Astăzi, la Festivalul Underground: „Crocodil”, „Dureri fantomă” și „(In)dependenții”





Câte trei spectacole de teatru pe seară au fost până acum și vor fi și astăzi, în cadrul Festivalului Underground – ediția a XIV-a. Majoritatea în afara unui loc convențional și anume într-o sală de teatru (excepția fiind, ieri, spectacolul „Povestiri culese”, cu Maia Morgenstern și Ana Maria Pop, jucat pe scena Teatrului de Marionete / Aradi Kamaraszinhaz).
Astăzi, spectacolele se vor juca la fostul mall Galleria, Indagrara și Club Flex.
Este recomandat ca participanții să se îmbrace puțin mai gros, chiar dacă – la primele două spectacole, cel puțin – afară va fi cald. În interiorul fostului mall și în hala părăsită a fostei fabrici Indagrara este răcoare.
Programul zilei de duminică, 2 iunie:
• Agora (fostul mall Galeria) – ora 17:00
Crocodil (de Elise Wilk) – producție a Asociației Antiteatru Brașov
Bilet: 30 lei. Disponibil pe eventbook.ro sau la fața locului.
Din cauza temei sensibile, spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
Sinopsis: O fată este îndrăgostiă și suferă. Nimic ieșit din comun în asta și totuși, ea iubește, dar iubirea ei nu este ca toate celelalte iubiri acceptate social și convențional, iar ea nu este ca toate celelalte fete. Ea este hărțuită și marginalizată pentru că este diferită: nu încalcă vreo lege, nu caută să facă rău nimănui, nu deranjează. Este doar diferită de normă, iar pentru asta trebuie pedepsită. Piesa de teatru abordează o temă extrem de actuală și relevantă pentru copii și părinți: hărțuirea în mediul școlar. Povestea pune în lumină o radiografie interioară a sentmentelor unei victme a hărțuirii, arătând realitatea crudă a suferinței pe care o trăiește un copil supus agresiunilor verbale, psihice și fizice.
Distribuția: Mihaela Alexandru, Sabina Brândușe / Regie și concept video: Lorena Zăbrăuțanu / Scenografie și video: Vlad Basarab / Muzică originală: George Pandrea.
• Indagrara (curtea interioară) – ora 19:00
Dureri fantomă (de Vasili Sigarev, traducerea: Elvira Rîmbu) – produs de Tipografia Hub
Bilet: 30 lei. Disponibil pe eventbook.ro sau la fața locului.
Sinopsis: „Dureri fantomă” e povestea unui spațiu (un depou rece și decrepit) încărcat cu poveștile unor oameni ale căror destine sunt profund marcate de o societate eșuată, dar care în trei moduri diferite, sunt în căutare de „celălalt”, în căutare de prietenie, în căutarea sentimentului de apartenență, în căutare de iertare, de iubire, de afecțiune. Textul lui Sigarev ne împinge să ne întrebăm care e limita de suportabilitate în situații limită și ce se întâmplă atunci când propria noastră minte încearcă să ne protejeze și să transforme aceste situații într-un vis urât sau o aminitire estompată: „Amintirile sunt un lucru bun, chiar dacă-s cumva triste, oricum te bucuri. Ce ne-am face fără ele?”
Regia: Laurențiu Tudor / Distribuție: Theodora Bălan, Valentin Motroc, Radu Tudor
• Club Flex – ora 21:00
(In)dependenții (de Catinca Drăgănescu) – produs de Teatrul unteatru
Bilet: 30 lei. Disponibil pe eventbook.ro sau la fața locului.
Sinopsis: La inițiativa Idea77, trei spații independente din București, reprezentative pentru sectorul performativ local, foarte diferite ca viziune și mod de funcționare au pus ȋmpreună oameni și resurse pentru a realiza un spectacol despre condiția lucrătorului cultural independent din România. Ca urmare a unei explorări intime a poveștilor ce au ȋnsoțit geneza acestororganizații, a oamenilor din spatele și din fața lor, și a provocărilor și problematicilor cu carese confruntă acestea ȋn prezent, a rezultat un eseu performativ tragi-comic, onest și pealocuri ireverențios: un fel de portret al artistului ȋn mizerie, care se pune pe sine și motivațiile sale ȋn discuției, ȋn aceeași măsură ȋn care chestionează și sistemul ȋn care econstrâns să activeze. Fie că alegem să îi spunem teatru independent sau privat, alternativ sau underground, fie că alegem să ne numim artiști sau lucrători culturali sau artiști-producători, ceea ce unește toate aceste experiențe este că ȋn centrul lor se află niște oameni care se ambiționeazăsă creadă, să facă, să pună ȋn mișcare. Spectacolul ăsta este despre ei.
Distribuție: Mihaela Rădescu, Florina Gleznea, Andrei Raicu / Muzică și sound design: Andrei Raicu / Orchestrație vocală: Andrei Dinescu / Light design: Alexandros Raptis / Suport tehnic: Alexandru Medveghi.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)