marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „55.000 euro o dată, 55.000 euro de două ori… adjudecată!” – Prețul corect (?) pentru mobila lui Ceauşescu, fabricată la CPL Arad

  de Special Arad | 26 iunie 2014, 10:40 PM | Monden

  0

  O garnitură de mobilier de birou, din lemn de paltin, fabricată la fostul CPL din Arad și care i-a aparţinut dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost adjudecată pentru suma de 55.000 de euro, la Licitaţia de mobilier de birou şi instrumente de scris de colecţie a casei Artmark, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

  Sesiunea de licitaţii organizată marţi şi miercuri, în Bucureşti, a oferit participanţilor o varietate inedită de opere de artă şi obiecte de colecţie, generând încasări totale de peste 330.000 de euro. În continuare publicul dovedeşte un interes deosebit faţă de tot ce aminteşte de aşa-numita „epocă de aur” şi de viaţa dictatorului român Nicolae Ceauşescu, dovadă suma record oferită pentru mobilierul de birou al acestuia.

  Astfel, licitaţia de mobilier de birou şi instrumente de scris de colecţie a fost poate cel mai aşteptat eveniment din această sesiune, datorită monumentalei garnituri de birou care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu şi care a fost adjudecată pentru suma de 55.000 de euro, de cinci ori şi jumătate mai mult decât preţul de pornire.

  De altfel, şi celelalte obiecte care i-au aparţinut liderului comunist, precum setul de pixuri Cross (adjudecat pentru 2.000 de euro) şi certificatul de „prim vânător” al României comuniste din Licitaţia de Echitaţie şi Cinegetică (adjudecat pentru 125 de euro), au fost căutate de colecţionari.

  Însă, cei prezenţi în sala de licitaţie au fost la fel de captivaţi de arta plastică a vechilor maeştri, Ioan Andreescu fiind reuşita serii de marţi. Printre surprizele sesiunii s-a aflat şi interesul crescut al colecţionarilor de trofee pentru Licitaţia de echitaţie şi cinegetică, licitaţia având o rată de adjudecare de aproape 90%, dar şi cele patru recorduri de autor.

  Colecţionarii de artă au licitat pentru o operă semnată de Ioan Andreescu, o prezenţă rară şi rafinată în licitaţiile de artă, „Garofiţă roşie în pahar”, pentru care au oferit 57.500 de euro.

  Fără îndoială, atât Andreescu, cât şi Ceauşescu pot fi desemnaţi învingătorii acestui maraton de licitaţii. Nici Nicolae Grigorescu nu a lipsit din clasamentul vedetelor celor două zile de licitaţii, opera „Visare” fiind adjudecată pentru 37.500 de euro. La capitolul recorduri de autor s-au aflat Ion Marinescu Vâlsan, cu opera „Drumul spre casă” (adjudecată pentru 1.800 de euro), şi Constantin Jiquidi, cu „Poveştile Peleşului” (adjudecată pentru 4.500 de euro).

  Şi în Licitaţia de avangardă şi expresionism au fost înregistrate noi recorduri de autor, pentru Lazăr Zin, cu opera „Femeie cu cocoş” (adjudecată pentru 1.600 de euro), şi pentru Eugen Ionescu, celebrul protagonist al teatrului absurdului, prezent cu desenul „Mama şi fiul” (adjudecat pentru 1.000 de euro).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.