vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sute de cetățeni din Vladimirescu, inclusiv administrația locală, resping construirea unui incinerator de deșeuri periculoase pe teritoriul comunei! Semnează și tu petiția online!

    de Alin Olteanu | 1 februarie 2018, 3:03 PM | Știri Arad | Topic special

    12

    Sute de cetățeni din comuna Vladimirescu, la care – foarte important – s-a alăturat din primul moment administrația locală, se revoltă împotriva intenției societății DEMECO (cu sediul principal în Bacău), intenție formulată în scris către Agenția pentru Protecția Mediului Arad (pentru a primi autorizația), de a construi  (nu este specificat nicăieri dar asta înseamnă!) un incinerator pentru deșeuri periculoase pe raza localității, mai precis în incinta fostului Combinat Chimic.

    Manevrele bine ticluite de către reprezentanții firmei, care în anunțul obligatoriu afișat la avizierul Primăriei Vladimirescu și în ziarul local nu au inserat decât codurile CAEN (adică niște numere banale) pentru a nu înțelege prea mulți locuitori despre ce substanțe vor urma să fie „tratate și eliminate” în acest incinerator, nu au „succesul” dorit. Asta pentru că în acest moment se strâng semnături împotriva demersului societății băcăuane, fiind adunate deja câteva sute, care urmează a fi depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Arad, termenul limită, conform legii, ca cetățenii să-și exprime voința, fiind luni, 5 februarie 2018, adică în termen de zece zile lucrătoare de la data depunerii cererii pentru autorizație.

    27583013 2044885682467331 542939481 n 1

    Ei bine, ca să înțelegeți despre ce deșeuri periculoase este vorba, să enumerăm, conform Codului CAEN, exact cum au fost ele explicate în ziarul local, dar subliniem, nu de către reprezentanții Demeco:

    Cod CAEN 3822: Tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase: – eliminarea și tratarea înainte de eliminare a deșeurilor periculoase (solide sau nu), inclusiv deșeuri care pot fi explozive, oxidante, inflamabile, iritante, cancerigene, corozive, infecțioase și alte substanțe și preparate dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător; – capsularea, pregătirea și alte tratamente ale deșeurilor nucleare, în vederea depozitării; (…)

    Primăria Vladimirescu, solicitată să-și spună părerea cu privire la construirea acestui incinerator, a notificat în scris că NU este de acord cu desfășurarea acestei activități pe teritoriul comunei, o activitate care are ca principale faze următoarele: colectare, depozitare temporară, transport, tratare deșeuri periculoase/eliminare, stocare temporară și eliminare deșeuri periculoase (fără tratare).

    Reprezentanții societății se mai bazează pe un artificiu legislativ, susținând că nu au nevoie neapărat de autorizație, deoarece aceasta le-a fost dată cu mai multă vreme în urmă. Însă, un mare însă, societatea a avut autorizație pentru a ridica deșeurile rămase de la terasamentul căii ferate, și în niciun caz despre alte deșeuri periculoase, inclusiv aduse din Occident cum ar putea fi vorba…

    Special Arad se alătură demersului cetățenilor din Vladimirescu și lansează o petiție online împotriva construirii incineratorului de la Vladimirescu, care, suntem absolut convinși, ar putea afecta inclusiv cetățenii municipiului Arad.

    Petiția nu funcționează momentan pe aplicația Special Arad (Android și iOS)! Dacă vreți să semnați petiția, vă rugăm să vizitați această pagină dintr-un browser web.

    SPUNE NU INCINERATORULUI DE DEȘEURI PERICULOASE DIN VLADIMIRESCU!

    Mulțumim că susțineți inițiativa noastră!

    Sute de cetățeni din comuna Vladimirescu, la care, foarte important, s-a alăturat din primul moment administrația locală, se revoltă împotriva intenției societății DEMECO (cu sediul principal în Bacău), intenție formulată în scris către Agenția pentru Protecția Mediului Arad (pentru a primi autorizația), de a construi (nu este specificat nicăieri dar asta înseamnă!) un incinerator pentru deșeuri periculoase pe raza localității, mai precis în incinta fostului Combinat Chimic.

    <h3 class="blue-bk">Semnează petiția!

     

    <h3 class="blue-border">SPUNE NU INCINERATORULUI DE DEȘEURI PERICULOASE DIN VLADIMIRESCU!

     

    Ca semnătura să fie validată, vă rugăm să accesați link-ul trimis pe adresa dvs. de e-mail

    %%semnătura ta%%

    975 semnături

    Transmiteți prietenilor dumneavoastră:

       


    Cele mai noi semnături
    975 Condrati A. apr. 09, 2018
    974 Bangar L. apr. 07, 2018
    973 Lakatos A. apr. 07, 2018
    972 Botas M. mart. 19, 2018
    971 monica c. mart. 15, 2018

    Și ca să fiți convinși cât e de serioasă această problemă, vă rugăm să citiți mai jos, câteva dintre „isprăvile” societății Demeco,  în câteva locuri din România, acolo unde oamenii au ieșit în stradă, iar mass media a reacționat. La unii, cu întârziere, din păcate…

    Strigat de disperare

    Epoch Time Demeco

    Ziarul de iasi Demeco

    Academia Catavencu Demeco

    Citește și: Tone de material chimic suspect sunt transportate cu camioanele de la Combinat din Vladimirescu la o balastieră pe Mureș. Localnicii cer ajutor! (Video)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. După ce că Vladimirescu a scăpat de combinatul chimic, ale cărui „vestigii” toxice vor mai persista poate secole, acum tot ce mai lipsea este un asemenea incinerator, care în mod cert va avea un impact devastator asupra mediului și a oamenilor. Cine se amăgește că se garantează siguranța, este cel puțin un credul și ar trebui să își pună în primul rând întrebarea, „de ce județul Arad conduce în România la incidența cancerului”?
      Așa că în locul unui incinerator, poate ar trebui să să găsim metode de ecologizare!!!

      +38 voturi
      +1
      -1
      • Nu stiu cat este de cunoscut dar incidenta cancerului in Arad e mare ….si pentru ca rusii prin anii 50 au exploatat mine de uraniu pentru a se lua la intrecere cu s.u.a. la inarmanrea nucleara…mine care au fost lasate deschise sau mai rau minereul radioactiv extras de rusi a fost depozitat pe camp si „uitat” acolo. Mine de uraniu au fost la Bârzava, Rănuşa, Săvârşin, Cladova, Milova etc.

        +33 voturi
        +1
        -1
    2. NU NUMAI VLADIMIRESCU VA FII IN TIMP AFECTAT ,CI SI ARADUL…CARE PESTE NU MULTI ANI,VA INGLOBA,IN URMA DEZVOLTARII SALE SI VLADIMIRESCU>SUNTEM CU TOTII AFECTATI DE O ACTIUNE CRIMINALA,A UNEI SOCIETATI DIN BACAU,PE CARE IN COT O DOARE DE CETATENII DIN ZONA ARADULUI.DACA VOR ,SA DEZVOLTE LA EI ACEASTA „MAREATA” IDEE,ACUM CAND SUNTEM CONSTIENTI,IN MARE PARTE,DE EFECTELE CATASTROFALE ALE UNEI ASEMENEA CONSTRUCTII.DATI UN VIITOR VESTULUI ROMANIEI,NU-L INGROPATI DE VIU!!!

      +14 voturi
      +1
      -1
    3. Lucrez in fostul combinat. Nu stiam de unde vin, cam odata pe luna, mirosuri intepatoare, ceva gen amoniac+hidrogen sulfurat. Ne ustura ochii si gatul! O sa va sun cand se mai intampla si o sa anunt si Garda de Mediu. Cred ca Demeco au deja instalatia de incinerare functionala si o testeaza.

      +8 voturi
      +1
      -1
    4. Ok,am semnat petiția…se va intampla ceva?avem sanse sa oprim acest dezastru care se prefigurează???oricum,multumim Alin Olteanu si Luci Dănilă ptr implicare….multumim special arad si sper sa avem câștig de cauza…aici trebuie sa fim uniți cu toții ca si in cazul Roșiei Montane…trebuie sa oprim acest genocid

      +9 voturi
      +1
      -1
    5. Daca e nevoie trebuie sa gasim voluntari si sa mergem din casa in casa sa luam semnaturi!!!daca deja exista suspiciuni ca se intimpla nereguli in fostul combinat chimic trebuie imediat facuta o sesizare la protectia civila sau garda de mediu!!!in garda de mediu arad nu prea am incredere se cam fac ca lucra nicidecum nu rezolva problemele!!!

      +11 voturi
      +1
      -1
    6. Deseuri periculoase sunt pe raza municipiului Arad la groapa”ecologica”cat incap !
      Macar astia ar face-o cu cap si nu s-ar imprastia pe camp.
      Toate deseurile periculoase din zona industriala sunt colectate de polaris si bagate la gramada in momentul de fata pe camp la cet !

      +1 voturi
      +1
      -1
    7. In imediata apropiere se afla in dezvoltare un parc dendro-floricol, pe o suprafata de 25 ha. În prezent pacul cuprinde peste 5000 specii si varietati de de plante ornamentale, incluzand cea mai mare colectie de trandafiri din Romania (peste 2000 de soiuri). In 2017 „Sarbatoarea Trandafirului” – un eveniment anual ce are loc in luna iunie, a avut cea de-a X-a editie! Tot aici se desfasoara nenumarate activitati la care participa elevi, parinti si profesori. De asemenea parcul primeste nenumarati vizitatori din tara si strainatate…. ale caror impresii sunt consemnate in jurnalele parcului, dar si pe internet – confirmand astfel ca a reusit in misiunea sa de a deveni un centru cultural- educational de referinta. Va indem sa cautati denumirea „Eutopia Gardens” pe internet, pentru a vedea imagini, opinii, articole si filme realizate de media.

      Prezenta unui incinerator de deseuri ar distruge complet acest proiect, la care s-a muncit cu totala dedicare incepand cu anul 2002. Judetul Arad, dar si Romania va pierde un reper cultural si turistic valoros.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.