din Arad scotea la lume prima sa producție: spectacolul «O zi de odihnă», de Valentin Kataev”, ne reamintește Teatrul Clasic „Ioan Slavici” într-o postare pe Facebook.

  „De atunci au trecut peste șapte decenii. 74 de ani în care teatrul arădean a trăit o poveste frumoasă: aceea a creațiilor inspirate, a întâlnirilor magice petrecute pe scândura scenei, a miilor de ceasuri de spectacol adevărat. La aniversare, spunem La mulți ani! – TEATRULUI ARĂDEAN, spunem La mulți ani! celor pentru care TEATRUL a fost și le este casă, dar și celor care, seară de seară, ne trec pragul: spectatorilor noștri”, se mai arată în mesajul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  Ziua cea mare pentru teatrul arădean va fi marcat cu un spectacol mâine, sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 19:00, cu premiera spectacolului „…escu”, de Tudor Mușatescu, în regia lui Răzvan Enciu. Spectacolul ar fi trebuit să aibă avanpremiera cu o zi în urmă, joi seara, dar a intervenit un deces în familia unui actor din distribuția spectacolului.

  În spectacolul „…escu” joacă actorii Andrei Elek, Alina Vasiljević, Carmen Vlaga-Bogdan, Ioan Peter, Ștefan Statnic, Marina Palii, Călin Stanciu, Bogdan Neciu, Florin Covalciuc, Roxana Sabău, Zoltan Lovas, Alex Popa, Iulia Pop Dragoș, Robert Pavicsits și Marian Parfeni.

  Răzvan Enciu este câștigătorul proiectului demarat de teatrul arădean, „Un teatru pentru început de drum”, aflat la cea de-a doua ediție.

  „…escu” este o piesă de teatru de comedie din 1933, scrisă de dramaturgul român Tudor Mușatescu și este, practic, continuarea piesei „Titanic Vals” (1932), prezentând destinele odraslelor lui Spirache Necșulescu. Primul spectacol în cadrul proiectului „Un teatru pentru început de drum” a fost, anul trecut, tocmai „Titanic Vals”, regizoarea debutantă care a câștigat atunci proiectul fiind Celina Nițu.

  Spre sfârșitul acestei luni, mai exact între 23 și 28 noiembrie, revine cu o nouă ediție și îndrăgitul Festivalul Internațional de Teatru Clasic. Vezi aici programul!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.