joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    7 lucruri uimitoare, create de natură și care nu-ți vine să crezi că există

    de Special Arad | 9 aprilie 2014, 12:05 PM | Internaţional | Recomandările editorilor

    1

    Pământul e plin de minuni naturale despre care mai că nu-ți vine să crezi că există. Pentru asta, vă prezentăm o serie de șapte locuri uluitoare, pe care dacă nu le vezi cu ochii tăi îți e greu să crezi că există cu adevărat. Astfel, noi ne punem toată încrederea în cei de la earthporm.com și vă prezentăm cele șapte locuri despre care vorbim:

     

     

     

     

    1. Salinele reflectorizante din Bolivia

    Reflective-salt-flats-in-Bolivia

    Salar de Uyuni este una dintre cele mai mari saline din lume, întinse pe 10.582 de kilometri pătrați.

    Situată în sud-vestul Boliviei, această salină este cu siguranță pe lista de „locuri care trebuie văzute” a iubitorilor de călătorii și de natură. Rezultată din transformarea mai multor lacuri preistorice, care de-a lungul anilor s-au transformat într-o crustă de apă sărată, Salar de Uyuni este un loc fermecător în care cerul se reflectă de o manieră extraordinară. Pășind în acest minunat tărâm oglindit, s-ar putea să nu poți face diferența între noțiunile de „sus” și „jos”.

    2. Peștera Cristalelor Uriașe din Naica (Mexic)

    Giant-crystal-cave-in-Nacia-Mexico

    Foto: National Geographic

    Peștera Cristalelor din mexic este locul în care au luat naștere natural cele mai mari formațiuni de cristale din lume.

    Geologul Juan Manuel Garcia-Ruiz a explicat că aceste cristale s-au format într-o constanță a unor temperaturi de aproximativ 58 de grade Celsius.

    Nu există niciun alt loc pe Terra în care mineralele s-au transformat atât de frumos”, a exclamat Garcia-Ruiz, cu referire la Peștera Cristalelor din Naica.

    3. Lacul Roz din Hillier (Australia)

    Lake-Hillier-Australia

    Cânt te gândești la culoarea unui lac, albastrul, maroul, poate chiar și verdele, sunt culorile care îți vin în minte. Totuși, ne îndoim că te-ai fi gândit vreodată să asociezi culoarea roz cu cea a unei ape. Ei  bine, pentru cei care au călătorit vreodată în insulele vestice ale Australiei, acest fenomen incredibil a devenit credibil odată ce au văzut cu ochii lor.

    Acest lac roz, captivant de altfel, nu este o scamatorie, dar felul în care acesta și-a căpătat culoarea rămâne un mister chiar și pentru cercetători și oameni de știință. Până acum, cea mai posibilă variantă ar fi nivelul ridicat de săruri pe care îl conține apa respectivă, aceasta fiind de zece ori mai sărată decât apa din oceane și este habitatul perfect pentru micro-algele Dunaliella Salina. Aceste alge produc pigmenți care absorb lumina precum Beta Cartone, același lucru care face ca morcovii să portocalii sau care face ca o specie de varză să fie violetă.

    4. Fulgerele Vulcanice din Islanda

    eyjafjallajokull-volcano-lightning-iceland_26742_990x742

    Foto: Sigurdur Hrafn Stefnisso

    Forma unică a fulgerelor din Islanda poate fi asociată cu ceea ce oamenii de știință numesc „furtună murdară” (dirty thunderstorm).

    Fenomenul electrizant se petrece atunci când fragmente ale rocilor, precum cenușa, se ciocnesc cu particule de gheață într-un nor vulcanic. Pe măsură ce se ridică în atmosferă mai mult decât în mod normal, se crează un fenomen static cu suprafața planetei, provocând electricitatea de care fulgerele au nevoie pentru a se dezlănțui.

    5. Bulele de Aer Înghețate din Lacul Abraham (Canada)

    Frozen-air-bubbles-in-Abraham-Lake

    Foto: Chip Phillips

    Lacul Abraham din Alberta (Canada) este locul în care există un fenomen pe care trebuie să-l vezi pentru a crede că există. Blocate sub suprafața închețată a lacului, gazul metan prinde o formă care creează niște splendide bule de aer, pe măsură ce îngheață și se dezgheață în repetate rânduri, iar elementul inflamabil își caută drumul spre suprafață.

    6. Copacii „Mumificați” în Pânze de Păianjeni din Pakistan

    Spiderweb-cocooned-trees-in-Pakistan

    Foto: Flickr – dfid

    Această înfățișarea a unor „copaci-fantomă” este defapt o urmare a modului în care milioane de păianejni au reușit să supraviețuiască în satul Sindh, din Pakistan.

    În 2010 inundațiile puternice au făcut ca milioane de păianjeni să-și caute adăpost în locuri cât mai înalte, precum copacii, iar în timp aceștia și-au creeat un habitat, ceea ce face ca acest loc să fie unul aparte.

    7. Țărmul Sclipitor din Vaadhoo (Maldive)

    Shimmering-shores-of-Vaadhoo-Maldives

    Foto: Doug Perrine

    Aceste luminițe sclipitoare de pe țărmul din Vaadhoo, Maldive, o imagine incredibilă, nu sunt rezultatul unei fotografii prelucrate în Photoshop, ci rezultatul prin care niște minusculi microbi marini, numiți phytoplankton, se desfășoară pe deasupra nisipului.

    Există mai multe tipuri de phytoplankton cunoscute ca având abilitatea de a creea bio-luminiscență care îi ajută să strălucească ca un mecanism de auto-apărare pentru a-i speria prădători. Totodată, lumina dată de acești microbi face ca prădătorii lor să fie mult mai vizibili pentru cei care la rândul lor îi vânează (un fel de cerc al vieții).

    Când devin agitați, acești microbi emană o strălucire care lasă impresia prezenței unor stele printre valurile oceanului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.