Migrația DJ-ilor de radio, de la un post la altul, în România | INFOGRAFIC INTERACTIV

  de [email protected] | 16 iunie 2018, 12:39 PM | Monden | Radio | Recomandările editorilor

  5

  Te-ai întrebat vreodată pe la ce posturi de radio s-au mai perindat cei pe care-i auzi în FM? Probabil că nu prea, dar chiar dacă nici nu te interesează subiectul, tot vei găsi cel puțin interesant infograficul de mai jos, în special pentru că este interactiv, umplut vasăzică cu notițe, linkuri text, audio și video.

  Doar ca un fapt divers, în luna februarie a acestui an, cunoscutul om de radio George Vintilă (47 de ani) a hotărât ca, după 24 de ani, să plece de la ProFM, unde a lucrat cât „o viaţă de om”. Acesta a simţit nevoia unei schimbări profesionale, dar şi o perioadă de linişte pe plan personal. La începutul anilor 2000 a mai avut, ce-i drept, o mică pauză, cât timp și-a încercat norocul la ProTV. El nu este prezent în ilustrația interactivă de la capătul acestui articol deoarece, la urma urmei, nu a lucrat decât la un singur post de radio FM. Totuși, cei care-i duc dorul, îi pot auzi vocea în continuare pe postul online Vsound, un „proiect de suflet” al acestuia, însă doar sub forma unor jingle-uri, neavând aici alte intervenții vocale.

  În schimb, cea mai mare pierdere pentru industria radiofonică autohtonă a fost, indubitabil, decesul subit al lui Andrei Gheorghe (n. 14 ianuarie 1962 – d. 19 martie 2018). Inconfundabilul „Midnight Killer” a influențat generații întregi, fie ascultători pur și simplu, fie oameni de radio, care-l priveau (n-aveau cum să nu) ca pe un mentor inegalabil. Un Dumnezeu diabolic al radioului. Din motive evidente, el este cel care deschide lista de DJ de radio din infograficul atașat, dar prezența lui în această ilustrație se datorează, în principiu, faptului că de-a lungul carierei sale s-a perindat pe la șase posturi de radio (la ProFM de două ori, aici cunoscându-și succesul pe plan național și tot aici având pentru ultima oară o emisiune).

  Condiția de bază

  …pentru alcătuirea infograficului de mai jos a fost ca DJ-ii de radio să fi lucrat la cel puțin trei posturi diferite, dintre care minimum unul din capitală, și să aibă minimum o emisiune (doar reporterii sau doar știriștii nu se pun).

  Nu s-au luat în calcul nici cei care deși au lucrat la mai multe posturi, au fost în fața microfonului la mai puțin de trei posturi. Un caz concret este Tony Teșiu, pe care unii și-l mai amintesc poate de la defunctul Radio Contact (a prezentat top-ul „Super50”), apoi a fost director de programe la Național FM și (din 2008 până-n prezent) la Radio ZU. Cu părere de rău, nu s-a luat în calcul nici OLiX (îl știți, cu siguranță, de la „Kiss Kiss in The Mix”). El a început la ProFM Timișoara, apoi a ajuns la KissFM București, unde are emisiune și în prezent, precum și la OneFM – trei posturi în total, ce-i drept, însă OLiX nu și-a încetat niciodată emisiunea la KissFM, OneFM fiind în același trust media și emisiunile acestuia mergând în paralel de ceva timp încoace.

  Dacă tot veni vorba de OLiX, colegul acestuia de emisiune, DJ Yaang, adică Ovidiu Stănescu (sau „Who’s your Daddy” într-o vreme) este singurul DJ de radio din Arad prezent în lista de mai jos. Ce-i drept, el s-a născut la Pitești, dar copilăria și-a petrecut-o la Arad, orașul natal al mamei sale.

  Care sunt performerii cu un număr record de posturi radio la care au lucrat?

  Vali Bărbulescu și-a căutat microfonul de radio ideal la 9 posturi (zece, dacă calculăm defunctul Radio21 de două ori)… până când s-a săturat și s-a apucat de arta fotografică, continuându-și în paralel meseria de DJ de club.

  Tot pe la 9 posturi de radio și-a făcut apariția și Andu Câmpu, cu toate că de la Radio Contact nu putem spune că a plecat, ci Radio Contact s-a transformat în KissFM (s-a făcut un nou contract, deci totuși intră în socoteală), iar cel de-al nouălea post de radio din portofoliul său (Ibiza Global Radio) nu este din România, având acolo un mixset săptămânal. În paralel, acesta mai lucrează în prezent și la MagicFM și are un mixset săptămânal și la OneFM.

  Tot cu 9 posturi de radio se poate lăuda și farsorul Gabi Jugaru, chiar dacă dintre acestea doar trei au acoperire națională, cu sediul în București, și chiar dacă la cele trei posturi din urmă nu a avut emisiuni adevărate, ci doar „pastile” cu celebrele sale farse.

  În sfârșit, ultimul, dar nu cel din urmă… de fapt, chiar PRIMUL în acest așa-zis top este Lucian Boariu de la Rock FM, traseul lui în industria radiofonică însumând nu mai puțin de 10 posturi de radio!

  Cu scuzele de rigoare, în infograficul de mai jos s-a produs o eroare, fiind prezentate (cu siglele aferente) doar 9 posturi pentru Boariu, însă în realitate acesta a lucrat, în următoarea ordine, la: Radio Nova 22 (1992), Delta RFI (1993 – 1996), Uniplus Radio (1996 – 1998), Activ FM (1998 – 2000), Europa FM (2000 – 2001), Radio Contact (2001 – 2002), din nou la Activ FM (2002 – 2004), City FM (2004 – 2007), postul online Radio Alternativ (2006 – 2008), Gold FM (2008 – 2010), din octombrie 2010 până în februarie 2011 din nou la City FM, iar din martie 2011 la Rock FM.

  În rest, autorul infograficului, adică subsemnatul (adică [email protected]) speră să nu fi greșit (prea mult) cu „migrația DJ-ilor de radio”. Dacă da… se va rezolva cât de cât, în limita posibilităților, la prima atenționare din partea cititorilor (preferabil cu un link, o dovadă, ceva).

  Iată, așadar, INFOGRAFICUL „MIGRAȚIA DJ-ILOR DE RADIO, ÎN ROMÂNIA”! (De la Revoluție până în anul 2018)

  •  Pune mouse-ul pe infografic și vezi și link-urile audio, video, etc.

  + A se observa că siglele radiourilor sunt (aproximativ) aferente anilor în care oamenii de radio s-au angajat la posturile respective.

  UPDATE

  Grație unui comentator, s-a identificat o greșeală în infografic. Bogdan Popescu, cel ilustrat mai jos este, de fapt, RĂZVAN Popescu. Eroarea s-a remediat temporar cu o iconiță pusă peste numele acestuia și care semnalează numele corect, vizibilă dacă puneți cursor-ul pe imagine (ori degetul, în cazul unui smartphone). BOGDAN Popescu (supranumit „Șarpe” și, mai nou, „Travel Man”) va fi și el prezent într-un alt infografic, alături de mulți alții. Deocamdată noul proiect e în faza de documentare. Pentru înbunătățirea acestui – și următorului – infografic, aștept orice observație sau sugestie într-un comentariu mai jos sau pe [email protected], ori pe Facebook (Tomckat cu Arond). Cu mulțumiri anticipate! ;)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bună ziua. Ce este asta? Un articol făcut pe genunchi?
   Despre postul public NIMIC,NIMIC… nu mai există sau e o cantitate cu totul neglijabilă? Acolo nu a migrat nimeni niciodată? Este permanent aceeaşi formulă din 1928,aceleaşi fosile autohtone,nu-i aşa?

   ANDREI PARTOŞ, EUGEN RUSU…? Vă sunt cunoscute aceste nume,au ba?

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Bună ziua. Și de ce această revoltă înverșunată? Chiar vă rog să mă ajutați dacă aveți informații, așa cum am scris și în articol. Dintre cei care lucrează actualmente la postul public (RR Actualități) l-am menționat pe Johann Pohrib. Până una, alta, nu puteți nega că e o radiografie complexă, ce chiar nu s-a mai făcut. Problema e că biografia unora sau altora nu prea este publică (în mare parte am căutat pe profiluri de Facebook, Linkedin și în articole de presă), dar urmează cândva pe viitor să fac și o continuare, o parte a doua. Cine știe, poate și o a treia dacă e nevoie, pentru că sunt mulți, foarte mulți. Însă asta va depinde și de timpul meu liber, pentru că doar infograficul de mai sus mi-a luat vreo 3 luni. Nu e vorba doar de documentare, ci și de partea de design și linkuri suplimentare, dacă există. Pe Andrei Partoș l-am și pus pe listă pentru următorul infografic, la fel și pe Eugen Rusu (știu că a lucrat la EuropaFM, dar celelalte informații lipsesc deocamdată). L-am mai găsit ulterior publicării infograficului și pe Marius Furdui, care a avut emisiuni la Fun, ProFM și Contact. Deci dacă aveți informații, chiar sunt binevenite. Contact: [email protected] sau căutați-mă pe Facebook: Tomckat cu Arond.

    +1 voturi
    +1
    -1
   • Aștept din partea ta un comentariu care sa fie la acelasi nivel de munca si implicare, precum a facut colegul meu in realizarea acestui articol. Incepe cu a lua niste notite, sa te uiti peste criteriile enumerate de colegul ș.a.m.d. Adică, să citești efectiv articolul!

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Atenție! Răzvan Popescu, cel de la Zu și care a trecut pe la Contact și 21, este botezat Bogdan Popescu în infografia de mai sus.
   Nu știu dacă este o simplă greșeală sau o confuzie cu un alt animator ce chiar se numește Bogdan Popescu (cunoscut și drept Șarpe). Îl găsești acum la Gold FM, dar s-a auzit în trecut la Radio Contact și Radio Total, însă nu bag mâna în foc că astea au fost singurele radiouri la care a lucrat. Iată, deci, încă o idee pentru partea a doua.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.