Talionul halatelor albe. Fostul director medical al Spitalului Județean Arad, Mircea Onel, este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals





Povestea de iubire între fostul director medical al SCJU, Mircea Onel și Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad a luat sfârșit anul acesta în aprilie, atunci când „ex”-ul a fost convocat într-o ședință a Consiliului de Administrație al unității spitalicești. În această întrunire, în urma unor rapoarte de evaluare a activității directorului medical, acesta a fost demis din funcție cu patru luni mai devreme de încheierea mandatului. Decizia a fost unanimă, iar de aici „iubirea” s-a transformat în ură deoarece Mircea Onel a ieșit la atac împotriva Spitalului Județean, considerând revocarea sa din funcție ca fiind abuzivă.
Doctorul Mircea Onel declara la vremea respectivă că și-a îndeplinit obligațiile stabilite în contractul încheiat cu SCJU, iar ulterior a acționat unitatea medicală în instanță cerând plata echivalentă salariului pe cele patru luni de mandat rămase, dar și plata de daune morale în valoare de 50.422 de lei, pentru prejudicierea imaginii sale.
Dacă a fost sau nu abuzivă revocarea din funcție a fostului director medical nu o putem spune noi, asta e treaba, de-acum, a judecătorilor. Ceea ce putem spune este că ne frapează modul în care fostul director medical a ales să-și continue relația cu Spitalul Județean și în speță cu conducerea acestuia, managerul Florina Ionescu, inclusiv aceasta fiind acționată în instanță.
Conducerea SCJU nu-l lasă pe Mircea Onel fără răspuns „la baionetă”
În aceste zile ne-am dat seama că Spitalulul Județean Arad, prin conducerea sa, avea deja cuțitele ascuțite, fiind sesizat Parchetul pentru presupuse infracțiuni comise de fostul director medical. În plângerea depusă, se reclamă faptul că doctorul Onel era pontat pe condica mai multor secții, fără ca acesta să fie prezent la lucru sau să își efectueze gărzile pe care spunea că le-a făcut, ceea ce în Codul de Procedură Penală se definește simplu: „Săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.”
În fapt, susține managementul unității spitalicești, o altă doctoriță, anume Carmen Popa, se ocupa de gărzile acestuia, dar de pontat și semnat în condică era Mircea Onel. Nu știm dacă este o practică obișnuită la Spitalul Județean Arad sau oricare alt spital, însă putem spune că a fost deschisă o cutie a Pandorei în privința unor presupuse ilegalități.
Pe grafic Popa, pe pontaj Onel
Ca să ne facem înțeleși, nu este vorba de o zi sau două în care aceste lucruri s-ar fi petrecut. Acestea s-ar fi „întins” pe o perioadă de 5 luni, între noiembrie 2020 și martie 2021, pe secțiile „Boli Infecțioase Adulți-Recuperare Medicină Fizică și Balneologie” și „Compartimentul Boli Infecțioase Adulți Paleative Ghioroc” (secții COVID), în zilele în care pe graficul de gărzi figura dr. Carmen Popa. Cum spuneam, în pontajul secțiilor era trecut dr. Mircea Onel, dar gărzile ar fi fost efectuate de doctorul Carmen Popa.
În cadrul „Boli Infecțioase Adulți-Recuperare Medicină Fizică și Balneologie” se regăsesc inadvertențe între graficul de gardă și pontaj în șase zile. Pe grafic fiind trecută dr. Carmen Popa, iar pe pontaj fiind dr. Mircea Onel. Asta fiind doar pentru luna ianuarie, în martie numărul zilelor crescând la opt.
Și pe ce-a de-a doua secție s-au găsit diferențe între cine era pe graficul de gărzi și cine era pontat pentru munca depusă. În luna decembrie sunt cinci zile care nu ar „pușca”, în timp ce în martie sunt patru. Mai mult decât atât, pentru două zile din aceeași lună menționată nu figurează în pontaj nici un medic.
Carmen Popa nu avea contract de muncă între noiembrie și martie
Putem înțelege schimburile între colegi, iar acele inadvertențe să fie explicate prin simple erori birocratice. Să presupunem că ceea ce a încercat conducerea SCJU a fost doar să îl atenționeze pe Mircea Onel să-și înțeleagă locul și să accepte demiterea sa fără să facă gălăgie, deoarece la nevoie „mușchii se pot încorda” sub forma mai multor sesizări, tot penale, așa cum se poate constata din plângerea depusă la Parchet.
Ceea ce nu putem înțelege este următorul lucru. Din ceea ce tocmai conducerea SCJU menționează, dr. Carmen Popa a avut contract de muncă pentru efectuarea de gărzi începând doar din luna aprilie 2021! Cu aceeași seninătate, se mai menționează: „Din verificările efectuate s-a constatat faptul că pacienții internați în perioada noiembrie 2020 – martie 2021 în cele două secții COVID au fost spravegheați și tratați de un cadru medical care nu s-a aflat în raporturi de muncă cu instituția noastră și care nu a avut autorizație de liberă practică și cod parafă a pus în pericol starea pacienților, aceasta neputând fi trasă la răspundere”. Păi, întrebăm și noi retoric, cine trebuia să verifice acest aspect?
Lupta orgoliilor personale
Ne punem întrebarea, logică dealtfel, câte alte cazuri mai sunt de genul acesta? Câți pacienți COVID s-au aflat în acest pericol? Cum de un cadru medical care nu avea autorizație de liberă practică a putut să trateze pacienți COVID timp de atâtea luni fără ca nimeni să se sesizeze?!
Și mai important… cum de abia acum s-au descoperit acestea? Suspicios că din noiembrie și până la această plângere lucrurile au zbârnâit, iar acum e război pe față.
Victimele reale ale acestui război nu sunt combatanții, ci tot noi cetățenii. La care mai adăugăm pata adăugată de aceste dispute pe imaginea personalului medical care și-a făcut treaba onest și dedicat.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)