joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Drept la replică. Primăria Arad face precizări în legătură cu casa în care s-a făcut Marea Unire

    de | 10 mai 2018, 9:51 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Primăria Arad, ca reacție la articolul Centenarul altfel, la Arad. După ce a confiscat-o ilegal, după ce a furat tot din ea, statul român amendează casa în care s-a făcut Marea Unire fiindcă este în paragină!, a trimis pe adresa redacției Special Arad un drept la replică pe care îl puteți citi, în continuare, integral:

    „Ca urmare a publicării articolului mai sus menționat pe site-ul www.specialarad.ro, în data de 07.05.2018, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:

    De la bun început, trebuie menţionat faptul că, în decursul documentării sale, jurnalistul Ovidiu Balint a omis să solicite punctul de vedere oficial al celor două direcţii din cadrul Primăriei Municipiului Arad, respectiv Direcţia Venituri şi Direcţia Generală Poliţia Locală. Nici macăr unul dintre membrii comisiei de inventariere a clădirilor din municipiu nu a fost contactat de jurnalist în vedere obţinerii unei informări corecte cu privire la acest subiect. Constatăm astfel, cu regret, o abatere de la normele deontologice.

    Conform evidențelor fiscale, dl. Birtolonu Aurel-Liviu-Alexandru este proprietarul clădirii situate în Arad, str. Ștefan Cicio Pop nr.3 începând din anul 1998.

    De la data dobândirii clădirii și până la data de 31.12.2015, dl. Birtolonu Aurel-Liviu- Alexandru a beneficiat de scutire la plata impozitului pe clădiri ca și monument istoric, iar din data de 01.01.2016 și până în prezent a beneficiat de scutire în calitatea sa de persoană prevăzută la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Prin urmare, dl. Birtolonu Aurel-Liviu-Alexandru nu a plătit şi nici nu plăteşte impozit pentru clădirea situată în Arad, str. Ștefan Cicio Pop nr.3.

    Anul trecut, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Arad nr.235/10.07.2017 s-a aprobat  Regulamentulul privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pentru clădirile/ terenurile neîngrijite și terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutivi de pe raza municipiului Arad. S-a constituit o comisie de punerea în aplicare a acestor prevederi, alcătuită din angajaţii din cadrul aparatului de specialitate al primarului, cu atribuţii în acest sens, care efectuează verificări pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi intocmesc fişe de evaluare şi nota de constatare pentru clădirile neîngrijite.

    Potrivit prevederilor pct. 168-Titlul IX din H. G. nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, procedura de majorare a impozitului pe clădiri este următoarea:

    – identificarea clădirilor neîngrijite;

    – evaluarea clădirilor neîngrijite și întocmirea fișei de evaluare;

    – somarea proprietarului pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere/îngrijire necesare;

    – încheierea unei note de constatare în care va fi consemnată menţinerea clădirii în categoria celor considerate ca fiind neîngrijite;

    – adoptare de către consiliul local a proiectului de hotărâre de majorare a impozitului pentru imobilul respectiv, hotărâre cu caracter individual;

    – emiterea deciziei de impunere pentru stabilirea impozitului pe clădiri majorat.

    În ceea ce îl privește pe d-l Birtolonu Aurel- Liviu- Alexandru, pentru imobilul (clădire) situat în Arad, str. Ștefan Cicio Pop nr.3, s-a respectat întru totul procedura, astfel că proprietarul a fost somat pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere/îngrijire necesare.

    Faptul că proprietarul deține un momunent istoric și beneficiază de scutire la plata impozitului pe clădiri (ca beneficiar al prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, republicat) nu îl absolvă de obligațiile care îi revin în ceea ce privește menținerea și întreținere proprietății sale, cu atât mai mult cu cât acesta nu a achitat impozit pe proprietate în ultimii 20 de ani.

    Obligaţiile  ce-i revin  proprietarului de drept al unui  imobilului sunt prevăzute de

    Legea nr.287/2009,  Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dar şi Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările și completările ulterioare. Toate aceste acte normative vorbesc atât despre obligativitatea proprietarului de a-şi întreţine spaţiul, de a-şi păzi, conserva, consolida şi restaura monumentul istoric deţinut şi nu în ultimul rând dacă „Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei…sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor”.

    Având în vedere toate cele expuse mai sus, vă solicităm publicarea dreptului la replică în aceleași condiții în care a fost publicat materialul la care facem referire.

    În același timp, deoarece ne dorim ca opinia publică să fie informată în mod corect cu privire la acest subiect, ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde solicitărilor dumneavoastră la [email protected].

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.