Universitatea viitorului va fi exclusiv digitală? UAV devine membru fondator în programul UNESCO UniTwin





Universitatea „Aurel Vlaicu” nu numai că este la curent cu tendințele vremii, dar și sprijină noutatea în ceea ce privește educația academică. Universitatea arădeană a anunțat astăzi (marți), în cadrul unei conferințe de presă, că este membru fondator în UNESCO UniTwin Complex Digital Campus – un proiect mondial ce presupune o universitate exclusiv online: de la cursuri până la examene.
UniTwin este abrevierea de la „UNESCO University Twinning and Networking Programme”, ce a fost înființat în 1992, dar abia acum se pune problema aplicării acestui program la scară largă. Ceea ce se urmărește este dezvoltarea unor programe proprii de cercetare și predare în domeniul sistemelor complexe, în contextul unor resurse comune puse la dispoziție de rețeaua Campusului Digital Internațional.
Președintele Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihuț a mărturisit că în proporție de 50 % crede în reușita acestui proiect, 50 % nu… cel puțin nu în viitorul foarte apropiat.
„Este vorba despre un campus virtual, cu o investiție foarte serioasă, pe care și România o sprijină prin cercetarea Inteligenței Artificiale (Vezi articolul Universitatea „Aurel Vlaicu”, partener în cercetarea Inteligenței Artificiale. Caravana ARIA vine la Arad – n. red.), iar colegii noștri, coordonați de doamna profesor Valentina Bălaș, vor trebui să fie și ei foarte activi, în ceea ce privește acest proiect. Se poate publica pe platforma campusului virtual și, poate cel mai important, am impresia că se dorește atragerea celor mai buni studenți, sau chiar și elevi, pe domeniul IT, oferindu-i un cadru de desfășurare. Adică să nu mai meargă în număr atât de mare în străinătate, ci să poată manifesta talentul și aici”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.
Din Arad, partener în acest proiect nu este doar Universitatea „Aurel Vlaicu”, ci și Colegiul Național „Moise Nicoară”.
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad va participa în această rețea la acțiunea de partajare a resurselor (date, software, hardware, materiale de cercetare și educaționale) în programele proprii de predare și cercetare.
Există 715 președinți și 69 de rețele UniTwin în 830 de instituții din 131 de țări
UniTwin UNESCO conduce programe de cercetare avansată, educație și programe de dezvoltare în toate ariile de competența UNESCO, prin construirea de rețele între universități și încurajarea cooperării între acestea prin transferul de cunoștințe. Programul își propune să aibă un impact și asupra dezvoltării socio-economice. De asemenea, se stabilesc noi programe de învățare care să genereze noi idei și facilitează îmbogățirea programelor universitare existente odată cu respectarea diversității culturale.
Acțiunea la nivel european ASSYST cu ajutorul Societății Sistemelor Complexe formează Campusul Digital al Sistemelor Complexe ca o rețea UniTwin între universitățile de pe toate continentele. Scopul comun al membrilor este răspândirea cunoștințelor prin educație și colaborări în cercetare.
Mai multe informații despre UniTwin găsiți pe site-ul unitwin-cs.org
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)