Războiul zăpezii: „Neprihănitul” Ioțcu acuză conducerea CJ de incompetență și pune vina pe Țolea pentru contractul de milioane de euro al Inteco Holding. Apar reacții





Titlul inițial (14 ianuarie 2017): Firma de deszăpezire lăsată moștenire de Iotcu este executată de actualul președinte CJ Iustin Cionca
Știri Arad. Din fericire județul Arad nu s-a confruntat cu foarte mari căderi de zăpadă în această iarnă, dar din păcate, atunci când a nins, deși puțin, firma de deszăpezire nu și-a făcut treaba. Vorbim despre SC Inteco Holding SRL, firma lăsată moștenire de către fostul președinte, Nicolae Ioțcu. Astfel, nemulțumiți de cum și-a făcut treaba de puținele ori în care a nins în această iarnă, membrii actualei conduceri a Consiliului Județean Arad au decis ruperea contractului de deszăpezire.
În continuare vă prezentăm comunicatul emis de către Departamentul de Comunicare al CJA:
Mai multe echipe ale Consiliului Județean, coordonate de președintele Iustin Cionca și vicepreședintele Sergiu Bîlcea, au inspectat, astăzi, starea drumurilor județene, ca urmare a ninsorilor din ultimele ore. Au fost inspectate tronsoane de drum din toate zonele județului. La ora transmiterii acestui comunicat, echipele sunt încă pe teren.
„Suntem foarte nemulțumiți de ceea ce am constatat în teren! Am cerut colegilor din Consiliul Județean să demareze procedurile de reziliere a contractului cu firma care asigură deszăpezirea, pentru că nu se achită corespunzător de ceea ce și-a asumat”, a declarat președintele Iustin Cionca.
La rândul său, vicepreședintele Sergiu Bîlcea a precizat că rezilierea contractului nu poate fi făcută de îndată, pentru că potrivit contractului multianual cu firma care a câștigat licitația nu există o variantă de rezervă care să asigure deszpăpezirea județului. „Contractul nu l-am făcut noi, ci l-am moștenit. Așa cum spunea și dl. Cionca, suntem foarte nemulțumiți de felul cum se realizează deszăpezirea, deci nu se pune problema să mai continuăm cu această firmă. Suntem pe teren din această dimineață, utilajele sunt puține sau chiar inexistente pe anumite tronsoane. Am întâlnit și utilaje care circulă fără material antiderapant, deci și acolo unde mașinile circulă, nu fac nimic. Am încercat să iau legătura cu proprietarul firmei, să îi sesizez că utilajele se plimbă fără să facă nimic, dar are telefonul închis. Așa ceva este nepermis!”, a declarat Sergiu Bîlcea.
Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a accentuat că în această iarnă au fost transmise firmei de deszăpezire mai multe puncte de vedere oficiale, din partea Consiliului Județean, prin care i se solicita intrarea în normalitate. „Ultima oară, le-am cerut săptămâna trecută, în urma unei discuții cu primarul de la Târnova, să își întețească prezența pe teren. Nu constatăm că s-ar fi întâmplat, deci acest contract nu are de ce să mai meargă mai departe!” – a declarat președintele CJ Arad.
Astăzi, mai mulți angajați ai Consiliului Județean au fost trimiși în județ pentru a constata felul în care sunt deszăpezite drumurile. Președintele și vicepreședintele CJ Arad au mers împreună pe mai multe trasee, iar unii dintre directorii executivi și șefii de servicii au primit sarcina de a inspecta drumurile județene și felul cum se realizează deszăpezirea.
UPDATE
Războiul zăpezii: „Neprihănitul” Ioțcu acuză conducerea CJ de incompetență și pune vina pe Țolea pentru contractul de milioane de euro al Inteco Holding. Fostul președinte uită de tonele de lucrări acordate chiar de el aceleiași societăți
Fostul președinte al Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, a reacționat, printr-un comunicat, mai ales în legătură cu titlul pe care redacția Special Arad a găsit de cuviință să îl pună pentru a caracteriza o situație.
Iată textul comunicatul trimis de Nicolae Ioțcu: „Urmare a comunicatului de presa al CJA de vineri, 13 ianuarie, si a articolului cu titlul “Firma de deszăpezire lăsată moștenire de Ioțcu este executată de actualul președinte CJ, Iustin Cionca” doresc sa aduc urmatoarele precizari:
Procedura de achizitie a actualului contract de deszapezire al CJA cu firma Inteco (in fapt 5 contracte pe 5 loturi s-a desfasurat pe perioada mandatului de interimar al domnului Adrian Tolea si a fost semnat de catre acesta in 07.10.2015. Mentionez faptul ca la acea data domnul Iustin Cionca era angajat la cabinetul domnului Adrian Tolea. In consecinta, atunci cand dl vicepresedinte Sergiu Balcea vorbeste de “greaua mostenire” (aceasta nu poate fi o scuza pentru incompetenta) sa se adreseze colegului sau de partid si CJA Adrian Tolea si sefului sau Iustin Cionca, care de altfel in 2016 a renegociat acest contract.”
***
Domnu Ioțcu ăsta… e ca o fată mare. Spune că nu el a semnat contractele de deszăpezire, că le-a semnat Țolea. Așa este, contractul cadru a fost semnat pe 07.10.2015 de către Adrian Țolea, interimar la acea vreme. Ce uită Nicolae Ioțcu să ne spună în tot acest timp este tocmai faptul că procedura a început încă de când era (el) președinte, chiar înainte să fie săltat de acei domni înalți, bine făcuți și cu cagule pe cap. Dovadă stă chiar „Referatul de necesitate” semnat în 01.07.2015 de către Cristian Drăgan. Suntem siguri că Nicolae Ioțcu îl cunoaște pe administratorul public numit chiar de el, Cristian Drăgan – sau îl cunoștea…- și, un amănunt la fel de important, tot Drăgan este cel care l-a „servit” DNA-ului pe Ioțcu atunci când a fost arestat.
Și dacă tot vorbim despre „moștenire”, Special Arad a transmis o solicitare către Consiliul Județean Arad încă din data de 17.11.2016, prin care am solicitat mai multe detalii și documente care au stat la baza contractelor de deszăpezire semnate de-a lungul anilor cu SC INTECO HOLDING SRL. Astfel, din răspunsul oficial al celor de la CJ Arad reiese foarte clar că județul Arad a făcut nenumărate plăți către această firmă: 2013-2014 – 1.977.088,90 lei; 2014-2015 – 1.337.641,82 lei; respectiv 2015-2016- 2.114.371,56 lei.
Într-adevăr, Nicolae Ioțcu a fost președinte al Consiliului Județean Arad până în data de 27 iulie 2015, atunci când a fost arestat în urma unui flagrant, deci primele două plăți menționate mai sus au fost făcute tocmai în perioada în care era șef la CJ Arad.
Și ca să vedeți cum e exact cu moștenirea, consultați documentele oficiale:
UPDATE 2
Consiliul Județean reacționează la declarațiile fostului președinte Nicolae Ioțcu
Președintele interimar al Consiliului Județean în perioada 2015-2016, Adrian Țolea, reacționează la comunicatul de presă al lui Nicolae Ioțcu, referitor la contractul de deszăpezire al județului Arad. Adrian Țolea susține că achiziția a fost inițiată în perioada în care președintele Consiliului Județean a fost Nicolae Ioțcu, iar administrator public denunțătorul acestuia în dosarul în care Ioțcu a fost trimis în judecată de DNA, Cristian Drăgan.
„Achiziția s-a făcut înainte de a ajunge eu președinte. Semnarea contractului a fost o normalitate, pentru că a fost un contract la care au lucrat funcționarii din Consiliul Județean, care au răspuns dorinței conducerii CJ de atunci, de a fi un contract cadru, pe mai mulți ani. Ce am reușit eu a fost să diminuez suma plătită companiei respective, prin controale foarte stricte, zilnice, pe teren, urmărirea materialelor antiderapante folosite și a modului de intervenție. În iarna anului 2015-2016 am plătit pentru deszăpezire suma de 2,1 milioane lei și am realizat astfel o foarte mare economie față de cele prevăzute în contract. Vă reamintesc că suma minimă negociată de cei care au condus înaintea mea Consiliul Județean a fost de aprox. 4 milioane de lei, iar cea maximă de aprox. 6,5 milioane de lei. Adică, fiindcă firma nu și-a făcut treaba cum ar fi trebuit, noi am plătit, în final, de două-trei ori mai puțin decât ar fi putut pretinde prin contract. Banii astfel economisiți i-am folosit la drumurile județene și alte lucrări de reparație, dacă îmi amintesc exact”, a declarat Adrian Țolea.
„Facem precizarea că în urma controlului Curții de Conturi, pentru gestionarea defectuoasă a contractului de deszăpezire aferent perioadei 2013-2014, Consiliului Județean i-a fost imputată suma de aprox. 1,5 milioane de lei. Consiliul Județean a acționat în instanță în vederea recuperării sumei respective, iar procesele sunt pe rol. În această perioadă, un alt control al Curții de Conturi, pe aceeași temă a serviciilor de deszăpezire, este în derulare la Consiliul Județean, fiind verificată întreaga activitate de deszăpezire din ultimii trei ani.
Răspunzând declarațiilor dlui Nicolae Ioțcu, Consiliul Județean Arad precizează că de la reținerea acestuia de către procurorii DNA, în Consiliul Județean cu certitudine nu s-a pus vreodată problema ca licitațiile realizate de compartimentul Achiziții să fie negociate de persoane din conducerea Consiliului Județean. Acest compartiment nu răspunde comenzilor președintelui, ci prevederilor legale”, se mai arată în comunicatul emis de către Direcția Comunicare și Strategii din cadrul CJ Arad.
UPDATE 3
Țolea: „Drăgan, omul lui Ioţcu, a aprobat referatul de necesitate al contractului de deszăpezire”
Pentru a clarifica toate aspectele legate de controversele privind semnarea contractului de deszăpezire, consilierul judeţean Adrian Ţolea face unele precizări.
„Aşa cum reiese din referatul de necesitate nr. 93941/01.07.2015 – când preşedinte încă era Nicolae Ioţcu, act semnat de către administratorul public Cristian Drăgan şi de către directorul tehnic Adrian Nedelciu – caietul de sarcini pentru servicii, lista cuprinzând cantităţile pentru întreaga perioadă până în 2019, dar şi nota privind determinarea valorii estimate – adică sumele puse la dispoziţie pentru serviciul de deszăpezire – toate acestea au fost stabilite de preşedintele de atunci, Nicolae Ioţcu, în strânsă colaborare cu prietenul său Cristian Drăgan.
Ceea ce a urmat după publicarea anunţului pe SEAP, în 24 iulie 2015, chiar ziua când Nicolae Ioţcu a fost arestat, reprezintă paşi procedurali, logici şi necesari pentru finalizarea achiziţiei.
Faptul că licitaţia putea fi anulată, de către mine, arată o lipsă de informare a domnului Ioţcu. Licitaţia nu putea fi anulată decât de comisia de licitaţia, şi asta în cazul în care s-ar fi semnalat neregularităţi sau ilegalităţi. Semnarea contractului de către preşedinte, după ce acest contract a întrunit toate condiţiile legale, a fost un act administrativ obligatoriu”, a precizat Adrian Ţolea.
„Nicolae Ioţcu, prin ceea ce face, dă dovadă de ipocrizie maximă şi de tupeu de inculpat. Faptul că parte din semnatarii referatului sus-menţionat – Ioţcu, Drăgan, Nedelciu – se regăsesc şi în dosarul fostului preşedinte, judecat pentru corupţie, nu trebuie să mai mire pe nimeni”, a completat Adrian Ţolea.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)