vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  170 ani de Jandarmerie Română. Expoziție la Sala Clio

  de Special Arad | 30 martie 2021, 3:28 PM | Cultură

  0

  Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Complexul Muzeal Arad anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Sala Clio a muzeului arădean.

  Expoziția, care a putut fi admirată în cadrul MNIR, în perioada 29 iulie – 20 septembrie 2020, va fi accesibilă publicului din Arad începând cu data de 2 aprilie 2021, de la ora 12:00, până în data de 25 aprilie 2021. Orarul de vizitare: de marți până duminică, între orele 09:00-17:00.

  Taxe și gratuități

  Va exista o taxă de intrare/persoană în valoare de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru studenți și pensionari, respectiv 1 leu pentru preșcolari și elevi. Intrarea va fi însă gratuită pentru copii instituționalizați, persoane cu dizabilități, veterani de război și, pe bază de legitimație, pentru pensionarii care au lucrat minimum 10 ani în instituții de cultură, persoane care lucrează în rețeaua muzeală, colaboratori ai muzeului, membrii ICOM/AICA, grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

  Taxa de fotografiere este 10 lei și taxa de filmare 100 lei.

  Fără vernisaj

  În condițiile impuse de pandemia de Covid-19, expoziția nu va beneficia de vernisaj, însă deschiderea va fi transmisă live de către TV Arad, vineri, 2 aprilie, la ora 10:00.

  Evenimentul de la Arad este organizat cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad și sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

  Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.

  Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

  În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese, distincții militare, fotografii, brevete, din colecțiile MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

  Pentru prima dată, la Arad vor fi expuse fotografii inedite, oferite de colecționari din Curtici și colaboratori ai muzeului arădean: Dănuț Morodan, Neli Doba, Floarea Pețală și Mircea Moț.

  Măsuri de protecție împotriva Covid-19

  – Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata vizitei în muzeu. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul;
  – Vizitatorii sunt rugați să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție la intrarea în muzeu;
  – Vizitatorii sunt rugați să nu utilizeze dispozitivele interactive;
  – Accesul în expoziţie va fi limitat la un număr de 3 persoane simultan;
  – Asigurarea păstrării unei distanţe de siguranță, de minim 2 metri între vizitatorii muzeului, respectiv între vizitatori și personalul muzeului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.