vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    54U „will rock you”! Cinci puștani din Arad „rup” instrumentele pe ritmuri de AC/DC, Metallica și alți grei ai muzicii

    de Tomck@t | 23 septembrie 2020, 2:32 PM | Cultură | Muzică | Recomandările editorilor

    0

    Din stânga la dreapta: Fabian, Bogdan, Răzvan, Luca și Mark

    Nu au încă buletin, nu au voie să consume alcool, iar dacă ies în oraș, sunt acompaniați de părinți. Lucru firesc, de altfel, deoarece au vârste cuprinse între 8 și 11 ani. Însă cei cinci băieți au deja o formație numită 54U (Five for You), iar săptămâna trecută, la Terasa Flex, au susținut primul lor concert oficial în fața unui public numeros. Iau lecții de muzică de câțiva ani (unii de vreo doi, alții chiar de cinci ani), dar încă de la bun început au fost complet dezinteresați de „Melc, melc, codobelc” sau „Boți, boți, tarka”, preferând, în schimb, muzica celor de la Metallica, AC/DC, The White Stripes sau Red Hot Chilli Peppers.

    Membrii trupei sunt: Moțiu Bogdan la chitară electrică (10 ani, elev în clasa a IV-a la Liceul cu Program Sportiv), fratele lui – și cel mai mic din formație –, Moțiu Fabian la tobe (8 ani și jumătate, elev în clasa a II-a la Liceul cu Program Sportiv), Novăcean Luca la chitară electrică (10 ani, elev în clasa a IV-a la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului), Lunga Mark la pian (10 ani, elev în clasa a IV-a la Colegiul Csiky Gergely) și cel mai mare membru al formației, Pop Răzvan la chitară bas (11 ani, elev în clasa a V-a la Colegiul Național Vasile Goldiș).

    Cel care i-a ajutat să formeze trupa și cel care se ocupă de lecțiile de muzică ale băieților este Armand Popa, muzician și el (și profesor de informatică). Este chitarist, dar se pricepe la mai multe instrumente și a fost sau este membru al formațiilor iBand, Rechords, Party Mix Band și Daniel’s Band. Lucrează de un an cu băieții din trupa 54U. Este primul său astfel de proiect, dar spune că vor mai urma și altele.

    Deocamdată, 54U cântă cover-uri precum „Thunderstruck”, „Back in Black” și „Highway to Hell” de la AC/DC, „Californication” de la Red Hot Chilli Peppers, „Seven Nation Army” și „The Hardest Button to Button” de la The White Stripes sau „One” de la Metallica, dar de curând, băieții au început să compună și piese proprii. „Într-o zi am exersat la chitară două ore și, dintr-odată, mi-a venit în cap o piesă complet nouă și când am cântat-o, a ieșit foare bine. Într-o altă zi mi-a venit în minte o altă piesă, în timp ce jucam Fortnite”, a spus Bogdan, unul dintre chitariștii trupei. Cele două piese sunt încă în lucru, nu au titluri și nici versuri.

    54U si Armand Popa
    Băieții, alături de Armand Popa.

    Nu s-a stabilit încă nici cine ar fi liderul trupei, deoarece nu au un singur solist, fiecare participă și la părțile vocale, în funcție de piesă. La concertul din Flex au cântat și câte o piesă de la Billie Eilish, Smiley și Alex Velea, dar într-o variantă rock. Băieții au recunoscut însă că aceste piese nu prea sunt pe placul lor.

    Pe lângă muzică, Fortnite și baschetul sunt jocurile care-i leagă cel mai mult. Pe Răzvan (chitară bas), de exemplu, Bogdan și Fabian l-au cunoscut la baschet. „El era cel mai bun și acolo ne-am împrietenit, iar când s-a apucat de chitară, după vreo trei luni, profesorul a căutat un basist și l-a ales pe el”, a spus Bogdan, nu înainte de a-l prezenta pe Fabian: „El este fratele meu, este deștept ca și mine”. Cu Mark, cel care cântă la pian, cei doi frați sunt prieteni încă de mici, iar pe Luca l-a adus în trupă profesorul Armand, susținând că mai era nevoie de încă un chitarist, ca la majoritatea trupelor rock. „A fost puțin greuț la început, că nu l-am cunoscut, dar apoi ne-am împrietenit și cu el”, a spus Bogdan.

    Ideea înființării trupei a fost a lor, părinții doar i-au susținut. „Dacă lor le-ar plăcea, ne-ar bucura să facă o carieră în muzică. Noi îi încurajăm să-și găsească drumul în viață, să facă ce vor ei, nu încercăm să-i influențăm”, a spus unul dintre părinți, tatăl celor doi frați, Bogdan și Fabian, a căror fascinație pentru muzica rock a început de la vârste fragede. „Cel mai mic nici nu umbla încă, mergea în patru labe și tot zdrăngănea prin casă cu lingura și furculița. Noi ascultam toată ziua rock, iar cel mare, Bogdi, văzând la televizor cum cântau rockerii și dădeau din plete, tot îi imita și ne cerea chitara de pe perete, care e mai mult ornamentală. Noi i-am dat mai întâi o chitară micuță, dar nu i-a plăcut, i-a trebuit chitara mare”. 

    Numele trupei, totuși, nu a fost neapărat ideea băieților. Mama lui Bogdan și Fabian a venit cu ideea, „așa a visat într-o noapte”, spunea Răzvan glumind. „Noi doi am acceptat, – își amintește Bogdan – dar bineînțeles că i-am întrebat și pe ceilalți, iar ei au fost de acord”.

    „La început, înainte să vină Răzvan în trupă, aveam un alt basist, Matei, dar care nu a exersat, era puțin leneș. Atunci ne-a venit ideea să punem numele trupei «Vulturii»”, a adăugat Luca. „Iar Fabian s-a gândit la numele «Alunecoșii»… dar n-am înțeles spre ce alunecăm”, a completat Mark.

    „Am zis că după vreo două săptămâni se va lăsa, că o să-i doară degetele… dar nu s-a mai lăsat de atunci, deja de cinci ani”

    I-am întrebat pe părinți dacă copiii sunt cuminți și dacă nu cumva le e frică că vor deveni rebeli când vor crește, ca orice rocker? „Nu sunt copii răi, doar energetici. Și nu, nu ne îngrijorează dacă o să devină rebeli. Într-o oarecare măsură e bună și rebeliunea. Și noi am fost…”, a spus tatăl fraților Bogdan și Fabian. „…Și suntem și acum!”, a adăugat mama lor. „În plus, rockerii sunt oameni faini! Și culți”, a mai adăugat tatăl lui Răzvan.

    Despre cum a început pasiunea copiilor pentru muzică am discutat atât cu băieții din trupa 54U, cât și cu părinții.

    „Am început să cânt la chitară pentru că nu știam ce instrument să aleg”, a spus Luca. „În urmă cu doi ani s-a apucat de muzică, după ce am fost la rude din Italia care cântă la chitară clasică”, a mai completat mama lui.

    „Am început la 7-8 ani să cânt la pian”, a spus Mark. „Tu ai vrut sau părinții?”, l-am întrebat. „Eu m-am gândit, dar și părinții au vrut să iau lecții”, a venit răspunsul.

    Răzvan a început să cânte la chitară de când mama lui a vrut să-l ducă pe fratele său mai mic să cânte la pian și i s-au părut și lui interesante lecțiile de muzică, dar el a ales chitara. „Am început cu chitara clasică, după aceea chitară electrică și acum cânt la chitară electrică și bas”.

    „Inițial am zis că după vreo două săptămâni se va lăsa, că o să-i doară degetele… dar nu s-a mai lăsat de atunci, deja de cinci ani”, a spus tatăl lui Răzvan. „Din start a vrut să cânte Metallica, la 5 ani, deși la prima lecție i s-a dat să învețe «Melc, melc, codobelc»”, a completat mama lui, menționând că „Baschetul și muzica sunt cam pe același loc pentru el. Vrea să ajungă antrenor de baschet și să aibă trupa lui”. De altfel, ambii părinți ai lui Răzvan au terminat matematica, n-au nicio treabă nici cu sportul, nici cu muzica.

    Chiar dacă amândoi sunt rockeri înrăiți (tatăl are oareșce studii muzicale din școala generală), părinții lui Fabian și Bogdan ar fi vrut, în schimb, să-i împingă pe copii spre sport. Acesta e și motivul pentru care amândoi sunt înscriși la Liceul cu program sportiv, „dar din clasa a V-a s-ar putea să-i înscriem în Liceul de Arte”, a spus mama lui Fabian și Bogdan. La fel și Mark, a adăugat mama lui.

    54U 2
    La concertul din Flex.

    AC/DC și Metallica îi bat pe Batman sau Spider-Man

    I-am întrebat care sunt trupele preferate ale băieților, iar răspunsurile nu au fost foarte surprinzătoare. Sunt cam pe aceeași lungime de undă toți cinci.

    Mark preferă Red Hot Chilli Peppers, AC/DC, The White Stripes, Queen și Metallica, Luca ascultă AC/DC, Red Hot Chilli Peppers, Metallica, The White Stripes și Queen, Fabian Metallica, AC/DC și The White Stripes, Bogdan AC/DC, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park, Metallica, Guns’N’Roses și The White Stripes, iar Răzvan Metallica, AC/DC, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park și Guns’N’Roses.

    Trupe preferate din Arad sau din România n-au mai știut (sau nu și-au amintit) să ne spună, dar și-au adus aminte de Cargo și de Ceitrei (în deschiderea concertului lor au cântat băieții, la Flex).

    I-am întrebat dacă se uită mai mult la desene animate sau la posturi muzicale? Oare care a fost răspunsul?

    Toți pun muzica pe primul loc, dar și-au mai amintit și de câteva seriale, desene animate sau filme. Inclusiv cu supereroi (cu toate că am cam insistat puțin pentru acest segment).

    „Ascult Rock TV la culcare, ca să dorm mai ușor. Ziua mă mai uit la filme, la seriale de pe Netflix, de exemplu Bella Ciao, Lost in Space, Ordinul Secret, Iron Fist, Avengers: Endgame, Iron Man, Batman…”, spunea Răzvan.

    Bogdan nu prea se uită la filmele cu supereroi, dar ar vrea să vadă totuși Deadpool… „după ce mai cresc, deoarece este mai dur pentru copii”. El a adăugat apoi că îi place mai degrabă să citească și s-a lăudat că citește 20 de pagini pe zi.

    Fratele său, Fabian, citește și el cinci sau zece pagini pe zi, iar seara se uită la seriale de 20 – 25 de minute. Fiind cel mai mic, este singurul care a menționat, puțin amuzat, și un serial de desene animate: „Marile Aventuri ale Căpitanului Chilot”. Dintre supereroi îi plac Flash și Thor.

    Luca preferă serialul „Casa del papel” și filmele cu Spider-Man și Superman, iar lui Mark îi place filmul „Pirații din Caraibe” și dintre supereroi îl alege pe Batman.

    I-am mai întrebat și despre jocuri (PC, PlayStation sau de pe telefon)… atât mi-a trebuit! Pe lângă Fortnite, despre care am stabilit deja că e preferatul fiecăruia, mi-au mai povestit în detaliu despre gameplay și strategii din jocuri precum Brawl Stars, Among Us și altele de care nici n-am auzit.

    „E fain la școală, deoarece de când cu Covid, nu mai sunt bătăi”

    Nu în ultimul rând, am ajuns și la capitolul Școală în discuția cu băieții, iar după cum știm, acești copii au parte de o perioadă și de o experiență ciudată când vine vorba de sistemul actual de învățământ. M-am așteptat să-mi spună că-i deranjează masca pe care sunt obligați s-o poarte, dar spuneau că s-au obișnuit și că îi deranjează mai degrabă când văd că unii nu o poartă și peste nas sau că nu se igienizează pe mâini. Doar Mark dădea puțin de înțeles că nu-i place masca (dar a purtat-o și la întâlnirea noastră, care a avut loc la Terasa Nerv, de altfel).

    „E faină școala, deoarece mi-am revăzut colegii și doamna învățătoare”, spunea Luca, iar Bogdan spunea că are și pandemia asta o parte pozitivă: „E faină, deoarece nu se mai bat ăia mari cu cei mici de când cu Covid-19. Sunt doar certuri mai mici”.

    Chiar dacă nu prea-i place să poarte masca, Mark preferă așa decât online: „Nu-mi plăcea înainte, când învățam online, pentru că ba nu a avut profesorul internet, ba l-am auzit sacadat și a trebuit să-mi scrie pe chat…”.

    „Aveți timp și pentru muzică atât cât ați vrea voi?”, i-am întrebat.

    Părinții băieților sunt de acord că pe primul loc e școala, după aceea repetițiile și joaca. Iar băieții nu se plâng în privința asta.

    „Eu am timp pentru că am trecut în clasa a V-a și profesorii nu prea ne dau teme, deoacamdată vor să ne cunoască mai bine”, a spus Răzvan.

    „Eu cu temele stau bine doarece îmi place să învăț. Le fac ușor, chiar dacă ne dau foarte multe teme”, a spus Bogdan.

    Emoții, fete și băieți

    Revenind la subiectul care-i preocupă cel mai mult pe cei cinci copii, muzica, i-am mai întrebat dacă au avut emoții la primul lor concert.

    „Eu am avut puțin emoții la melodia Ploaia, pe care am cântat-o și cu vocea. A fost puțin greu să mă aud și cu note”, a spus Răzvan.

    „Eu n-am avut emoții”, spunea Bogdan, „deoarece mereu exersam și mă bazam pe mine, că îmi dau silința. Era ușor, deoarece cântam muzică ce-mi place și mai și dansam în timp ce cântam la chitară, chiar dacă era publicul în față. M-am distrat și chiar m-am mirat că a durat așa puțin”.

    „Eu am avut emoții de am fost statuie. Și eu am fost bazat pe mine, dar nu știu de ce am stat împietrit la un moment dat”, a recunoscut Luca, însă până la urmă totul e ieșit bine, a mai adăugat.

    Și Fabian a fost puțin emoționat, „doar la o piesă, la Thunder. Am avut emoții să nu cumva greșim notele”, iar Mark doar la „Seven Nation Army”, deoarece el a cântat piesa. „Știam versurile, dar nu știam pe ce să apăs, nu prea am fost atent la mâna mea”.

    La concert au fost prezenți toți prietenii lor.

    „Colegul meu de clasă, care este cu mine și la baschet, a zis că i-a plăcut foarte mult și acum tot o ceartă pe mama lui că vrea să cânte și el la chitară”, a spus Răzvan.

    „Prietenului meu, Cristi, i-a plăcut foarte mult concertul, a început și el să cânte când cântam noi și este puțin supărat că nu-l putem băga în trupă ca solist”, a spus Bogdan. „Dar dacă el ar intra în trupă, s-ar numi 64U”, a adăugat Luca.

    Cât despre fete, desigur, la vârsta asta se pune deocamdată altfel problema, chiar dacă unii dintre ei au prietene, sau cel puțin fete care le fac ochi dulci.

    Mark a observat, totuși, că de când au o trupă, parcă fetele îi apreciază mai mult pe cei cinci băieți.

    Și Fabian, cel mai mic membru al trupei, a observat că o fată din clasa lui s-a uitat doar la el în timpul concertului.

    „Eu am o prietenă. Când a fost la concert și s-a uitat la mine, nu știu de ce, dar tot am roșit, era să greșesc toate notele. Îmi venea să merg s-o pup, dar n-am făcut-o, pentru că eram în timpul concertului”, a mărturisit Bogdan.

    Băieții vor avea al doilea lor concert duminica aceasta (27 septembrie), la Terasa Nerv, în deschiderea concertului susținut de Dragoș Moldovan (Vocea României).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.