Lotul I al Autostrăzii Nădlac-Arad – unul dintre cele mai mari jafuri din România, după 1989. Azi, episodul pilot





(Motto: Construcția Autostrăzilor are în vedere mai multe obiective: reducerea numărului/gravității accidentelor de circulație (implicit a daunelor produse); economia de timp pentru creșterea vitezei de circulație și reducerea distanțelor de parcurs; reducerea cheltuielilor de exploatare a vehiculelor/economia de energie; reducerea congestionării circulației pe rețeaua de drumuri existentă; reducerea costurilor de producție ca urmare a sporirii fiabilității timpilor de parcurs și a regularității transporturilor; reducerea nivelului de expunere la poluarea aerului-sonoră a locuitorilor zonei analizate; dezvoltarea economică a zonei și modernizarea localităților intermediare prin eliminarea traficului de tranzit.)
Bancorex. Oltchim. Hidroelectrica. CFR… și altele. Nu am făcut neapărat un top. În concluzie, afacerile care au păgubit statul român, amintite mai sus, nu sunt enumerate crescător sau invers.
Printre toate acestea se strecoară, chiar dacă nimeni până în acest moment n-a spus-o direct, nici măcar guvernanții!, Autostrada Arad-Nădlac – Lotul I (km 0 +000 – km 22 + 218).
De ce? O să constatați chiar dumneavoastră urmărind Special Arad și asta pentru că redacția a documentat (și o face și în continuare) un amplu articol, structurat în mai multe episoade, pe care-l vom prezenta în săptămânile și lunile care urmează.
O să dezvăluim modul în care au fost împărțiți banii pentru lucrări care nu există sau sunt făcute prost, modul în care s-a muncit efectiv și cât, debandada care a existat pe șantierul Autostrăzii până la rezilierea în 2012, de către CNADNR, a contractului cu consorţiul româno-portughez Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct – un contract în valoare de 382.959.483,93 lei plus TVA (105.526.613,34 euro – TVA inclus). La fel, vom dezvălui cât de mult s-au degradat cele (și așa) puține lucrări executate pe șantierul Lotului I în perioada dintre reziliere și aprilie 2014, atunci când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru noul constructor (Astaldi – Max Boegl, o asociere italo-germană).
Nu în ultimul rând, vom ajunge în… contemporneitate. Adică azi, când unii susțin că se lucrează „în draci” și că în februarie-martie anul viitor (așa susține ministrul Transporturilor, Dan Șova…) vom circula pe Autostrada Arad-Nădlac. Vom vedea câte dintre lucrările executate de Romstrade (firma celebrului Nelu Iordache, actualmente, deținut la propriul domiciliu pentru evaziune fiscală) vor fi refăcute din temelii, sau nu…
O să arătăm câți bani i-au mai rămas (a se înțelege valoarea contractului) actualului constructor pentru a termina lucrarea…și, în plus, dacă se va putea încadra în preț și, astfel, nu vor exista țepe pentru firmele care vor lucra în subantrepriză. Mai mult, poate că sute de oameni nu vor rămâne cu buzele umflate pentru că nu și-au primit banii munciți luni de zile.
Avem documente, avem fotografii, avem filme și nu vrem ca statul român să fie încă o dată țepuit. Și da!… în cazul de față mai mult a fost „executată” Uniunea Europeană,cea care plătește 85 la sută din valorea contractului de lucrări, decât statul român!
Nu în ultimul rând… să nu cumva să credeți că „mașina” transpartinică n-are legătură cu ce s-a întâmplat și ce se întâmplă pe Autostrada Arad-Nădlac – Lotul I. Și nu vă mai întrebăm dacă știți, ci o spunem direct: procentul care se vehiculează de către factori de decizie, în ceeea ce privește situația în care este realizat Lotul I al Autostrăzii, este unul cu mult mai mare decât cel existent în realitate! Tocmai de aceea nu credem în declarația ministrului Șova… că vom circula spre Viena, direct din Arad, pe Autostradă începând cu februarie-martie 2015. Apropo… de ce nu din toamnă?, căci oricum iarna nu se poate munci la astfel de obiective…
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)