Verde se făcu! Eșecul ținut în sertar de primarul Falcă și ipocrizia viitoarei sale bătălii





Gheorghe Falcă este inginer de drumuri. Nu este o informație nouă, nici una exclusivă, nici măcar senzațională. Facultatea a făcut-o la Timișoara iar Falcă a avut grijă să ne intre bine în cap acest lucru în urmă cu doi ani când a chemat sute de arădeni pe Ștrandul Neptun la un „cocktail” tocmai ca să se laude cu acest lucru.
Defect profesional nu îi putem spune, pentru că Falcă și-a practicat prea puțin timp meseria, dar edilului Aradului îi este drag betonul. Atât de drag încât ar fi în stare ca peste orice palmă de verdeață să răstoarne câte-o betonieră. „Noi construim în linie dreaptă. Pentru că iubim Aradul”, este chiar unul dintre sloganurile de campanie ale celui care de 12 ani și două luni și-a însușit Aradul ca pe propria lui curte. Curte în care, ce credeți, are sau nu are verdeață? NU are, iar explicația o dă chiar Falcă: „nu am plantat nimic în curte, nici gazon nu am, pentru că nu am timp să îl tot ud”. Curtea de la duplexul în care (încă) locuiește este betonată sută la sută.
Gheorghe Falcă atunci când vede verde își bagă degetele în ochi precum își bagă pițigoiul gheara în gât (foto, mai sus).
Criticat pentru lipsa spațiilor verzi din oraș, Falcă a decis să dea marea lovitură. A înscris Aradul gri, Aradul prăfuit, Aradul în care ești amendat dacă calci iarba, în cursa pentru Capitală Verde a Europei 2018! Era exclusiv bătălia lui, una dinainte pierdută, o bătălie din care primarul se mai alegea cu niște studii de fezabilitate, niște fonduri din care dacă nu curgeau, mai picurau câțiva bani pentru adevăratele lui războaie: campaniile electorale. Era evident că după ce ne-a bătut până și Baia Mare în lupta pentru Capitală Culturală Europeană 2021, nu putem concura cu orașe ca Gent (Belgia), Nijmegen (Olanda), ‘s-Hertogenbosch (Olanda) sau Umea (Suedia) – toate din țări cu adevărat civilizate și „verzi”, sau Talin (Estonia) şi Varșovia (Polonia), capitale în două țări care au luat un avans foarte mare comparativ cu România.
Uitați ce spunea Falcă cu un an în urmă, atunci când Aradul își depunea candidatura pentru Capitală Verde a Europei 2018:
„Investiţiile din ultimii ani în infrastructura de transport public şi spaţiile verzi sunt vizibile. Deţinem 85 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Ne interesează să punem în valoare Mureşul, care pentru noi este cea mai frumoasă «stradă», să reuşim să-l facem navigabil, să realizăm grădinile pe faleză, iar în final să avem un parc central în relaţia Mureş-Cetate (Cetatea Aradului – n.r.). Vrem să realizăm un inel al parcurilor, care să fie legat de pistele de biciclete.
Evident, la noi saltul este foarte mare. În România, suntem singura administraţie care avem şase tramvaie moderne (Imperio, fabricate la Astra Vagoane Călători) şi care, după Bucureşti, am realizat reabilitarea celei mai mari lungimi de cale de rulare pentru tramvaie.
Administraţia locală arăta că un avantaj major al Aradului este cea mai mare reţea de piste de biciclete din România, respectiv 135 de kilometri, care va fi inaugurată la finele acestui an, după investiţii de peste şapte milioane de euro. Falcă declara că investiţiile totale aflate în derulare sau care vor fi realizate în următorii ani şi care au legătură cu protejarea mediului se ridică la peste 100 de milioane de euro în Arad
Avem puncte forte la transportul în comun; avem puncte forte la ceea ce înseamnă producerea de energie regenerabilă, pentru că avem în construcție pe proiectul româno—elvețian o centrală termică care va produce energie termică pe biomasă; avem puncte forte calitatea apei potabile din Arad și îmbunătățirea radicală a calității aerului față de poluarea ce exista în anii ’90; ș.a.m.d.. Toate aceste lucruri au fost apreciate și suntem într-o companie onorantă cu celelalte șase orașe cu care suntem în competiție”, spunea Falcă în noiembrie 2015.
Niște glume... Singurul lucru care era cu adevărat „verde” în toate cele spuse de primar erau acele șase tramvaie, vopsite în verde. Altfel, parcurile fie lipsesc, fie sunt în paragină cu excepția celui de la Polivalentă; Mureșul este infect la propriu, plin de gunoaie și foarte murdar, a doua zi după ce ți-ai spălat mașina chiar pe timp de vară praful pe ea este de două degete semn că și calitatea aerului este execrabilă, iar vorbind despre apa potabilă, întrebați-l pe Gheorghe Falcă dacă el consumă apă potabilă de la robinet… Iar despre pistele de biciclete am scris deja prea mult. Sunt făcute pentru sinucigași, vorba unui pățit al acestei urbe…
Falcă a ținut eșecul în sertarul din biroul Primăriei vreme de cinci luni!
Ce a omis primarul Falcă? Să ne spună rezultatul. El să ni-l spună, pentru că el a participat… Prea puțini au fost cei cu adevărat interesați despre acest subiect. Nici mass-media, nici politicienii locali, nici cei din administrație nu au comentat pe marginea acestui subiect, fiind rar pomenit prin discursurile edilului atunci când vorbea despre o altă bazaconie, Regenerare Urbană.
Da, Aradul a pierdut și această bătălie, dar nimeni nu s-a arătat câtuși de puțin surprins.
Nu am pierdut acum, am pierdut încă din data de 4 mai 2016, deci de acum cinci luni, atunci când s-a anunțat lista scurtă a finalistelor pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018. Pe lista scurtă au rămas Umea, din Suedia, și cele două orașe din Olanda, Nijmegen și ‘s-Hertogenbosch. A câștigat Nijmegen.
Gheorghe Falcă nu a vorbit nimic, dar chiar nimic despre acest eșec, iar atunci când a făcut-o, la cinci luni după ce nu am prins nici măcar lista scurtă, așa cum s-a întâmplat și la competiția pentru Capitală Culturală Europeană, a încercat să transforme eșecul în victorie, la fel ca și după victoria Timișoarei pentru 2021.
„Deși Aradul nu a câștigat acest titlu, înscrierea în competiție a reprezentat o experiență utilă, un prilej de evaluare a realizărilor și nevoilor locale și un pas important în direcția structurării obiectivelor și promovării unor măsuri menite să contribuie la protecția mediului înconjurător, creșterea calității vieții locuitorilor și dezvoltarea durabilă a orașului” (Gheorghe Falcă – aradon.ro)
Iar acum ne vinde gogoși la televiziunile din Capitală
În aceste zile Falcă nu mai are timp de Arad. El ne vinde gogoși la Realitatea TV, acolo unde s-a dus semeț ca noul șef de campanie al Partidului Național Liberal pentru parlamentarele din decembrie.
„Partidul este conştient că nu va putea îndeplini toate reformele în patru ani şi că întreaga strategie se învârte în jurul a patru concepte: cetăţean, familie, comunitate şi patrie”, spune Falcă la televiziunile din București.
Câtă ipocrizie… Dezvoltăm mai jos cele patru concepte:
1. cetățean – cel pe care Falcă nu îl primește aproape niciodată în audiențe în calitatea sa de primar. Nu are timp. Dar pur și simplu nu are timp…
2. familie – cea de care nici chiar el nu a putut avea grijă, fiind cunoscut faptul că este aproape divorțat de soția sa Ela, fostă Seculici;
3. comunitate – locul în care Falcă este foarte activ în campaniile electorale și din care lipsește cu desăvârșire între ele;
4. patrie – câte concedii și-a petrecut Falcă în România? Sau de câte ori a fost la medic în România? Câte produse românești folosește Falcă?
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)