vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  108 ani de la nașterea „primului copil muzical al revoluției”, Dmitri Șostacovici

  de Special Arad | 25 septembrie 2014, 12:23 PM | Muzică | Video

  0

  Cu toamna lui 2014 intrată definitiv în drepturi, ne amintim că tot într-o toamnă, însă acum 108 ani, s-a născut unul dintre cei mai mari compozitori ai Rusiei și ai lumii: Dmitri Șostacovici. 

  Dmitri Dimitrievici Șostacovici (în rusă Дмитрий Дмитриевич Шостакович; n. 25 septembrie 1906 – d. 9 august 1975) este considerat „primul copil muzical al revoluției”, aproape fiecare compoziție a sa fiind legate de evenimente istorice de dată recenta, printre care amintim „Octombrie” (1927) sau „1 Mai” (1931).

  A devenit celebru în Uniunea Sovietică, unde s-a aflat inițial sub protecția lui Mihail Tuhacevski, dar mai târziu a avut o relație dificilă și complexă cu guvernul. Totuși a primit numeroase distincții și premii de stat și a servit în Sovietul Suprem al Rusiei (1947-1962) și al Uniunii Sovietice (din 1962 până la moartea sa). În 1960 a devenit membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

  După ce o perioadă a fost influențat de Serghei Prokofiev și Igor Stravinski, Șostakovici și-a dezvoltat un stil hibrid, care poate fi observat în Lady Macbeth din Districtul Mtsensk (1934). Această lucrare prezintă o varietate de stiluri, inclusiv stilul neoclasic al lui Stravinski și postromantismul lui Gustav Mahler. Contrastele ascuțite și elemente ale grotescului caracterizează mare parte din muzica sa.

  Șostakovici a compus lucrări în numeroase genuri. Cele mai importante lucrări ale sale sunt cele 15 simfonii, 15 cvartete de coarde, 6 concerte, lucrări de cameră și lucrări pentru pian solo. În afară de lucrările clasice, Șostakovici a compus și muzica pentru numeroase filme sovietice.

  Sursa: Wikipedia, Libris

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.