Superstiții de sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul: ce e interzis să faci pe 7 ianuarie





În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Din bătrâni, în această zi există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care sunt respectate pentru sănătate și spor în casă.
Se știe despre Sfântul Ioan că este protectorul pruncilor, el se asigură că bebelușii se nasc sănătoși, fără malformații sau diformi. În această zi, la sărbătoarea de 7 ianuarie, nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan. Mai mult, de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul trebuie să fie veselie în casă, altfel persoanele triste vor rămâne așa tot anul.
La sate, unii oameni țin ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de a deveni prada fiarelor sălbatice.
Tradiția mai spune spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
De Sfântul Ion nu se stinge candela. Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Ba mai mult, nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea răposaților.
n ziua de 7 ianuarie, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.
Iordănitul femeilor este un obicei vechi, specific sărbătorii de Sfântul Ion, însă din care s-a mai păstrat doar ospățul final, ospăț ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă.
În această zi există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.
Peste două milioane de români își sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI.
sursa: Adevărul
Comentariile portalului
Nu-mi pot da seama de ce nu închid aeroportul Arad, e doar un loc de tocat bani, că de altfel e pustiu, nu are nici o cursă.
Au 27 ani de muncă, respectiv 30 de ani de muncă, nu este vârsta lor
Care ,,numeroase generatii".... au 27 și 30 de ani, câte generații puteau pregăti? Dar să nu umbrim munca lor. Felicitări