sâmbãtã, 10 mai, 2025

Special Arad Logo

    Primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România: a fost diagnosticată o femeie de 67 ani din Oradea

    de - | 8 ianuarie 2025, 9:17 PM | Naţional | Regional

    1

    (foto: Scientific American)

    Un nou virus contagios, dar nu extrem de grav, a fost confirmat în județul Bihor. Potrivit Bihoreanul, primul caz de metapneumovirus uman (HMPV) a fost diagnosticat miercuri la o femeie de 67 de ani din Oradea. Femeia nu a călătorit în afara României.

    „Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat Dr. Călin Sonea, medicul șef al DSP Bihor.

    Femeia nu a călătorit în afara țării, ceea ce a determinat DSP Bihor să demareze o anchetă epidemiologică. Pacienta are comorbidități și prezintă simptome respiratorii din 26 decembrie. Ea este internată în stare stabilă și izolată la Spitalul Județean.

    Nu ar trebui să declanșeze temeri de o amenințare mai mare pentru sănătatea globală

    Cazurile virusului respirator comun numit metapneumovirus uman sau HMPV sunt în creștere în mai multe țări asiatice, dar experții spun că situația nu ar trebui să declanșeze temeri de o amenințare mai mare pentru sănătatea globală. HMPV se încadrează în același amestec de boli de iarnă ca gripa și virusul sincițial respirator (RSV), care adesea atinge vârful în această perioadă a anului în emisfera nordică, potrivit Scientific American.

    Ce este virusul HMPV

    Metapneumovirusul uman este înrudit cu virusul respirator sincițial (RSV) strâns înrudit cu subgrupul C de metapneumovirus aviar (Gripa aviară).

    Simptomele includ tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Virusul poate provoca complicații severe, precum pneumonia, în special la persoanele vulnerabile.

    Medicii subliniază că HMPV nu este un virus nou, există de zeci de ani.

    Deși nu este un virus nou, HMPV a provocat îngrijorare în China din cauza numărului crescut de cazuri raportate în ultimele două săptămâni, mai ales la copiii sub 4 ani.

    Surse: Libertatea, Scientific American

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Pai si cum a ‘rezistat’ pe o asa distanta??? Cam cusut cu ata alba. Sau…iar incepem?

      Mai mult, exista un test specific pt aceasta afectiune???

      Daca da, cum de a ajuns asa repede la noi?
      Daca nu, sunt sanse mari de diagnostic gresit. Ca dupa simptome, pot sa fie alte diagnostice. Intrebati un pneumopftiziolog, chiar daca is multe consoane.

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.