Parodia la serialul Narcos se filmează în Arad, în aceste zile. Corpul de control din IGPR a descins la Poliția Nădlac pe căile aparent oculte ale ministerului de Interne

  de O. Peniță | 8 august 2019, 2:39 PM | Culise | Topic special

  2

  Ce faci când țara arde, când în fiecare zi îți apar dovezi că oamenii din subordine (nu toți, dar mulți!) nu-și văd de treabă sau își bat joc de munca de polițist? Ce faci? Apari la televizor, condamni tot ce-ți vine la gură, ameninți cu pedepse, promiți că toți vinovații vor fi găsiți și penalizați drastic, după care… îți vezi de „jocurile” de culise și treci la treabă, printre altele – poate prostit de alții, poate manevrat, poate intenționat… n-avem probe să afirmăm ceva cu certitudine! – să pui botniță polițiștilor care se „pun” cu sistemul și încearcă să-și facă treaba cu onestitate.

  Așadar, în plin scandal „Caracal și Galați”, ieri, patru ofițeri din cadrul corpului de control din Inspectoratul General al Poliției Române au „descălecat” pentru câteva minute la IPJ Arad, după care, mânați de mânie proletară, nu a lor ci a celor care au comandat ancheta, au luat direcția Nădlac, că cică acolo, un banal subcomisar, pe numele său Flavius Socaciu, șef al postului de Poliție din localitate, prestează un management defectuos. Căci, altfel, ce să-i găsești omului? Orice, dar de rău să fie! Că doar cei ce te-au trimis nu au vrut să-i găsești și să-i scoți în evidență meritele pentru rezultatele (printre cele mai!) remarcabile din județul Arad, împreună cu Poliția Pecica, în lupta împotriva traficului de țigări în anul 2019!

  A deranjat omul? Cu siguranță că a deranjat și de aceea trebuie pedepsit. Cum? Exemplar! Ca toți polițiștii din Arad, onești și cinstiți, să afle și să bage la cap că nu te poți lupta cu „balaurul” fiindcă, cu toate că îi tai un cap sau două, mai rămâne unul… pe care nu poți să-l retezi cu nicio armă. Așa că, Socaciu, degeaba a cercetat, împreună cu colegii săi, zeci de cazuri, inclusiv pe doi colegi de-ai săi, polițiști, care se „ocupau” cu țigările, ne referim la Pană și Mârza, că acum se poate trage foarte ușor concluzia că aceștia din urmă nu au făcut totul de capul lor și că prietenii și prietenii prietenilor lor se regrupează și contraatacă în forță.

  În altă ordine de idei, dar în strânsă legătură cu IPJ Arad, zvonul că adjunctul Inspectoratului Județean de Poliție Arad, comisarul șef Nicolae Bătrîn, a fost în vizită la București la sfârșitul săptămânii trecute, la cabinet ministru, circulă pe toate coridoarele instituției, de fapt în întreg județul. Se fac conexiuni, mai ales că relația apropiată (până la nivel de Revelioane petrecute împreună undeva în județ, în jurul unui pahar cu Solo Quinta… într-adevăr, bun vin!) dintre ministrul Fifor și comisarul șef Bătrîn este arhicunoscută în mediile „răsărite” din Arad. Se apreciază că adjunctul IPJ își dorește încă un pas în carieră, adică (din nou) șefia Inspectoratului de Poliție Arad și funcția de chestor, iar aceste zvonuri par a avea un temei real în condițiile în care ministrul, cu ocazia a două video-conferințe, a întrebat vizibil de apăsat și interesat despre „sănătatea” comandantului Ioan Tamaș, aflat în concediu de odihnă.

  Dar de ce s-a început cu Poliția Nădlac? – se întreabă mulți ofițeri onești. Pentru că – și tot ei răspund – nu se putea începe neapărat cu Poliția Pecica, acolo unde șef este comisarul șef de Poliție Iulian Munteanu, cel care i-a făcut plângere colonelului Bătrîn, după un scandal monstru în IPJ Arad, în i-au fost aruncate în față expresii de genul: „Îți tai p… și ți-o bag pe gât” sau „O să te f… și pe tine și pe ăla de la Nădlac”. În acest caz, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara au dat o ordonanță, una de renunțare la urmărirea penală, fiind așteptată reacția comisarului Iulian Munteanu, care să fie de acord sau nu cu ea… Și poate că acest control, de la Nădlac, îl va face pe Munteanu să renunțe demersul său… Că doar pe drumul Nădlac-Arad este „haltă” și Pecica…

  După cum ușor se poate constata, lupta a început mai repede decât s-ar fi așteptat mulți polițiști, și și mai mulți dintre ei se se întrebau retoric, zilele trecute: „Oare de ce comandantul Tamaș preferă să rămână în concediu în loc să se întoarcă la comandă și să-și apere, cu orice risc, subordonații care i-au fost fideli?”

  Ca un făcut, Tamaș a fost rechemat din concediu începând cu data de azi, probabil pentru a i se semna o încheiere bruscă de mandat în fruntea IPJ Arad, urmând ca în locul său să fie numit altcineva dintre mulții doritori ai scaunului (și despre acest aspect, în viitorul apropiat). Cert e că, la prima vedere, totul pare ca un război între Bătrîn și Tamaș, arbitrați de ministrul Fifor. Un război care nu a început acum, doar continuă, cu precizarea că până nu demult, actualul comandant era susținut de președintele PSD Arad, Dorel Căprar, aflat la cuțite, acum, cu actualul ministru de Interne.

  Singura problemă pentru cei care doresc să-l schimbe pe Tamaș din fruntea IPJ Arad e aceea că, zici că din întâmplare, o dată cu întoarcerea acestuia la comandă, astăzi, rechemat fiind din concediu, comunicatele Poliției Arad „sparg” România cu informația bombă că „polițiștii orașului Nădlac, (cei conduși de subcomisarul Socaciu, acum controlat de IGPR pentru management din acela…. da, defectuos! – nota red.), împreună cu cei ai orașului Pecica, Biroul de Ordine Publică, Secțiile 1 și 2 Rurală Arad” au făcut aseară o captură de țigări de contrabandă de sute de mii de euro în municipiul Arad, pe strada 6 Vânători.

  Pentru conformitate, aflăm pe ultima sută de metri că acest control al IGPR,  a fost solicitat de ambii adjuncți din IPJ Arad, nu doar de unul, repetăm pe motiv de „Management defectuos” și că ar exista niște fotografii „pline de alcool” din zona Poliției Nădlac. Și curat-murdar cât de repede au răspuns „prezent” cei din IGPR, la doar două săptămâni de la numirea senatorului Mihai Fifor ministru al Afacerilor Interne.

  În același timp, tot pentru astăzi este anunțată sosirea la Arad a corpului de control al ministrului de Interne, care să analizeze activitatea celui care a condus IPJ Arad în ultimii șase ani, comisarul șef Ioan Tamaș. Și doar nu credeți că au venit să-l felicite, căci căile, cum spuneam, sunt aparent oculte, neschimbate de la Revoluție și până azi. Și din cauza cărora ajung să cadă victime polițiști tineri, cu alte mentalități, care doresc să facă ceva, însă care nu au nicio șansă. 

  În urmă cu ceva vreme, credeam că senatorul Fifor, acum ajuns ministru al Internelor, poate tăia, avându-i în vedere inteligența, cultura și experiența, în carne vie, pentru a face ca lucrurile să funcționeze. Credeam că poate impune oameni de valoare peste tot, atunci noi având în vedere doar Aradul care l-a trimis în Parlamentul României. Credeam chiar că poate fi un primar cât de cât bun pentru Arad. De capabil, e capabil. Inclusiv, acum, în Poliție, e capabil, dacă vrea, să facă puțină ordine. Credeam. Asta credeam. Ultimele informații și acțiuni despre care știm ne fac să ne îndoim serios cu privire la ce vrea și ce va face în privința schimbării sistemului și mentalităților proaspătul ministrul de Interne, senator de Arad.

  Și totul se întâmplă, repetăm obsesiv, în al 30-lea an de la Revoluția din 1989. 

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cum sa termini o scoala de miltie ca sa ce? Sa fii condus de astia? Sa te injure? Sa te umileasca? Pentru ce ? Pentru pensia rapida? Merita?

   Daca n-ai imaginatie, fa-te politist
   N-ai facut nimic in viata, fa-te politist
   Bai lingau convins daca n-ai niciun vis, fa-te politist
   Fa-te politist hai fa-te politist

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.