Judecătorul de camera preliminară din Palatul de Justiție din Arad a anulat toate probele relevante din „Dosarul Ioțcu 2” (cel în care oamenii de afaceri Ioan Faur și Adrain Ionescu sunt acuzați de cumpărare de influență, respective Nicolae Ioțcu de trafic de influență), culmea!, probele obținute prin aceleași mandate de supraveghere tehnică care au fost considerate legale în dosarul în care a fost condamnat definitiv de instanțele din Timișoara. Ei bine, în ciuda evidențelor, judecătorul de la Tribunalul Arad le-a considerat și declarat nule!
Trebuie să spunem că sesizarea cu privire la probe este din septembrie 2017, asta însemnând că le-a trebuit aproape doi ani de zile ca să le anuleze, asta în condițiile în care termenul pentru camera preliminară este de 60 de zile.
Ca să vă reamintim, într-o primă fază în acest dosar s-a sesizat Tribunalul Timiș, care a apreciat ca probele sunt legale si a dispus începerea judecății. Ulterior, inculpatii au făcut contestație, iar Curtea de Apel Timișoara a trimis cauza la Tribunalul Arad ca să se reia de la început. Noi am putea adăuga, ironic bineînțeles, „de la un alt început”…
Iar acest „alt început” pentru Ioțcu, Faur și Ionescu a fost finalizat prin faptul că pe aceleași probe, judecătorul de la Tribunalul Arad a anulat totul, cu toate că, repetăm, există o condamnare definitivă în care instanțele au analizat legalitatea acelorași probe.
Nu în ultimul rând, propcurorii au solicitat strămutarea cauzei de la Arad pe motiv de lipsa de obiectivitate, dar aceasta a fost respinsă.
Soluția pe scurt o puteți lectura mai jos, cu singura precizare pe care o mai facem și anume că nu este definitivă și că procurorii mai pot face contestație.
07.05.2019 |
Ora estimata: 13:00
Complet: JCP2-2019
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: În baza art. 345 alin.1 şi 2 Cod procedură penală admite excepţiile formulate de inculpaţii Ioţcu Petru Nicolae, Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius, prin avocaţi, privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală cu referire la măsurile de supraveghere tehnică şi în consecinţă: Constată nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere dispuse prin încheierea penală nr. 119/ST /A din 29 mai 2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş şi prelungite prin încheierea penală nr. 156/ST/A din 26 iunie 2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş şi efectuate în baza mandatelor de supraveghere tehnică nr. 389/A din 29 mai 2015, nr.390/A din 29 mai 2015, nr.391/A din 29 mai 2015, nr.392/A din 29 mai 2015, nr.393/A din 29 mai 2015, nr.394/A din 29 mai 2015, emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş. În baza art. 102 alin.2-4 Cod procedură penală exclude din materialul probatoriu toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere susmenţionate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Ioţcu Petru Nicolae, Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius, prin avocaţi, privind nelegalitatea actului de sesizare, nelegalitatea sesizării organelor de urmărire penală, nelegalitatea administrării celorlalte probe şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. În baza art. 345 alin.3 Cod procedură penală se comunică procurorului o copie a prezentei încheieri, cu menţiunea de a comunica în 5 zile de la primirea acestei încheieri, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor sau solicită restituirea cauzei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Pronunţată în Camera de consiliu din 7 mai 2019.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 07.05.2019 |
|
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)