joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  1.200 de permise de ședere emise pentru cetățenii străini, în patru luni, la Arad

  de Ioana Costaș | 10 mai 2024, 11:59 AM | Știri Arad

  0

  (foto: Serviciul pentru Imigrări al Județului Arad)

  1.200 de permise de ședere au fost emise în patru luni, mai exact în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, la Arad, pentru cetățenii străini. De asemenea, în perioada menționată, au mai fost emise și 379 de avize de angajare. Cifrele au fost prezente de Serviciul pentru Imigrări al Județului Arad în cadrul bilanțului de patru luni de activitate a instituției.

  În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.200 de permise de ședere, dintre care 1.193 pentru ședere temporară și șapte pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 97 de certificate de înregistrare și 20 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. În perioada analizată au fost înregistrate 705 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 379 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 269 de cereri au fost respinse, iar diferența sunt în curs de soluționare.

  De asemenea, au fost înregistrate patru invitații pentru cetățenii din state terțe, una dintre acestea a fost aprobată, iar trei au fost respinse. Au mai fost înregistrate trei cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, dintre care două se află în curs de soluționare și una a fost avizată”, a transmis Serviciul pentru Imigrări al Județului Arad.

  Pe linia combaterii șederii ilegale, polițiștii de la imigrări au organizat, în cele patru luni „10 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 10 străini. Dintre aceștia, trei sunt din Kenya, doi provin din Bangladesh, alți doi sunt din Sri Lanka, iar ceilalți trei sunt din Algeria, Maroc și Tunisia. Ca urmare a verificărilor, trei dintre străini au fost îndrumați să-și reglementeze dreptul de ședere. Au fost emise 66 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, toate pentru ședere ilegală”.

  241 de decizii de returnare pentru cetățenii străini

  Totodată, pe numele a 241 de străini au fost emise de decizii de returnare sub escortă, persoanele în cauză fiind introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul României.

  Reprezentații Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad au mai precizat că „față de 240 de străini fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

  Citește și: 14 migranți, găsiți ascunși în porumb la Frontiera Nădlac

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.