duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Țânțarul tigru a ajuns și în România. Prezența acestuia, depistată în Bihor

    de Special Arad | 13 iunie 2024, 8:27 PM | Regional

    0

    O specie invazivă de țânțar, cunoscută sub numele de țânțarul tigru, a colonizat deja 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv țara noastră. E vorba de țânțarul care transmite agenți patogeni, precum virusul Dengue și West Nile.

    Țânțarul-tigru asiatic, despre care se spune că este cea mai invazivă specie de țânțari din lume a colonizat deja13 țări din UE, inclusiv România,Franța, Spania, Grecia și România, potrivit BBC.

    A fost semnalat și în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia. Migrarea acestei specii în Europa este facilitată de condițiile climatice favorabile și de creșterea numărului de călătorii internaționale.

    Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru.

    Potrivit unei hărți a ECDC, țânțarii sunt prezenți în județele Constanța, Giurgiu, București și Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, în majoritatea țărilor preferate de români pentru călători această specie este prezentă, inclusiv în Bulgaria, Grecia și Italia.

    Ușor de recunoscut dungile albe și negre, țânțarul poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika care anterior erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud.

    Ar trebui să ne facem griji că ne vom îmbolnăvi de afecțiuni care până acum erau considerate exotice? „Nu este un pericol imediat”, a răspuns dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru Adevărul”.

    Principalul rezervor de infecție pentru flavivirusul ce generează Dengue este omul. Virusul a fost depistat și la animale în următoarea ordine: lilieci (10.1%), maimuțe (27.3%),păsări (11%),bovine (4.1%),câini (1.6%),cai (5.1%),porci (34.1%),rozătoare (3.5%), animale marsupiale (13%) alte animale de talie mică (7.3%). După cum se vede teoretic e posibilă și transmiterea de la animal, dar rezervorul principal de infecție este omul!

    Deci prezenta țânțarului tigru este un semnal de alarmă, dar în absența omului ca rezervor de infecție sau a altor surse, nu reprezintă un pericol imediat pentru această infecție!

    Asta NU înseamnă că măsurile de asanare și toate celelalte măsuri pentru limitarea răspândirii țânțarilor tigru sau din alte specii nu trebuiesc luate, pentru că țânțarul devine infecțios în 8-12 zile după ce a consumat sânge infectat și rămâne infecțios pentru restul vieții. O singură înțepătură de țânțar este suficientă pentru transmiterea Dengue.”, a explicat medicul epidemiolog.

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.