marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Șefii Profi s-au scuturat bine, s-au spălat pe mâini și au venit să spele „mizeria” de la Arad: carnea a fost… carne!

    de Alin Olteanu, Lucian Dănilă | 31 martie 2016, 4:58 PM | Știri Arad | Topic special

    6

    Știri Arad. Nu s-a întâmplat nimic la Profi. Nici astăzi și nici în trecut… așa susține directorul general adjunct al lanțului de magazine, referindu-se la acuzele pe care le-a făcut fostul angajat, Ciprian Manuel Gabor, cu privire la carnea care era spălată cu detergent și apoi comercializată. N-a fost pentru noi o surpriză să constatăm că Manuel Ciprian Gabor și cei zece susținători ai săi (și acuzatori ai conducerii în același timp) nu s-au mai prezentat la protestul pe care l-au anunțat pentru această după amiază.

    Fostul șef al magazinului Profi City de pe strada Lucian Blaga, Ciprian Manuel Gabor, declara în urmă cu câteva zile: „Pentru că am refuzat să vând carne expirată, s-au făcut presiuni pe angajaţi de către şeful meu direct, să accepte să vândă carnea, iar dacă eu reacţionez să îl anunţe pe el, că mă va pune la punct. Cu altă ocazie, directorul zonal mi-a reproşat că am aruncat carnea expirată şi nu am făcut precum la alte magazine ale noastre, să o spăl cu oţet şi detergent CIF”. El a precizat că el și alţi zece angajaţi au depus sesizări la Poliţie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), prin care acuză abuzuri din partea unor superiori.

    Urmarea, susține Ciprian Manuel Gabor, e că… a fost suspendat din funcţie.

    Șefii Profi spală mizeria

    Așa cum se face la orice multinațională, în astfel de conflicte apar șefii, apretați, curați, cu manșetele călcate și, cât poți să clipești o dată, spală tot… nu cu oțet (că ei nu folosesc…), ci cu declarații. Evident, totul este bine și frumos, nu a recurs nimeni la nicio neregulă, nu s-a spălat carnea cu nimic, respectul pentru consumatorul român e maxim, „echipa” e cea mai frumoasă, cea mai corectă, cei mai bună.

    Astfel a apărut și directorul general adjunct al Profi, Călin Costinaș…  Declarații către toată presa: „Atât magazinele Profi, cât și furnizorii și piața de retail sunt afectaţi de aceste declarații mincinoase făcute de fostul angajat. Acesta este un impostor care și-a început relațiile profesionale cu noi prin minciuni. A început prin a prezenta documente false la angajare, iar după șase săptămâni de la angajare și după ce a preluat magazinul, în urma unor sesizări primite de la angajați am demarat o anchetă internă şi am constatat că acesta a manipulat inventarul, a produs prejudicii de zeci de mii de lei. A încercat să mituiască angajații pentru a face declarații mincinoase împotriva Profi. O parte din angajați au venit și ne-au dat declarații că li s-au promis sume considerabile de bani dacă se aliază cu el în lupta împotriva magazinului. Ne vom îndrepta spre justiție pentru că este vorba de calomnie și de minciuni care pot afecta imaginea Profi. Nu există niciun dubiu asupra securității produselor care se vând la Profi. Controalele din aceste zile au confirmat acest aspect. În ceea ce privește marfa expirată, este o procedură prin care marfa este retrasă de la raft și depozitată în frigidere speciale destinate pentru produsele expirate; avem contracte cu ajutorul cărora lunar zeci de tone de marfă expirată este preluată de la noi. Pentru câteva zeci de kilograme de carne nu ne permitem să ne pierdem clienții fideli”.

    Prima ruptură în lanțul acuzatorilor… un angajat 

    „Ne-a spus că o să câștigăm procesul cu Profi, că o să ceară daune de patru milioane de euro, iar acei bani vor fi împărțiți între noi. Eu nu am știut prea multe, am mers așa cu ei, dar am renunțat deoarece nu am crezut că se va ajunge așa departe și mi-am dat sema că nu este adevărat ceea ce a spus fostul șef. Niciodată carnea nu a fost spălată cu detergent. Nici nu am văzut pe cineva să facă asta și nici nu mi-a cerut nimeni”, a declarat unul dintre cei care, iniţial, l-au susţinut pe Ciprian Gabor și a acuzat magazinul de practici criminale.

    Ciprian Manuel Gabor intenționa să organizeze un protest. Deși a fost aprobat, mitingul, la care s-au prezentat inclusiv efective de polițiști și jandarmi, nu s-a mai desfășurat pentru că aceia care trebuiau să participe nu s-au mai prezentat și nici nu au mai răspuns la apelurile telefonice. Gabor, însă, a fost în Piața Avram Iancu și a adus noi acuze, de data aceasta îndreptate împotriva lui Dacian Gavra, director zonal.

    „Directorul zonal, Dacian Gavra, mi-a spus: pentru a scădea pierderile din magazin trebuie să punem la vânzare produse expirate. Punea accent pe produse expirate de origine animală, pe carne refrigerată și pe mezeluri, spunând că ar trebui să practic și eu ceea ce fac colegii mei la cererea lui, adică să spăl carnea cu oțet și detergent de curățat suprafețe pentru a nu mai avea miros. L-am scos afară din birou și am spus că voi chema Poliția. I-am recomandat să cumpere acea carne pentru maică-sa”, a declarat Gabor. A fost susținut și de două colege care îi dădeau dreptate.

    Acest subiect nu se încheie aici. Cu siguranță… Chiar dacă probabil nu își vor mai spune prea multe prin intermediul mass-media, cele două părți o vor face în justiție.

    Cine are dreptate? Bineînțeles că noi nu putem stabili, dar, măcar, putem comenta alături de dumneavoastră, mai jos.

    Vezi aici  Scandal imens în hipermarket! Magazin Profi din Arad – acuzat că vinde carne expirată, spălată cu detergent. Vezi reacția conducerii

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Absolut toate înstituțiile statului sunt cumpărate de mult timp de multinaționale, înclusiv Parlamentul României este la mâna multinaționalelor, înclusiv o mare parte din presa cu mare audiență este cumpărată de multinaționale, cei de la Kaufland au mușamalizat când tot ei au făcut plângere că au oferit șpagă, cei de la Danone au fost „prinși” cu nu știu ce colorant în iaurtul de fructe, au mușamalizat, toate multinaționalele fac abuzuri în România, în special când e vorba de timpul de lucru al angajaților, acum prin presă se vorbește doar de calitatea carnii, dar angajații au reclamat și faptul că munceau mult peste program, a fost vreodată ITM-ul să verifice câte ore muncește un angajat de la Coca Cola ? Exemplele pot continua dar trebuie pusă presiune pe autoritățile statului pentru a face controale corecte

        +5 voturi
        +1
        -1
    1. … consumatorul este de cele mai multe ori nepasator si nu se ingrijeste de calitatea produselor pe care doreste sa le consume.Multi nu stiu sa faca diferenta dintre un produs de calitate si unul mai putin calitativ, marea majoritate se orienteaza spre cantitate si preturi mici, nu spre calitate.Aici, in cazul discutat, se vorbeste in principal despre carnea proaspata.Cati oare dintre consumatori au cumparat spre exemplu ceafa din diverse marketuri si au facut acasa o proba de genul: cantarita bucata inainte de gatire si recantarita dupa gatire.Sunt sortimente de ceafa care dupa o prajire medium scad si cu 40%-50%, lasa spume roz galbui,si au o textura de talpa de bocanc.Altele scad doar 12-15% sau chiar mai putin, sunt fragede, au gust.Ne miram de multe ori de ce nu sunt grasi italienii, francezii, austriecii, desi mananca bine si ei.In marea lor majoritate, peste 90%, mananca hrana foarte calitativa si nu cantitati mari.Adica nu merg pe principiul ”umple matul”.La noi preparatele calitative sunt rare si foarte scumpe pentru buzunarele noastre.In primul rand consumatorul ar trebui sa fie un fel de autodidact in materie de calitate, sa fie mai atent, sa se informeze si astfel va fi mai critic.De aici trebuie plecat, respectul fata de tine insuti atunci cand alegi ce sa mananci.Un astfel de comportament din partea clientilor ar duce si la o anumita schimbare in gandirea supermarketurilor: ”hopa, uite ca astia nu mai mananca orice le dam, sau o mare parte din ei ne lasa cu marfa proasta pe raft.”A manca este o arta, iar a sti ce sa alegi pentru a manca este extrem de important.Ceea ce trebuie facut este ca fiecare sa-si aloce putin timp pentru a testa si incerca diverse sortimente.In legatura cu scandalul care a tinut prima pagina a stirilor cred ca daca s-ar fi vrut o abordare corecta atunci ar fi trebuit sa existe macar poze si cateva filmari care sa sustina relatarile, adica ceva cu o baza care sa denote seriozitate si profesionalism.Avea la-ndemana multe variantesi posibilitati de a demonstra realitatea celor spuse.Din pacate astfel de de chestiuni se intampla peste tot in Romania si in final nimic nu se mai intampla pozitiv, ramanem doar cu susotelile pe la colturi si cu buza umflata, in rest nimic interesant.Sa traim bine!

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Ceva logica parca lipseste din toata povestea asta: cate magazine are Profi? 350-400? Cati angajati lucreaza la aceste magazine (doar la departamentul de carne sa spunem)? 5-10? Nu credeti ca riscul este prea mare sa iasa la iveala asa ceva? nu credeti ca doar familiile angajatiilor (nu si prietenii sau cunostintele lor) daca nu mai cumpara produse din magazinele respective stiind ca alimentele nu sunt sigure ar depasi economiile facute din aceasta asa zisa practica?
      Eu cred ca e ceva putred la mijloc si ma astept sa publicati si rezultatul investigatiilor sau a anchetei facute de organele statului.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Anchetele vor fi mușamalizate, în urma anchetelor Profi vor reieși „campioni mondiali”, deja aradon a început cu articole negative la adresa celor care au reclamat, crezi că ministrul agriculturii ar fi spus public că spălarea cărnii este „sport național” fără să aibă dovezi ? A venit vreun mare lanț de magazine cu vreun comunicat să îl contrazică ? Nu și nici nu vor veni, știu ei de ce, pentru că ministrul a făcut afirmația având în spate dovezi evidente, de ce nu se mai vorbește nimic de orele suplimentare pe care angajații le făceau ?

        +1 voturi
        +1
        -1

    Lasa un raspuns pentru Cetățean arădean

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.