vineri, 28 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Natura și-a făcut de cap în Arad. Copaci şi elemente de construcţii căzute pe carosabil şi maşini, oameni fugind de la evenimente publice, localităţi fără curent

    de Adriana Barbu | 23 iunie 2024, 11:21 AM | Știri Arad | Topic special

    10

    Fenomene meteo extreme, aşa au anunţat meteorologii şi, aşa cum s-a anunțat, a decis natura să-şi facă de cap în județul Arad, sâmbătă seară, exact la ora meciului România-Belgia. Aradul a fost sub  Cod Roşu de vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice.

    Nu a durat nici măcar 20 de minute, dar momentele în care natura și-a arătat forța au fost suficiente să lase zone întregi din județ fără curent, să provoace pagube pe străzi, să doboare mai mulți copaci și să-i facă pe arădenii veniți la evenimentele publice organizate de primării să o ia la fugă.

    Natura i-a lăsat fără curent chiar la ora meciului echipei de fotbal

    Mulți dintre arădeni s-au aflat în imposibilitatea de a mai urmări meciul de fotbal, pentru că furtuna a lăsat fără curent cartiere, sate, comune. Câțiva locuitori din Vladimirescu nu au nici la ora aceasta curent, deși furtuna a trecut de mult, iar situația e întâlnită și în alte comune și sate, la Bodrogul Nou, Zădăreni, Frumușeni.

    Câțiva locuitori din Vladimirescu ne-au scris că au ascultat în cele din urmă meciul la radio, dar ne-au indicat mai în glumă, mai în serios, că poate ar trebui să fie bucuroși că nu au văzut cum a pierdut România.

    Și cartierul Micălaca a rămas fără curent, așa că glumele legate de furtună și meciurile echipei de fotbal a României au curs pe facebook, până când le-a mai ținut arădenilor bateriile la telefoanele mobile.

    furtuna 5

    Părăsind în fugă Piaţa Catedralei 

    Modul în care natura s-a dezlănţuit în Arad a fost de speriat pentru sutele de arădeni care s-au adunat în Piața Catedralei, să vadă meciul echipei naționale. Un eveniment atât de important a reușit să umple, în sfârșit, piața, însă, spre sfârșitul primei reprize, sutele de arădeni de aici au luat-o la fugă spre mașini sau ca să se adăpostească în intrândurile unor imobile.

    Concertul organizat în aer liber la Pecica a fost suspendat. Alte evenimente publice și private în aer liber au fost și ele părăsite de participanți, la momentul la care natura a decis să se dezlănțuie.

    furtuna 2

    Zeci de intervenţii ale pompierilor

    Pompierii au avut, ca atare, o noapte și o dimineață grea.

    Potrivit informațiilor primire de aici, „În contextul fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari arădeni au intervenit, în intervalul orar 22:30 – 00:00, pentru: degajarea unui copac căzut peste un autoturism, în apropierea Ștrandului Neptun al municipiului Arad; degajarea unui capac căzut pe carosabil, pe DJ 709C; degajarea unui copac căzut pe Bulevardul Revolutiei în zona Podgoria; degajarea unui copac căzut pe carosabil, strada Patria, din municipiul Arad; degajarea unui copac căzut pe carosabil, între localitățile Andrei Șaguna și Șimand; degajarea unor elemente de construcție căzute pe carosabil, Calea 6 Vânători și Calea Aurel Vlaicu din municipiul Arad; degajarea unui copac căzut pe strada Oituz din municipiul Arad”.

    De la miezul nopții până la ora 2.00, alte intervenţii ale pompierilor au fost contabilizate astfel: degajarea unui copac căzut pe șosea, în municipiul Arad, strada Petru Rareș; degajarea unui copac căzut pe trotuar, în municipiul Arad, strada Mărășești; degajarea unui copac căzut pe carosabil, strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Arad.

    De asemenea, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gurahonț au acționat pentru degajarea unor elemente de construcție căzute pe carosabil, în localitatea Joia Mare. Totodată, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au acționat pentru îndepărtarea efectelor negative în localitățile: Almaș, Dieci, Buteni și Nădlac.”

    Intervenţiile de duminică dimineaţa

    Acţiunile au continuat şi duminică dimineaţa: între ora 6.00 şi ora 10.00, „pompierii militari ai Detașamentului Arad au intervenit (…) la 8 misiuni pentru degajări de copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme sau case, în municipiul Arad, străzile: Fântânii, Elena Ghiba Birta, Ioan Brezoianu, Hunedoara, Haiducilor, Caransebeș, Bulevardul Revolutiei, Strada 2 – Insula Mureș.”

    furtuna copaci Parcul Eminescu 2

    Codurile emise şi RO-Aletrul

    Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă seara o avertizare COD ROŞU – vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice, localitățile vizate de codul roșu fiind Pecica, Nădlac, Semlac, Șeitin, Iratoșu, Peregu Mare şi  COD PORTOCALIU pentru celelalte localităţi. Ulterior au fost emisă avertizare RO- Alert pentru localitățile vizate. Locuitorii din municipiu au primit și ei avertizarea chiar în timpul meciului România- Belgia.

     

    Citește și:

    Fenomene meteo extreme vor afecta zona Aradului în următoarele zile. Nu ne vor ocoli furtunile și canicula

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Greierele lui Pinnochio

      De ce nu stati acum să plangeti langa copacii prabusiti? Doamna, de multa vreme va urmaresc tendinta cu care tineti neaparat sa deveniti un fel de ”Greta”, cu mai multa grija fata de copaci decat fata de pagubele pe care ei ii pot produce! Citeam un comentariu la ultimul dvs articol, ceva legat de plopi in oras. Chiar e aberant! Normal, toti iubim natura, toti ne dorim un oras verde, dar lasati specialistii sa-si faca datoria, nu mai scrieti pomelnice la fiecare copac taiat, ca uitati ce se intampla! Imi propusesem sa nu comentez la articolele dvs, care sunt pornite din cu totul alte motive (unii chiar ne-am prins!), dar ipocrizia de a scrie acest articol dupa seria care devenise de-a dreptul obsesiva chiar m-a determinat sa va scriu aceste randuri. Pe care, chiar daca nu le veti publica, macar le veti citi! Desi ma indoiesc ca vor conta in economia obsesiilor dvs.

      --8 voturi
      +1
      -1
      • Iar administratia locala are tendinta sa taie tot, ceea ce e iar aberant. Dvs ne percepeti ca „greta”, dar eu percep Primaria ca pe povestea aia cu „drobul de sare”. Fenomene naturale vor exista mereu, nu putem sa taiem toti copacii pe ideea ca o sa fie candva o furtuna si ca poate o sa cada… Asta inseamna exces de zel, nu faptul ca Special Arad atrage atentia asupra acestui exces de zel.

        +9 voturi
        +1
        -1
    2. Greierele lui Pinnochio

      @Raluca Medelanu
      Asa ati concluzionat (pe baza statisticilor stiintifice, evident!), ca ”administratia locala are tendinta sa taie tot”. Chiar am vazut cum au taiat si un stalp, doar fiindca era din lemn! 😉 Mai adaugati si ”taiem toti copacii”, ca sa fie dramatismul chiar pe masura Gretei. Eu zic sa-i lasam pe toti in picioare si sa-i taiem doar dupa ce cad peste vreo masina sau vreun om, ca atunci se justifica! Probabil, ca nu-i sigur nici atunci! Acum, cinstit vorbind, nu credeti ca ar fi mai corect sa decida specialistii? Aceia adevarati, nu… Nu ca as fi eu un fan al administratiei, ca are ea alte bube, dar…

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Apăi pe specialiști nu i-a luat în seamă Primăria…. noi reproducem concluzii ale specialiștilor de regulă, nu scriem după capul nostru. Știți aceste lucruri, dar le ignorați, vă place doar să comentați aici pe bandă rulantă ca să apărați imaginea administrației locale. Știți bine că în mai multe articole au fost citați specialiști, dar deh, nu sunt cei agreați de dvs bag seama!. Hai, pe bune, nu vă plictisiți / obosiți să tot scrieți atâtea comentarii contra noastră? Dacă suntem așa de teribili, la ce vă mai osteniți să ne tot citiți?

        +6 voturi
        +1
        -1
    3. Greierele lui Pinnochio

      @Andrei Mihai
      Oricum, nu la fel de penibil ca al dvs, cata vreme n-ati observat ca articolul e scris de doamna Adriana Barbu, nu de doamna Raluca, ceea ce pune sub semnul intrebarii cu ale careia dintre aceste doua doamne nu sunteti de acord in totalitate! 😉

      --4 voturi
      +1
      -1
    4. Domnule Greiere, iar trebuie „să-mi pun cenușa-n cap”, pt că, în prima fază, trecând în viteză oeste articol și Comentarii, V-AM DAT DREPTATE.
      Dar, apoi, recitind totul din nou și „rumegându-mi” mai profund, amintirile despre vechile articole pe această temă, mi-am dat seama cât de versatil și tendențios știți SĂ MANIPULAȚI ADEVĂRUL (ca un politician cu vechi state…, oricât vă straduiți să contestați asta), pt că folosind un ADEVĂR TRUNCHIAT sau SCOS DIN CONTEXT se numește tot MINCIUNĂ , oricât vor unii să-i spună astfel !
      Deci să mă explic…
      .
      Sunt un mare iubitor de natură și a zonelor verzi din orașe, dar cu o condiție majoră : TREBUIE ÎNTREȚINUTE permanent și competent!
      (La fel cum iubesc copiii și sunt de acord că nu e voie să fie abuzați, dar consider că TREBUIE educați – și nu mă refer la constrângeri și pedepse, ci de a li se explica și îndruma despre ce e bine și ce e rău în viață!).
      Să revenim…
      .
      În primul rând dvs . în graba de „a da o replică acidă”, nu ați sesizat că cel mai fervent apărător al zonelor verzi este doamna Raluca (cea care v-a și răspuns în Comentarii, simțindu-se direct vizată 😁) și nu doamna Adriana, autoarea articolului. E adevărat că si doamna Adriana a avut articole pe această temă, dar mai mult ca o continuare a „luptei” doamnei Raluca pt spațiile verzi.
      .
      Dacă vă mai amintiți (și nu aveți o memorie selectivă), chiar eu am intrat în polemică, de mai multe ori pe tema TOALETĂRII COPACILOR, cu doamna Raluca, deoarece este greșit să faci aprecieri „ochiometrice” despre o așa-zisă „toaletare agresivă” , dacă nu ai experința și cunoștințele în domeniu !
      .
      Bun, dar mă veți întreba, „cu ce am eu dreptul să combat competența aprecierilor dânsei, pe domeniul întreținerii arboricole, iar dvs. (ca un vajnic apărător al Adminstrației actuale), nu …?!
      Răspunsul e simplu:
      .
      *** Pt. că și dvs., exact ca și Administrația actuală, VĂ FOLOSIȚI de Adevăr în mod TRUNCHIAT, DENATURAT și SCOS DIN CONTEXT, în funcție de interes !!! ***
      .
      Când Administrația aplică discreționar și , de multe ori, ABUZIV anumite „reguli de bun-simț”, este normal să te îndoiești tot timpul de buna ei credință, exact ca în povestirea „Petrică și lupul” , pe care nu l-a mai crezut nimeni, când chiar a venit lupul …
      Eu am spus de f. multe ori că arborii, mai ales cei urbani, TREBUIE PERMANENT TOALETAȚI, după specificul fiecăruia (!!!), unii foarte riguros (cum ar fi teii, cu o viteză de regenerare fantastică), alții mediu-riguros (cum sunt stejarii, care au o tendință de expansiune mare, dar fără un coronament prea stufos) , iar brazii aproape deloc (eventual doar câteva crenguțe uscate sau „chele” și cât mai puțin ramurile de la bază, pt că i se modifica centrul de greutate și la primul vânt serios, se rupe de la mijloc!).
      Dar când Primăria folosește aceste Reguli, doar după bunul său plac, e normal ca lumea să se-ndoiască de buna ei credință, și poate (e drept) să fie situații în care să primească anumite ACUZE PE NEDREPT, nemeritate . Însă, e doar vina ei pt această situație, pt că si-a pierdut o bună parte din credibilitate în fața cetățenilor, prin mulțime de ‘sforării” și interese clientelare folosite în dauna orașului !
      .
      În comentariul următor (acesta e deja prea lung) am să exemplific acest lucru, cu două dintre cele mai celebre decizii contradictorii și discreționare, ale Primăriei și modul cu aceasta ȘI-A PIERDUT CREDIBILITATEA în fața oricărui cetățean INTERESAT de sănătatea orașului.

      +3 voturi
      +1
      -1
    5. Revin cu exemplele:
      1. S-a tăiat bâtrânul stejar din Parcul Eminescu , pe motiv că „era găunos”. E adevărat, dar nu atât de major era afectat, încât cu anumite costuri și INTERVENȚII PROFESIONISTE, să nu se poatâ lungii viața acestuia.
      Gorunul lui Horia, de la Țebea, era într-o stare mult mai groaznică și de aceea, au fost numeroase incercării de conservare a lui, de către „comunuștii ăua răi” .
      Aici, în situația de față, Primăria a decis să NU FACĂ NIMIC pt a-l salva, ci doar să-l taie !
      .
      2. Aradul avea 2 CET-uri: unul vechi, din perioada anilor ’50, cu concepție rusească megadepășită, poziționat în „buricul Târgului” și unul nou, în cogenerare, ÎN AFARA ORAȘULUI, ușor depăsit moral, care, culmea, era cel care, în principal furniza căldura și apa caldă pt oraș.
      .
      S-a decis falimentarea și „donarea” celui nou, unor „băieți deștepți” din energie, și păstrarea „epavei” pe Hidrocarburi, în mijlocul orașului, pt că, cicâ, „deținea rețeaua orașului” și „ar fi fost prea scump păstrarea A DOUĂ SOCIETÂȚI DIFERITE (CET lignit + Distribuția Termică).
      Acum auzim că SE FACE EXACT ACELAȘI LUCRU : se împarte CET Hidrocarburi în 2 societăți (sic!).

      Și acum închei, cu o întrebare: ce era mai scump și mai util …?
      – salvarea bâtrânului stejar ?
      sau
      – salvarea și retehnologizarea unei „bombe ecologice” în mijlocul orașului, cum e CET Hidrocarburi (în dauna celui „pe lignit”) ?
      .
      Unde e „interesul cetățeanului” în aceste 2 exemple ?
      Dar nu „basme de adormit copiii”…!!!
      Iar exemple, de acest fel, mai sunt cu nemiluita, dar mă opresc aici.
      .
      Concluzie: – cu atâtea interese clientelare, în dauna interesului orașului, din partea Administrației, haideți, încercați să mai aveți (oare, mai aveți …?!) un ultim rest de demnitate și nu mai pozați în „victime discriminate pe nedrept” ale unei „prese rele și neînțelegătoare”, când, de fapt, culegeți ce-ați sădit !

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.