sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    #nofake – Platforma unde poți raporta conținutul digital fals

    de - | 18 mai 2024, 1:31 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    1

    Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a emis un ordin prin care instituția înființează un portal prin care utilizatorii pot raporta conținut audio sau video manipulat digital. Măsura vine pe fondul inundării rețelelor de social media cu materiale deepfake în care diverse personalități cu notorietate publică îndeamnă audiența să acceseze site-uri sau instrumente financiare frauduloase.

    Ordinul 20.721/2024, oficializat săptamâna aceasta, consemnează  lansarea platformei #nofake (care poate fi accesata aici), prin care românii pot raporta conținutul  inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.

    Conform documentului, ”se constituie, în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, punctul de contact privind preluarea și redirecționarea în vederea soluționării sesizărilor referitoare la distribuirea de conținut audio/video manipulat digital în scopuri malițioase precum manipularea opiniei publice, șantaj, fraudă sau în cadrul unor campanii de propagandă și dezinformare cu potențial impact asupra integrității proceselor electorale”.

    Lansarea acestei platforme este făcută în contextul în care în anul 2024 vor avea loc alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar cei care constată că sunt distribuie materiale audio-video manipulate digital vor putea face online o cerere de analiză a materialelor respective.

    Sesizările pot fi făcute cu privire la materiale malițioase menite să manipuleze opinia publică ori care fac parte din campanii de dezinformare și propagandă care ar putea impacta asupra integrității proceselor electorale menționate.

    Prin intermediul portalului #nofake pot fi făcute sesizări cu privire la suspiciuni legate de conținutul potențial inadecvat întâlnit pe principale platforme social media și motoare de căutare: Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google.

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. La inceputul anului pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
      (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=1Q3GD2jQ8Bo)
      De asemenea, mai recent pe Facebook a apărut un material video în care președintele României, Klaus Iohannis, ar prezenta o platformă de investiții: „Fiecare rezident român născut între 1950 și 1994 ar trebui să aibă acces la noua platformă de investiții a țării. Comoara națională, Hidroelectrica, a majorat de mai multe ori plățile de dividende, pentru toți utilizatorii noi. Accesul la platformă este deja deschis! Înregistrați-vă, investiți și câștigați!”
      Imaginile cu președintele Iohannis nu sunt reale, ci realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
      Astfel de imagini circula cu nemiluita pe paginile de socializare sau pe YouTube.
      (Vezi si : https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA)
      De aceea, platforma #nofake a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), este mai degrabă un îndemn securistic la delatiune.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.