joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Teo Milea și Ionuț Cădariu au transformat sala Filarmonicii într-o splendidă „sufragerie muzicală” | Foto • Video

    de Tomck@t | 20 noiembrie 2022, 2:51 PM | Cultură | Muzică | Recomandările editorilor

    0

    (foto: Emanuel Cotuna)

    A debutat la vârsta de zece ani pe scena Filarmonicii Arad. Părinții i-au promis că dacă va cânta frumos, va primi cadou un set Lego. La 30 de ani distanță, sâmbătă, la cea de-a treia seară a Festivalului „Toamna Muzicală Arădeană”, a împărțit el cadouri, câte un CD celui mai tânăr (4 ani) și celui mai vârstnic arădean din sală (85 ani). De fapt, întregul auditoriu a fost cadorisit cu un concert excepțional, marca Teo Milea. Însă mult apreciatul pianist nu a fost singur pe scenă, de data aceasta, l-a avut alături pe prietenul de năzbâtii din copilărie, maestrul flautist al Filarmonicii Arad, Ionuț Cădariu.

    Sala Filarmonicii s-a umplut până la refuz, cu prieteni vechi și prieteni noi… de fapt, prieteni cu toții cu Teo Milea, deoarece prin jovialitatea sa ieșită din comun, artistul reușește de fiecare dată să transforme orice spațiu, fie o cafenea sau o sală a Filarmonicii, într-o „sufragerie muzicală”, într-un templu intim al muzicii înălțătoare și al reveriilor inefabile.

    Valurile transpuse în notele clapelor sale nu doar inundă și vibrează sala, nu trec doar ca o adiere de vânt tomnatic printre oameni, ci fac ceea ce face muzica autentică, cu adevărat valoroasă, te atinge, îți mângâie și îți cutremură simțurile, îți activează emoțiile, pe toate deodată, te face să iubești, instant și necondiționat, ireversibil, te face să te bucure și, deopotrivă, să te întristeze căderea frunzelor, schimbarea anotimpurilor, răsăritul, apusul, te face să înțelegi armonia oricărui început și sfârșit, să înțelegi… și să zâmbești… în timp ce, în exterior sau în interior, conștient sau în subconștient, te trezești plângând cu un ochi. E atât de frumos, încât doare. Dar e cea mai sublimă durere.

    Colaborarea memorabilă cu Ionuț Cădariu este o călătorie pe alte meleaguri pitorești, într-un tablou însuflețit al concordiilor fluide, în melanjul melancolic și totodată capricios al culorilor de toamnă, într-un univers secret în care serenitatea și-a găsit ritmicitatea, sincronul perfect cu zburdălnicia trecerii timpului.

    „Mă bucur nespus să fiu acasă, mă bucur nespus că pot să cânt pentru prietenii pe care-i am, mă bucur nespus că am părinții în sală și vreau să le mulțumesc că în urmă cu 36 de ani m-au strunit ca să pot să ajung aici. Totodată, vreau să-i mulțumesc și profesoarei mele de pian (n.red. – Adela Molnar, prezentă și ea în sală), care timp de 12 ani mi-a dăruit tot ce a acumulat dumneaei și poate chiar mai mult. Datorită vouă, n-am să mă opresc”, spunea Teo Milea.

    Premiatul pianist și compozitor a oferit publicului arădean prezent la concert șapte piese de pe viitorul album, printre care și compoziția violent de superbă „Madness” (inspirată de nebunia pandemiei), iar noua piesă intitulată „City Lights” a dedicat-o Aradului, „pentru că mi se pare că Aradul renaște, iar acest festival, Toamna Muzicală Arădană, îmi dă speranțe că lucrurile se schimbă”, a spus Teo Milea, felicitând, cu această ocazie, conducerea actuală a Filarmonicii Arad, managerul interimar Sergiu Bacoș, pentru revigorarea instituției de cultură.

    Finalul concertului a ridicat întregul auditoriu în picioare și atât Teo Milea, cât și Ionuț Cădariu, au fost răsplătiți minute în șir, în mod repetat, cu ropote de aplauze. Cei doi artiști ne-au dat de înțeles că urmează, în viitorul apropiat, un concert integral de pian și flaut, în această componență.

     

    (Foto: Emanuel Cotuna)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.