Primăria demonstrează cu documente cum Prefectura uită propriile sale hotărâri și vrea să lase Aradul fără cel mai mare simbol al său





Palatul Administrativ a devenit subiect de dispută între două instituții de stat: Prefectura și Primăria Arad, cea dintâi acționând în instanță împotriva celei din urmă cu scopul de a obține clădirea.
Palatul Administrativ din Arad este o clădire construită între anii 1872-1875 și a fost construită prin subscripție publică, pe banii arădenilor, special pentru a găzdui Primăria care, până atunci, se afla într-o clădire în Piața Avram Iancu.
În perioada comunistă, Palatul Administrativ găzduia Partidul Comunist Român, Primăria și Consiliul Județean. Prin anii ’90, Palatul Administrativ a trecut în posesia Prefecturii, iar Municipalitatea și Consiliul Județean plăteau chirie. Lucrurile s-au schimbat, iar prin perioada mandatului primarului Popa Primăria și-a intrat în drepturi asupra Palatului Administrativ, Prefectura ocupând doar latura din partea dreaptă a clădirii, iar din 2006 Consiliul Județean s-a mutat în noua clădire de pe strada Corneliu Coposu.
Biroul de Presă a Primăriei Arad a anunțat astăzi o conferință de presă a primarului prin care se vor oferi mai multe detalii asupra acțiunii în instanță a Instituției Prefectului Județului Arad împotriva Primăriei Municipiului Arad pentru a obține Palatul Admnistrativ.
Update – Poziția Prefecturii Arad
Comunicat. Instituția Prefectului – Județul Arad a promovat, la data de 15 iunie a.c., o acțiune în justiție, având ca obiect constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Instituției Prefectului – Județul Arad asupra Palatului Administrativ, în care cele două instituții își desfășoară activitatea.
S-a recurs la acest demers judiciar întrucât stabilirea apartenenței imobilului nu a putut fi clarificată pe cale administrativă, în pofida demersurilor efectuate în acest sens de Instituția Prefectului – Județul Arad și de Primăria Municipiului Arad pe parcursul anilor anteriori.
„Intenția noastră, a Instituției Prefectului – Județul Arad, este aceea de a clarifica situația dublei înregistrări a imobilului în care atât noi, cât și Primăria Municipiului Arad ne desfășurăm activitatea, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului Administrativ se poate reglementa. La ora actuală, imobilul este proprietatea statului român în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, iar Municipiul Arad este proprietarul aceluiași imobil în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad” – prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.
Update 2
După cum anunțam în această dimineață, reprezentanii municipalității au organizat o întâlnire cu presa pentru a arăta poziția oficială față de pretențiile de proprietate a Prefecturii Arad asupra Palatului Administrativ, actual sediu al Primăriei Arad, care găzduiește în aripa din dreapta și Instituția Prefectului.
Primarul Gheorghe Falcă împreună cu viceprimarii Levente Bognar și Călin Bibarț (care ambii au ocupat în trecut și funcția de prefect al Aradului) au demonstrat cu documente cum Prefectura Arad a ignorat propriile Hotărâri Guvernamentale (Prefectura fiind reprezentanta locală a Guvernului) și propriile documente prin care recunoscuse că Palatului Administrativ aparține oficial municipiului Arad și, în data de 15 iunie 2018, a dat în judecată Primăria Arad, având pretenția de a revendica imobilului.
Să o luăm cu începutul. Așa cum am menționat și noi în știrea inițială, Palatul Admiistrativ a fost construit în secolul al XIX-lea pe banii arădenilor cu scopul expres de a găzdui Primăria orașului. Pe atunci, așa cum a arătat pe hărțile vechi viceprimarul Bognar, Prefectura avea propria ei clădire separată. În epoca comunismului, așa cum s-a întâmplat cu toate instituțiile existente, Palatul Administrativ a fost preluat sub Statul Român și a devenit și sediul Partidului Comunist Român.
Aici intervine asul din mâneca Prefecturii Arad, pe care se bazează pentru a cere proprietatea Palatului Administrativ acum. În 1990, legea a impus ca toate clădirile care au aparținut Partidului Comunist în trecut, să treacă automat în proprietatea Statului Român. Acest lucru s-ar aplica perfect însă dacă clădirea ar fi fost construită în perioada comunistă, direct de către comuniști, dar iată că Palatul Administrativ se află, în mod evident, într-o altă situație. Tocmai de aceea, în 2002, printr-o Hotărâre Guvernamentală, Palatul Administrativ a fost trecut direct în Monitorul Oficial al României ca proprietate a municipalității, lucru pe care l-a acceptat chiar și actuala prefectă, în anul 2016 (vezi foto-document de la capătul articolului), pe atunci ocupând funcția de subprefect al orașului. Ca dovadă, reprezentanții municipalității au arătat un document semnat de prefectul de atunci, împreună cu Florentina Horgea, în care aceștia spuneau că sunt de acord cu poziția Primăriei Arad, în ceea ce privește cine este proprietarul de drept al clădirii.
Iată însă că acum Prefectura pare să fi uitat de propriiile sale semnături din trecut și are pretenția să reintre în posesia Palatului Administrativ. Ce înseamnă asta mai exact? Avem două variante, în cazul în care Instituția Prefectului va câștiga în instanță: fie va ocupa în întregime clădirea, mutând în altă parte a orașului Primăria Arad, fie va permite în continuare Primăriei să ocupe Palatul Administrativ, dar asta, mai mult ca sigur, în schimbul achitării unei chirii.
Astfel, s-ar produce ironica situație ca noi, arădenii, să plătim din buzunarul nostru (căci bugetul local se alcătuiește din banii noștri) ca Primăria să aibă drept de ședere într-o clădire care a fost construită tot din banii arădenilor, în urmă cu mai bine de o sută de ani. Vi se pare normal?
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)