Puțin peste 40% dintre arădeni chiar colectează separat deșeurile, o concluzie a campaniei Asociației Principelui Nicolae în municipiu
„Colectează separat, pentru un Arad curat!” este o campanie derulată de Asociația Principelui Nicolae pentru informarea și conștientizarea arădenilor privind popularizarea regulilor de colectare separată a deșeurilor și de verificare a obiceiurilor lor în privința reciclării.
Principele Nicolae a revenit în această săptămână în Municipiul Arad pentru discuțiile cu cetățenii, în cadrul campanie de conștientizare a arădenilor privind responsabilitatea lor de a sorta și recicla deșeurile chiar de acasă, direct de la sursă.
Rezultate intermediare ale campaniei:
*Rezultate intermediare ale campaniei: 15 operatori de sondaje în 4 săptămâni, 1.330 chestionare cu persoanele care au acceptat și 1.650 de observații de la cei care au refuzat.
*S-au acoperit 50% din cele 120 de puncte de colectare a deșeurilor pe care Asociația le-a stabilit în colaborare cu operatorul de salubritate.
În cele 4 săptămâni operatorii de sondaje au constat că, chiar dacă peste 90% din cetățeni declară că ei cunosc regulile de colectare, dar și că ei ar colecta separat deșeurile, în realitate, din observațiile operatorilor de sondaje de la punctele de colectare deșeuri se constată că puțin peste 40% chiar aduc deșeurile în containerele de pe domeniul public pe fractii colectate separat.
Același obicei se constată și la întrebarea privind „Cât de des goliți și/sau clătiți deșeurile reciclabile înainte de a le depozita în pubelă/ insula ecologică?” 41% declară că procedează astfel doar uneori, în timp ce 17% niciodată.
La „Cât de des pliați sau turtiți deșeurile reciclabile înainte de a le depozita în pubelă/ insula ecologică?” avem o atenție mai mare, respectiv aproape 50% au răspuns afirmativ.
Există totuși un procent de 18% din respondenți care nu știu că există o obligație legală pentru colectarea separată a deșeurilor, ceea ce se vede și în conținutul deșeurilor.
La întrebarea „Ce credeți că ar trebui să facă autoritățile pentru a încuraja populația să colecteze separat deșeurile?” în marea lor majoritate cetățenii solicită ca autoritățile să înceapă să aplice amenzi, conform prevederilor legale, să monteze camere de supraveghere, să se implementeze accesul controlat la containerele de colectare, dar și campanii de informare privind regulile de colectare.
Printre principalele motive de refuz ale cetățenilor care nu doresc să răspundă la cele 10 întrebări din chestionar: „se grăbesc”, consideră că „ei știu ce au de făcut”, „nu doresc, pur și simplu”.
Colaborarea cu operatorul de salubritate pentru transmiterea situațiilor din teren
Asociația colaborează cu operatorul de salubritate, căruia îi transmite zilnic situațiile atipice descoperite în teren privind depozitările ilegale de deșeuri periculoase din menajer, deșeuri nepericuloase din construcții și amenajări, deșeuri voluminoase sau chiar anvelope uzate.
Asociația reamintește arădenilor că este o obligație legală colectarea separată a deșeurilor pe care le generează și că au o responsabilitate față de fiecare dintre noi pentru a proteja mediului înconjurător.
În plus, anul trecut, Asociația Principelui Nicolae a derulat un proiect similar în Municipiul Alba Iulia pe perioada verii, când s-au acoperit toate punctele de colectare din zona de blocuri unde sunt insulele digitalizate.
Recapitularea regulilor de colectare separată a deșeurilor în Municipiul Arad
În cadrul acestui proiect, Asociația Principelui Nicolae, prin echipele de operatori de sondaj în toate cartierele din Arad de blocuri, după efectuarea chestionarului cu cele 10 întrebări, înmânează și un flyer cu recapitularea regulilor de colectare separată a deșeurilor din Municipiul Arad.
Flyerul este realizat de operatorului de salubritate delegat de autoritățile din Arad pentru prestarea serviciului de colectare a deșeurilor municipale.
Regulile de colectare separată în Arad:
- Ambalajeledin sticlă: borcanele și sticlele din sticlă trebuie golite și clătite înainte de a fi depozitează în containerele verzi de pe platformele publice.
- Ambalajeledin plastic și metal: PET-urile, pungile și folia, dozele, cutiile și capacele din aluminiu, ambalajele de Tetra Pak, trebuie să fie golite, clătite și strivite, acolo unde este cazul, înainte de a fi depozitate în containerele galbene de pe platformele publice.
- Amabalajeledin hârtie și carton: revistele, ziarele, maculatura, cofragele de ouă, cartoanele de la diverse colete, cutiile de pizza curate și golite, trebuie să fie pliate și depozitate în containerele albastre de pe platformele publice.
- Deșeuri biodegradabile: resturi de fructe și legume, proaspete sau gătite, resturi de pâine și cereale,zaț de cafea, pliculețele de ceai, dar fără săculețele de plastic, coji de ouă nevopsite, coji de nucă, resturi vegetale etc. fără nici un fel de ambalaj, inclusiv sacii menajeri, trebuie să fie depozitate în containerele cu capac maro de pe platformele publice.
- Deșeurile reziduale: resturile alimentare din carne și pește, gătite sau crude, vesela spartă, excrementele de animale, scutece, tampoane sau alte deșeuri contaminate, care nu se pot recicla, dar care nu sunt deșeuri periculoase, se vor depozita doar în containerele negre pe de platformelele publice.
Informațiile complete privind regulile de colectare separată a deșeurilor menajere, cât și campaniile periodice de colectare a deșeurilor voluminoase și textile, de exemplu, sunt disponibile pe site-ul operatorului de salubritate, RETIM în secțiunea utile: https://retim.ro/utile-arad/
Despre Asociația Principelui Nicolae
Asociația Principelui Nicolae este implicată activ în proiecte educaționale, ecologice și culturale, promovând valori precum sustenabilitatea, responsabilitatea socială și grija față de mediu. Prin inițiativele sale, asociația dorește să inspire comunitățile din întreaga țară să adopte un stil de viață mai verde și să contribuie activ la protejarea planetei.
Comentariile portalului
las ca pricepi tu tot.
Nu pricepi nimic.
mda, Trump e salvatorul lumii...dar doar prin ianuarie, cand trece "galceava" de la noi. de ce asteptam oare sa ne salveze altii, de parca e responsabilitatea altora binele nostru??? (...)