Un amplu proiect va transforma Aradul într-un oraș inteligent până în anul 2020





„Arad Smart City” este un proiect ambițios pe care municipalitatea și-a propus să-l implementeze până cel târziu în anul 2020. Primarul Gheorghe Falcă a explicat astăzi, într-o conferință de presă, care sunt cele opt direcții de intervenție stabilite împreună cu experții din mai multe firme partenere.
„Smart city” („oraș inteligent”) este un concept european la care s-a „înhămat”, în afară de Arad, deocamdată doar Alba Iulia din restul orașelor din România, însă fiecare dintre cele două orașe are propriul plan de acțiune.
Direcțiile de intervenție stabilite pentru Arad sunt următoarele: sistemul de impozitare online, catalogul electronic în școli (opțiune pe care unele școli și grădinițe le are deja, însă se dorește extinderea la nivelul tuturor unităților de învățământ arădean), iluminatul inteligent (se intenționează ca până în 2020 Aradul să devină primul oraș din țară iluminat 100% prin LED), zone cu acoperire wi-fi (atât în spații publice cât și în anumite puncte de interes), supraveghere video (camere de luat vederi în trafic, securitate în zone aglomerate și la întrarea în școli), parcări inteligente (Aradul are deja sistem de plată prin SMS, dar acum se dorește trimiterea de informații despre locurile de parcare disponibile, iar în parcarea dintre liniile de tramvai se va renunța la controlorii angajați și se va implementa un sistem de verificare a plății la ieșirea din parcare), autorizațiile de contrucție și certificatul de urbanism online (documente care vor avea inclusiv un cod QR care să poată fi citit cu o simplă scanare cu telefonul) și un parteneriat între municipalitate și aplicația „Waze” (pentru a transmite toate lucrările la drumuri din Arad ca oamenii să poată ocoli zonele în lucru, iar cetățenii vor putea, la rândul lor, să anunțe lucruri pe care le observă în oraș).
Municipalitatea va continua în această perioadă seria de întâlniri cu firmele partenere implicate (primarul a menționat și compania „Orange”) și și-a luat angajamentul să implementeze aceste 8 proiecte amintite mai sus până în anul 2020, iar despre unele dintre ele, care deja sunt începute, a afirmat că ar putea fi finalizate chiar mai repede.
Comentariile portalului
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)
Nu ar fi mai bine ca Goe să primească note de la mam'mare, mamițica si tanti Mița?