vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    3 miliarde de dolari s-au dus pe apa sâmbetei! Asta se întâmplă când angajatul uită…

    de - | 1 iunie 2019, 12:29 PM | Internaţional

    0

    Un submarin modern nu este o maşinările simplă. O pierdere a propulsiei, inundaţii neaşteptate sau probleme la reactoare sau arme pot condamna echipajul la moarte, scrie National Interest. Armata indiană a avut de învăţat o lecţie, aceasta reuşind să scoată din funcţiune primul său submarin dotat cu rachete nucleare, în valoare de 2,9 miliarde de dolari, INS Arihant, într-o manieră de cascadorii râsului.

    The Hindu a scris că Arihant a fost scos din funcţiune pentru că a suferit „daune majore“ în urmă cu doi ani, din cauza a ceea ce o sursă din Marină a caracterizat drept „o eroare umană“ : apa a inundat compartimentul de propulsie al submarinului, după ce un membru al echipajului a uitat să securizeze una dintre trapele exterioare ale vasului, scrie adevarul.ro. 

    „Apa a năvălit înăuntru, pentru că trapa de pe partea din spate a fost lăsată deschisă din greşeală în timp ce Arihant era în port“ la începutul lui 2017, la scurt timp după lansarea submarinului. De atunci, submarinul  a trecut printr-un îndelungat „proces de reparaţii şi curăţenie“, potrivit ziarului The Hindu.

    „În afara altor lucrări de reparaţii, multe ţevi au trebuit tăiate şi înlocuite“. Kyle Mizokami a scris în Popular Mechanics că autorităţile indiene au ordonat înlocuirea ţevilor pentru că „considerau că ţevile expuse la apa corozivă de mare nu mai sunt de încredere, îndeosebi ţevile care transportă lichid de răcire presurizat la şi de la reactorul nuclear de 83 de megawaţi al vasului.  Incidentul este unul ruşinos şi reprezintă un motiv de îngrijorare strategică pentru Forţele armate indiene.

    Un submarin rus clasa Akula, modificat pentru a permite o varietate de rachete balistice, Arihant a reprezentat un avans major în triada nucleară a Indiei, după construcţia sa, finalizată în 2016. (în 1974, India a devenit a şasea ţară care a efectuat un test nuclear de succes). Capacitatea Arihant de a livra rachete nucleare K-15 de rază scurtă şi K-4 de rază intermediară a avut drept scop şi descurajarea statului nuclear vecin, Pakistan, scrie adevarul.ro.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.