marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Școala profesională reînvie la Arad! Copiii învață meserie pe bani din Germania

    de Lucian Dănilă | 23 aprilie 2015, 12:54 PM | Știri Arad

    0

    Știri Arad. Școala profesională, după un model apropiat celui cunoscut în România în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar la alte standarde, este pe cale să reînvie la Arad.

    „Asociaţia Economică Germano-Română DRW Arad iniţiază, susţine şi promovează înfiinţarea de clase de meserii în sistemul dual de pregătire teoretică şi profesională după model german. Începând cu anul şcolar 2015-2016, la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu“ din Arad vor funcţiona două astfel de clase cu specializările sudor şi operator maşini cu comandă numerică (noile strunguri cu comandă computerizată). În acest proiect sunt implicate, pe lângă cele două părţi din învăţământ: elevii şi şcoala, şi firmele din industria locală care asigură locuri de practică şi care îi vor angaja pe tineri la absolvire”, se arată într-un comunicat remis de Deutsch-Rumänischer Wirtschaftsverein (DRW) Arad.

    Practic de aici pleacă totul. Oferta se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a şi reprezintă o alternativă avantajoasă la învăţământul teoretic liceal. Termenul de pregătire duală provine de la programa de învăţământ care cuprinde atât însuşirea de cunoştinţe teoretice generale şi de specialitate, cât şi ore de practică în laboratoarele şcolii şi în atelierele fabricilor. Ponderea orelor de teorie şi practică variază pe durata celor trei ani, pe cât se întinde un ciclu de pregătire, şi ajunge, în ultimul an, la 72% practică.

    La conferința de presă au participat membrii Asociației Economice Germano-Română DRW Arad, Manfred Engelmann – președinte, și vicepreședinții Waldemar Steimer, dr. Emil Vancu, Lolita Mallinger și Bernd Boese, ultimul fiind unul dintre conducătorii companiei Astra Rail Industries, dar și directorul de la Colegiul Național „Aurel Vlaicu”, Michaela Borza.

    Care sunt condițiile?

    Elevii acestei forme duale de pregătire beneficiază, pe întreaga durată a studiilor, de o bursă de stat în valoare de 200 de lei pe lună. Firma care este interesată de forţa calificată de muncă şi care îi acceptă pe elevi ca ucenici adaugă acestei sume câte 200 de lei pe lună în primul an, 250 de lei pe lună în al doilea şi 300 de lei pe lună în al treilea an. Astfel, tinerii ajung să câştige, în al treilea an, câte 500 de lei pe lună. Mai mult, după cei trei ani de studiu, absolvenţii au asigurat locul de muncă pentru care au fost pregătiţi. Ei au însă totodată şi posibilitatea de a-şi continua studiile la formele de învăţământ zi sau frecvenţă redusă, intrând în clasa a XI-a. După absolvirea liceului, ei se pot înscrie la bacalaureat şi după promovarea examenelor îşi pot continua studiile la o facultate. Astfel, ei pot deveni, spre exemplu, ingineri în sudură, spun cei de la DRW Arad.

    La Arad, prima firmă care s-a arătat dispusă să susţină proiectul este producătorul german de vagoane de marfă Astra Rail Industries. Apoi, în această săptămână, alte opt firme din judeţ s-au arătat interesate de proiect, iar trei dintre ele vor pune la dispoziţie, alături de Astra Rail Industries locuri de practică, din primul an: Takata, Man Corporation şi Aro-Stahl Product.

    „Toţi cei înscrişi pe cele aproape 60 de locuri în cele două noi clase de meserii beneficiază gratuit de o asigurare de viaţă în caz de accidente pe toată durata studiilor din partea unei mari companii de asigurări”, spune Waldemar Steimer, vicepreședinte al DRW Arad, compania fiind Signal Iduna.

    „Dorim să formăm muncitori calificați pentru România”

    Bernd Boese de la Astra Rail Industries, spune despre compania pe care o conduce că va investi în această formă de învățământ „pentru a forma muncitori calificați pentru piața de lucru din România. Suntem conștienți că există posibilitatea ca odată ce învață meserie muncitorii să plece în țări din Vestul Europei, dar noi dorim să îi menținem în fabricile din România unde să aibă condiții de salarizare bune”, spune Boese. Tocmai la acest punct, președintele Manfred Engelmann spunea că însuși Guvernul German insistă pentru cooptarea de forță de muncă din România datorită faptului că în Germania există o criză în ceea ce privește forța de muncă calificată. „Noi ne luptăm cu acest aspect”, spune Manfred Engelmann.

    „Vor fi mari schimbări în economia Aradului în următorii ani”

    Waldemar Steimer spune că vor urma schimbări majore în economia Aradului în următorii ani, asta datorându-se și faptului că vor apărea muncitori calificați pe o piață în care se lucrează foarte mult cu muncitori necalificați. „Acest proiect care demarează la Arad va revoluţiona întreaga economie a judeţului Arad, axată în prezent pe producţia de automotive cu forţă necalificată de muncă”, spune Waldemar Steimer. „Un muncitor calificat şi bine pregătit este cel puţin la fel de valoros ca un absolvent de studii superioare. La acest proiect sunt aşteptate să se alăture toate firmele interesate din judeţ, indiferent de ţara de origine a capitalului. Nu este o condiție cunoașterea limbii germane”, a continuat vicepreședintele DRW Arad.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.