100 de milioane de dolari, preţul libertăţii lui Bernie Ecclestone




Administratorul drepturilor comerciale ale circuitului de Formula 1, Bernie Ecclestone, a oferit suma de 100 de milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţiile de dare de mită, în urma înţelegerii cu procuratura din München.
Omul de afaceri englez Bernie Ecclestone a ajuns la un acord cu procurorii germani, care au acceptat suma de 100 de milioane de dolari pentru a-i retrage acuzaţiile de dare de mită. Ajuns în faţa instanţei din München, lui Ecclestone i s-a permis să ajungă la o înţelegere cu acuzatorii şi datorită unor unor circumstante atenuante, printre care şi vârsta înaintată (83 de ani), conform legislaţiei germane. Ecclestone risca până la 10 ani de închisoare şi pierderea controlului asupra afacerii construite în ultimele patru decenii.
Andrea Titz, purtător de cuvânt pentru Curtea de Justiţie din München, a declarat că înţelegerea nu reprezintă o formă de recunoaştere a vinovăţiei:
„Nu există nicio decizie privind vinovăţia sau nevinovăţia inculpatului. Nu este nici achitat, nici judecat, ci mai degrabă acesta este un mod special de a încheia o procedură care este, în teorie, valid pentru toate tipurile de cazuri“.
O şpagă de 44 de milioane de dolari
În 2006 şi 2007, afaceristul englez a fost pus sub acuzare de dare de mită către un responsabil al BayernLB. Tribunalul din München a arătat că, în schimbul serviciului, Ecclestone a oferit suma de 44 de milioane de dolari cu scopul de a uşura vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale F1, care se afla în portofoliul băncii, către CVC Partners, fondul de investiţii britanic.
În schimbul sumei, drepturile comericale au fost vândute ulterior cu 839 de milioane de dolari, iar bancherul Gerhard Gribkowsky a fost condamnat, în 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru nedeclararea sau impozitarea sumei în cauză.
Înainte ca procesul să înceapă, omul de afaceri a încercat o primă întelegere cu tribunalul, însă oferta sa a fost respinsă. Întrebat a doua oară despre motivul pentru care a acceptat mita, Gribkowsky a declarat, la audierile din luna mai: „Nu m-am întrebat niciodată acest lucru. Încă sunt supărat pe mine pentru ce s-a întâmplat în ziua respectivă“. Răspunsul nu a fost satisfăcător pentru judecătroul Peter Noll, care şi-a exprimat nemulţumirea: „Este dificil să înţeleg ce s-a întâmplat dacă tu nu eşti capabil să intervii cu explicaţii precise despre cum s-a petrecut totul“.
În ianuarie, Ecclestone şi-a dat demisia din Consiliul de Admistraţie al Formulei 1, deşi încă mai activează în afacere. A insistat în declaraţii că se va întoarce în consiliu după ce procesul ia sfârşit, însă în luna noiembrie Donald Mackenzie, co-fondatorul CVC, a declarat că îl va demite din funcţie pe Ecclestone dacă va fi găsit vinovat.
În ciuda vârstei sale, Ecclestone a participat la aproape fiecare Grand Prix şi rămâne un personaj esenţial pentru succesul comercial al sportului. El a respins întotdeauna ideea de pensionare şi nu se profilează niciun înlocuitor evident, atunci când, în cele din urmă, va demisiona sau este forţat să plece.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)