Polițistul local Florin Liber a fost pus în libertate. Curtea de Apel Timișoara i-a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar





Polițistul local Florin Liber, trimis în judecată pentru infracțiunea de tortură urmată de moartea victimei, după ce a bătut un bărbat în sediul Poliției Locale Arad – care a decedat ulterior – a fost pus în libertate.
Eliberarea polițistului local vine după ce acesta a contestat – la Curtea de Apel Timișoara – măsura arestului preventiv menținută de Tribunalul Arad. Instanța de pe Bega a decis să admită contestația formulată de Florin Liber și să înlocuiască măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.
Curtea de Apel Timișoara a decis astăzi să admită „contestaţia formulată de inculpatul Liber Florin Nicolae împotriva încheierii penale pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad.Desfiinţează încheierea penală contestată şi, rejudecând, înlocuieşte măsura arestării preventive faţă de inculpat cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 15.02.2024 şi până la data de 14.04.2024. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub efectul mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Arad, dacă nu este reţinut, arestat sau deţinut în altă cauză. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 15.02.2024”.
Pe durata controlui judiciar, Curtea de Apel Timișoara a impus polițistului local să respecte următoarele obligații: „să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară, instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat”.
Totodată, pe durata controlului judiciar, Florin Liber mai trebuie să respecte următoarele obligaţii suplimentare: să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a Tribunalului Arad; să nu se apropie părţile civile G.M., G.I., M.R. şi G.E.E., nici de martorii F.C., G.C., B.C., B.F. şi T.P.I., şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale; să nu exercite funcţia de poliţist; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Polițistul local, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad
Florin Liber a fost trimis în judecată în 20 decembrie 2023, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tortură cu moartea victimei.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a reținut că „la data de 14.07.2023, martorul I.G., administrator la S.C A. G. S.R.L (casă de schimb valutar), având punctul de lucru în Piața Gării din municipiul Arad a sesizat telefonic Poliția Locală Arad despre comportamentul agresiv al unei persoane de sex masculin ce consuma substanțe halucinogene din pungă și agasa trecătorii.
Urmare a apelului telefonic, la scurt timp, la fața locului a intervenit un echipaj din cadrul BOPI al Poliției Locale Arad, format din 3 polițisti locali, respectiv agentul L.F.N., agentul G.C. și agentul F.C.N., care după ce au imobilizat și încătușat persoana vătămată prin folosirea forței fizice, au condus-o la sediul DGPL Arad, în vederea identificării si sanctionării contravenționale”.
Victima, bătută violent
La sediul Poliției Locale, bărbatul – care era încătușat cu mâinile la spate – a fost bătut violent, unele scene fiind surprinse de camerele video amplasate în exteriorul sediului instituției.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a explicat ce s-a întâmplat cu victima, odată ajunsă la sediul Poliției Locale: „La sediul DGPL Arad, situat pe Calea Victoriei, echipajul ajunge la orele 20:10, unde în parcarea interioară, doi dintre membri echipajului exercită acte de violență asupra persoanei vătămate, care era încătușată cu mâinile la spate. Agentul L.F.N. i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii.
Ulterior, persoana vătămată, încătușată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L.F.N. în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L.F.N, a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul L.F.N. avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă”.
Au chemat ambulanța la sediul Poliției Locale
După jumătate de oră de la sosirea la sediul Poliției Locale, un polițist local solicită ambulanța la fața locului din cauza stării în care a ajuns victima în urma bătăii.
„În jurul orelor 20:42, la sediul DGPL Arad, la solicitarea agentului F.C. a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, iar ulterior, în jurul orelor 20:55 a sosit un echipaj din cadrul SMURD. În jurul orelor 21:12 se pot observa imagini în care persoana vătămată este scoasă pe targă din sediu de către personalul medical și transportată la UPU din cadrul SCJU Arad, unde la data de 15.07.2023 a fost declarat decesul de către personalul medical”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
În urma efectuării primului raport al autopsiei s-a constatat că moartea bărbatului a fost violentă, însă doar cel de-al doilea raport al autopsiei a relevat, în fapt, tortura la care a fost supusă victima.
Moartea, violentă
„Din constatările preliminare emise de S.J.M.L.Arad nr. 184/A3/19.07.2023, respectiv nr.184/A3/28.07.2023 rezultă că moartea victimei a fost violentă, ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, însă s-au constatat și existența mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită 7-9 zile de îngrijiri medicale.
Având în vedere împrejurarea că erau descrise mai multe leziuni externe, lucrătorul de poliţie judiciară din cadrul P.M.A.-B.I.C. a primit o completare a Raportului de constatare preliminară, în care au fost descrise leziunile traumatice externe constatate cu ocazia efectuării necropsiei. Din Raportul medico-legal de necropsie nr.184/A3/02.10.2023 al S.J.M.L. Arad rezultă o stare total diferită faţă de constatarea preliminară anterioară.
Astfel, moartea numitului M.M.V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice.
Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică.
Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv).
Moartea datează din 15.07.2023. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Arad spre competentă soluţionare”, se arată în comunicatul de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)