Unde se poate vota la alegerile prezidențiale și pe ce listă electorală





Pe 4 mai votăm președintele României în primul tur de scrutin. Unde se poate vota la alegerile prezidențiale și pe ce listă electorală, în țară și în străinătate?
Cetățenii români pot vota viitorul prețedinte al țării atât în România, cât și în străinătate.
În țară
Alegătorii pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
• în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente – o puteți afla pe de pagina web www.registrulelectoral.ro
• în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare
• În București, votați la secția unde sunteți arondat/ă, nu puteți vota pe listă suplimentară în alt sector
• Dacă aveți și domiciliul și reședința în aceeași localitate, veți vota doar la secția unde sunteți arondat conform domiciliului
Dacă alegătorul este omis din lista permanentă, dar poate dovedi că are domiciliul sau reședința la adresa unde este arondată secția respectivă, va fi înscris pe lista suplimentară.
Dacă alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Dacă alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al unui birou electoral sau operator de calculator ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.
Alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
Lista cu secțiile de votare poate fi găsită aici.
Puteți găsi secțiile și pe harta dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă.
În străinătate
Alegătorii pot vota în străinătate, inclusiv vineri și sâmbătă:
• fără înregistrare: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la prezidențiale puteți vota în străinătate dacă nu aveți domiciliul sau reședința stabilite acolo. Puteți vota dacă locuiți acolo, sunteți turist sau în trecere în ziua respectivă.
• cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii se pot înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale. Avantajul este că se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior. Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Trebuie să introduceți numele și CNP-ul, țara, localitatea sau subdiviziunea teritorială unde vreți să votați, precum și date de contact. Trebuie să atașați și o fotografie/copia scanată a actului de identitate. Cei care se înregistrează sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate. Dacă alegătorii nu pot vota la secția unde sunt arondați, votează pe liste suplimentare în alte secții din străinătate.
Votul în avans
Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:
Vineri (2 / 16 mai) – 7.00 – 21.00, ora locală
Sâmbătă (3 / 17 mai ) – 7.00 -21.00, ora locală
Duminică (4 / 18 mai) – 7.00 -21.00 – votarea se încheie la ora 21 a României
• prin corespondență, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.rozile înaintea datei votării (20.03.2025). Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă. Înregistrarea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin. Alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate. Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 4 zile înaintea datei votării, inclusiv (30 aprilie 2025, pentru primul tur), la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul. Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.
Sursa: votcorect.ro
Citește și:
Procedura de raportare a unor persoane decedate prezente pe listele electorale
Documente pe baza cărora se poate vota la alegerile prezidențiale 2025
Comentariile portalului
Doamne ce bufon prost.
Politia ii lasa fara nici un fel de probleme pe copiii de 7-9 ani sa mearga cu atv-ul pe strada prin Livada. Sper ca macar in ceasul al 12-lea politia (...)
Bine ca pot trace granita in SUA toti ciudatii de prin Mexic si celelalte tari adiacente, care pentu cateva mii de dolari au totul asigurat pe teritoriul SUA , inclusiv acte, (...)