„Marea Vienă” vine în „Mica Vienă”: Zilele Culturii Austriece la Arad

  de [email protected] | 28 mai 2014, 4:50 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  Așa cum există o rivalitate sportivă între Timișoara și Arad, le fel se întâmplă și în sfera culturală. În special acum, când ambele orașe din vestul României candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană. De asemenea, este știut faptul că atât urbea noastră cât și orașul de pe Bega poartă titulatura de „Mica Vienă”, datorită similitudinilor arhitecturale cu frumoasa capitală a Austriei. În schimb, mulțumită Centrului Cultural Județean și Consiliului Județean Arad în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac și Asociația Culturală „Muzikforum Europa”… Aradul va avea privilegiul de a promova orașul nostru cu brand-ul „Viena”. Între 2 și 5 iunie, la Arad vor avea loc Zilele Culturii Austriece.

  Timp de patru zile Aradul va găzdui o suită de manifestări culturale la cel mai înalt nivel, sub forma unor expoziții, concerte, proiecții de film, workshop-uri și întâlniri ale unor personalități marcante ale vieții culturale din Austria cu publicul arădean.

  Începutul  Epocii Moderne în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani este tema centrală în jurul căreia se configurează programul celor patru zile.

  Politicile culturale elaborate de Ministerul de Externe al Republicii Austria prezintă anul acesta contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani printr-o expoziție tematică  itinerantă cu titlul ”Anul 1914-(Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

  Curatorii expoziției sunt Manfred Thumberger și dr. Stefan Kutzenberger de la Universitatea din Viena.

  Aradul este primul oraș în care această expoziție organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi prezentată publicului din România. Ea va fi deschisă în perioada 3 iunie – 13 iulie, zilnic între orele 8-18, la Consiliul Județean Arad.

  Vernisajul expoziției va avea loc luni, 2 iunie, orele 19.00  la Consiliul Județean,  în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Austria la București, domnul Dr. Michael  Schwarzinger, a Excelenței Sale, Consulul Onorific al Republicii Austria la Timișoara, domnul avocat Vasile Onofrei și a altor personalități marcante ale diplomației și vieții culturale din Austria și din România.

  Cu această ocazie și-a anunțat prezența  Alteța Sa, Prințesa Anita von Hohenberg, nepoată a Prințului Moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand.

  Conferința organizată în preambulul vernisajului expoziției  va fi susținută de  unul dintre cei doi curatori vienezi, dl. Dr. Stefan Kutzenberger de la  Universitatea din Viena .

  Jurnalistul Emil Hurezeanu este invitat în calitate de moderator al evenimentului.

  A doua zi, marți, 3 iunie, a.c.,  este dedicată proiectului socio-educațional ((superar)), unul dintre proiectele desfășurate cu mare succes în ultimii ani în Austria, având ca scop asigurarea accesului la educația muzicală și în general la artă și cultură, tuturor copiilor și tinerilor, indiferent de  categoria  socială din care aceștia provin. Proiectul este coordonat în Austria de către trei dintre cele mai prestigioase instituții culturale și/sau sociale, Konzerthaus, Wiener Saengerknaben și Caritas. Începând cu luna mai 2013 acest proiect s-a extins subforma unui proiect pilot și în România, în regiunea Brașov, Sf. Gheorghe. Domnul Gerald Wirth, directorul celebrului Cor de băieți vienezi, Wiener Saengerknaben, va susține marți, 3 iunie a.c.,  la Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad, un workshop/atelier de lucru de educație muzicală  ((superar)), incluzând și o repetiție publică. Ziua se va încheia cu un concert al Corului de copii ((superar)) din România, dirijat de Elana Andrews din Australia.

  Profesorul Manfred Waba este unul dintre cei mai talentați și apreciați artiști scenografi ai momentului în Austria. Festivalul de Operă în aer liber de la St. Margarethen în Burgenland este profund legat de numele său. Expoziția de scenografie ”Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba” s-a bucurat de un mare succes în vara anului trecut în Landul Burgenland din Austria. Vernisajul acestei expoziții va avea loc la Arad, miercuri, 4 iunie a.c., orele 17.00, la Galeria de Artă ”Delta”. Invitat în cadrul vernisajului este ansamblul de muzică world Donauwellereiter din Viena care va oferi publicului un moment muzical inedit.

  Regizorului Robert Dornhelm de la Hollywood, cel care semnează regia unor filme de notorietate internațională precum ”Război și pace”, ”Prințul Rudolf”,  ”Anne Frank”, ”Spartacus”, ”Cele zece porunci”, ”Recviem pentru Dominic”, etc., îi este dedicată cea de-a patra zi, joi, 5 iunie a.c..

  Un adevărat maraton cinematografic programat pentru după masa zilei, între orele 14.00 – 17.00, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme precum ”Prințul Rudolf”, ”Anne Frank” dar si ecranizarea operei ”La Boheme” de G. Puccini avându-i în rolurile principale pe Anna Netrebko și Rolando Villazon, toate purtând semnătura regizorală a lui Robert Dornhelm, va fi încununat de  premiera națională a filmului  ”Recviem pentru Dominic”, premiat cu ”Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara. Premiera națională a filmului este programată la ora 17.00.

  Seara se va încheia cu un dialog live între Robert Dornhelm, născut în Timișoara, actualmente una dintre cele mai respectate și apreciate personalități de la Hollywood  și renumitul jurnalist și analist politic Emil Hurezeanu,  sub titlul generic ”Din Banat la Hollywood”.

  Splendidul ambient al Colegiului Național ”Moise Nicoară” din Arad va găzdui acest deosebit eveniment cultural.

  Cele patru zile dedicate Culturii Austriei vor constitui un punct de referință în agenda culturală a județului Arad cu ecou în întreaga țară și dincolo de granițe.

  Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.