sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    2500 de gospodării din Socodor, Pilu și Grăniceri, cu gaz în case din ianuarie 2024

    de Adriana Barbu | 21 decembrie 2023, 4:10 PM | Administraţie | Știri Arad

    2

    Un număr de aproape 2.500 de gospodării din localităţile Socodor, Pilu și Grăniceri se vor putea încălzi, cel mai probabil de la finalul lunii ianuarie 2024, cu gaz. Reușita, una aparte pe teritoriul județului, dar nu numai, a fost marcată cum se cuvine chiar la Socodor, acolo unde, joi, pe 21 decembrie, a fost organizată conferința finală a proiectului „Alimentare cu gaze naturale în comunele Socodor, Grăniceri și Pilu”.

    Amfitrionul evenimentului, primarul din Socodor, Ioan Dimitrie Jura, a fost cel care a făcut o amplă prezentare a proiectului, de la dorințe la momentul final de acum, și i-a invitat la cuvânt pe toți cei care au făcut posibil, au contribuit la reușita proiectului care a adus gazul în cele trei localități de la marginea județului Arad.

    Socodor Jura

    (Ioan Jura, primaul comunei Socodor)

    Locomotiva Jura, Socodorul și un vis extins la trei

    Edilul de Socodor a povestit despre visul său și al locuitorilor comunei de a avea gaz în Socodor, despre faptul că aici lemnele – principală sursă de încălzire a caselor și instituțiilor de aici, alături de gazul din butelie, sunt greu de procurat, se aduc de la 50 de kilometri distanță și că poluează atmosfera, dar că, după realizarea în 2018 a unui Studiu de fezabilitate pentru introducerea gazului în comună, ca răspuns la un vis mai vechi al socodorenilor, în 2021 – atunci când s-au lansat liniile de finanţare pentru accesarea de bani europeni – a constatat că nu va putea obține aceste fonduri singur. Așa a ajuns primarul Jura să coopteze în proiect comunele Pilu și Grăniceri, pentru a putea câștiga proiectul.

    Primăria Socodor a continuat să fie și pe mai departe locomotiva întregului proiect: echipa de aici în frunte cu primarul a fost cea care a scris proiectul, a elaborat cererea de finanțare, cea care a organizat licitația, cea care a derulat investiția și a urmărit realizarea ei. Fapte recunoscute și apreciate de către toți cei prezenți, nu puțini, la conferința de închidere a proiectului.

    Primăria Socodor s-a văzut nevoită să refacă studiul de fezabilitate privind introducerea gazului, să capaciteze și celelalte două primării să facă studii de fezabilitate pe temă și să se țină cu toții de treabă. Proiectul a fost semnat în primăvara lui 2021, cu câștigătorul licitației având la dispoziție 3 luni pentru proiectul tehnic și alte 15 luni pentru implementare. Și, în pofida faptului că suntem în România și că e vorba de bani publici, proiectul a fost finalizat la termen, în noiembrie 2023, așa cum a fost gândit, recepția lui a fost făcut miercuri, conferința finală joi şi, potrivit primarului Ioan Jura, liciația pentru operatorul rețelei a fost deja lansată, ofertele urmând a fi deschise pe 19 ianuarie 2024.

    Socodor conferinta finala gaz

    Racordurile la gaz, de la finele lunii ianuarie

    Tot edilul de Socodor crede că „până la finalul lunii ianuarie, am putea avea operator, iar apoi fiecare dintre dvs. veți putea solicita avizul tehnic pentru racordare și e posibil, ca de la sfârșitul lunii, oricare dintre dvs. să puteți beneficia de proiectul realizat acum”.

    O realizare cu care nu doar Socodorul, Pilu și Grăniceri se pot mândri, ci și proiectantul și executantul lucrării, a căror reprezentanți au fost prezenți la conferința finală, mulțumind în primul rând primarului din Socodor şi echipei din primăria de aici pentru efort, implicare, viziune și hotărâre, dar și mai marii Consiliului Județean, care a avut și o contribuție financiară substanțială la proiect.

    În fapt, toți șefii CJA, în frunte cu președintele CJA, Iustin Cionca și cei doi vicepreședinți, au fost prezenți la evenimentul de joi, Iustin Cionca amintind de realizările primarului Jura de acum, dar şi de cele din trecut, trecând în revistă, însă, şi investițiile CJA și ale privaților care vor avea și ele impact și vor schimba în bine – așa cum va face gazul care a ajuns deja aici – imaginea zonei: cel mai mare parc fotovoltaic din Europa și drumul expres Arad-Oradea fiind principalele investiții amintite de liderul Consiliului Județean.

    La eveniment au fost prezenți doi din cei trei parlamentari pe care primarul de Socodor i-a amintit la capitolul mulțumiri, Glad Varga și Sergiu Bîlcea, ultimul dintre aleșii de la București insistând în discursul său pe importanța fondurilor europene, fără de care zone ca aceasta nu se vor putea dezvolta.

     

    Ce s-a făcut în proiect

    Dar dincolo de încurajări, aprecieri, laude și mulțumiri pentru cele realizate în cele trei comune într-un termen scurt, importante rămân cifrele proiectului, primul de acest gen din vestul țării:

    – 1.4 km de conductă de racord de înaltă presiune

    – o staţie de reglare, măsurare şi predare amplasată pe raza administrativă a comunei Socodor, pentru care a fost realizat şi un drum de legătură de 240 metri

    – o rețea de distribuție gaze naturale de medie presiune, pe 103,9 km

    – 2.493 de racorduri, cu 2.493 de contoare inteligente, față de cele 2.195 anticipate în proiect:

    * 859 de racorduri la gospodării din Socodor, față de cele 743 trecute în proiect, cu 8 racorduri la instituții socio-culturale;

    * 959 de racorduri la gospodării din Grăniceri faţă de cele 750 trecute în proiect, cu 11 instituţii publice racordate aici;

    * 676 de racorduri şi tot atâtea contoare inteligente în Pilu, faţă de cele 650 anticipate în proiect, cu 26 de racorduri pentru instituţii publice.

    – 55.522.595,50 lei bugetul total alocat investiţiei din cele trei comune, din care 46.487.713,24 lei au fost fonduri eligibile (39.083.847,60 lei au venit din Fondul European de Dezvoltare Regională, 6.897.149,57 lei de la Guvernul României şi 506.716,07 lei din bugetul local al partenerilor).

    – sprijinul Consiliului Judeţean Arad pentru plata cheltuielilor eligibile şi neeligibile a fost de 890.000 de lei.

    Socodor gaz 3

    (Imagine de la începutul lucrărilor de introducere a gazului)

    Proiectul şi un vis care mergea până la Gyula

    Proiectul „Alimentare cu gaze naturale în comunele Socodor, Grăniceri şi Pliu, judeţul Arad” a fost un proiect cofinanţat de „Fondul European de Dezvoltare Rurală prin programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, fiind depus pe Axa prioritară 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, Prioritatea de investiţie – Creşterea gradului de interconectare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine, apel de proiecte POIM/895/8/2 Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale”.

    La data semnării contractului de finanţare (9 iunie 2021), acum doi ani, niciuna dintre cele trei comune nu era racordată la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi, aşa cum amintea şi primarul din Pilu, Dan Lucian Drăgan, nici Pilu şi nici Grăniceri nu visau că vor putea aduce gazul în localităţi, racordându-se la reţeaua naţională împreună cu Socodorul, locomotiva lor, ci uitându-se mai degrabă spre reţeaua de la vecinii din Gyula.

    Doi din trei indicatori pe plus la reţeaua de gaz

    Spre deosebire de proiectele cu care ne-am obişnuit deja prin judeţ şi prin ţară, de data aceasta proiectul a fost finalizat conform graficului, iar indicatorii cu privire la numărul de branşamente realizate au fost depăşiţi, în sensul că au fost branşate la reţeaua construită prin proiect 2.493 de gospodării şi obiective social-culturale, în loc de 2.195, cum a fost prevăzut iniţial. Un alt indicator depăşit este cel care face referire la lungimea reţelei de distribuţie a gazelor naturale de medie presiune, care în proiect urma să fie de 98,825 km, dar în realitatea a ajuns de 103,945 km. Doar conducta de racord la înaltă presiune este mai scurtă decât cea trecută în proiect (1.40 km, în loc de 1.6 km).

    Proiectantul lucrării de la Socodor, Grăniceri și Pilu a fost SC Metan Grup SRL, din Brașov, iar executantul SC Habau SRL, cu subcontractant Gaz Vest. Aceștia le-au urat beneficiarilor, care vor profita de cea mai mare investiţie pe gaze naturale din vestul ţării, cum spun între ei cei din lumea gazului, „să vă arză focul în sobe”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Laudabila realizarea edilului dar total inoportuna prezenta fizica a politicienilor care se impauneaza cu meritul finantarilor de parca le-ar aduce de la ei de-acasa!!!
      Este frustrant, revoltator, contravine bunului simt lipsa de jena sau acest tupeu exacerbat al atribuirii de merite pentru investitii firesti platite de contribuabili!
      Sunt platiti mult peste ceea ce merita, acumuleaza averi lucrand in sistemul bugetar jignesc si-i sfideaza cu parvenitismul lor pe toti cei carora le-au confiscat dreptul de a trai in orasul vietii in respect si multumire!

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Cum să ai gaz la 50 de km de Arad iar în Sânpaul care este LA 3 KM DE ORAȘ să te încălzești cu lemne? Cum?
      Cum sa faci biserică când nu ai gaz și canalizare trasă în tot satul? La ce îți folosește biserica? Cum sa ai echipa de fotbal într-un sat în care nu ai canalizare și gaz la 3 Km de Arad?

      Eu pe toți din primăria Șofronea v-aș scoate desculți să mergeți prin zăpadă zilnic.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.