joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Spitalul Județean Arad – în pragul unui nou scandal: o secție ATI „duhnește” a prea multe mii de doze de morfină!

    de Alin Olteanu | 15 iunie 2021, 12:52 PM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

    3

    Special Arad a intrat în posesia unui document care deocamdată circulă doar în mediile de specialitate, document care contine niște cifre amețitoare, ca să nu spunem suspecte (deocamdată), în ceea ce privește cantitatea de morfină administrată în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Județean Arad care au tratat pacienți infectati cu virusul SARS CoV-2, cu precădere într-una dintre acestea – culmea, cea cu paturile cele mai puține. Astfel, din nota respectivă, am putut extrage foarte ușor următoarele cantități de doze de Morfină și Fentanyl folosite în perioada martie 2020-aprilie 2021 la cele trei secții amintite:

    ATI 4 (Spitalul TBC Grădiște) – 12 paturi COVID – aproximativ 6150 doze Morfină și 1200 doze Fentanyl;

    ATI 2 (Spitalul Municipal) – 15 paturi Covid – aproximativ 900 doze Morfină și 100 doze Fentanyl;

    ATI 1 (Spitalul Județean) –  25 paturi non-Covid și post-Covid – aproximativ 2600 doze Morfină și 4900 doze Fentanyl.

    Într-adevăr, este un consum mai mare de morfină, mai ales la Secția ATI 4. Spitalul, din câte am reușit să aflăm, ar cerceta din punct de vedere administrativ acest consum ce poate fi considerat excesiv în condițiile în care morfina se administrează în stările de agitație mare și în cazul durerilor mari. Or, din ceea ce ne spun specialiștii, la Covid nu sunt dureri chiar așa de mari, la nivel generalizat, încât să se justifice administrarea unei cantitați atât de mari de morfină.

    La această oră se studiază schemele de tratament aplicate la ATI 4, în comparație cu ATI 2, ambele tratând tot covid. Iar aceste scheme ar putea oferi o explicație cu privire la cantitățile folosite într-un caz sau altul.

    Până la urmă decizia de a administra sau nu morfină aparține exclusiv medicului, fără a fi informată măcar conducerea medicală. Acesta este protocolul pe țară, dar s-ar fi putut discuta în Consiliul medical, ceea ce nu s-a întâmplat.

    Oricum, fapt este că morfina nu are doză maximă de administrare, adică se poate administra „cât este nevoie”, decizia fiind în totalitate a medicului. Pe de altă parte, în cazul în care se vor constata diferențe, este absolut justificată și de bun simț întrebarea: de ce diferă atât de mult schemele de tratament la cele două secții ATI în ce privește administrarea morfinei?

    Din câte am reușit să aflăm, Farmacia Spitalului a ridicat problema morfinei din stoc, dar numai în ideea că se apropia termenul de expirare a valabilității și era ceva mai complicată scoaterea ei din gestiune. Nu este exclus, așadar, ca morfina să fi fost scoasă din farmacie și descărcată, în acte, pe secție, mai ales pe ATI 4, pentru a simplifica scoaterea din gestiune.

    Sperăm, pentru liniștea noastră, ca în urma verificărilor să se afle dacă morfina a fost „plimbată” doar pe acte sau a fost cu adevărat consumată prin administrarea pacienților. Sau, varianta noastră, să fi fost doar… descărcată pe pacienți și folosită în afara spitalului, ceea ce, oricât de neverosimil pare, s-ar fi putut foarte bine (și, iată, destul de ușor) întâmpla.

    Revenim.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.