La Șiria s-au comemorat 50 de ani de la moartea compozitorului Emil Monţia





Știri Arad: Localitatea Şiria a comemorat duminică, 22 februarie, o jumătate de secol de la moartea compozitorului Emil Monţia, în 1965, la Şiria. Personalitate marcantă a spiritualitaţii şiriene – a rămas în conştiinta neamului prin bogata sa creaţie muzicală inspirată din nesecatul izvor al cântecului popular romanesc. El însuşi mărturisea faptul că cel mai preţios dascăl i-a fost poporul cu cântecele sale.
Din compoziţiile sale muzicale amintim: doine, colinde, cântece corale, romanţe, cântece patriotice, muzică de cameră, compoziţii pentru pian solo, lucrări pe versurile unor poeţi ca Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavian Goga. Pe lângă pasiunea sa pentru muzică, a fost implicat și în politică, ca membru al Marelui Sfat Naţional Român, ales la Adunarea de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, cât şi în activitatea juridică în cadrul Biroului de Avocatura din Şiria.
În memoria sa, locuitorii Șiriei i-au amplasat bustul în parcul central, amenajându-i şi o expoziţie permanentă, ce cuprinde mobilierul camerei de lucru, pianul, culegeri de folclor, partituri, fotografii de familie şi altele.
Omagierea personalităţii lui Emil Monţia a fost onorată prin simpozinul susţinut de primarul Ioan Bot ( “Şiria – vatră de cinstire a memoriei înaintaşilor”), de profesorul Marcel Priescu (“Itinerarul vieţii lui Emil Monţia între Şicula şi Şiria ”) de învăţătorul Mircea Puicaru (“Amintiri despre Monţia”), urmat de medalionul literar “Emil Monţia – un creator al muzicii româneşti”. Cântecele şi colajele de cântece religioase de Emil Monţia au fost susţinute de grupurile vocale cu acompaniament ale şcolilor din Şiria şi Galşa, de grupul vocal “Podgorenii Şiria” ( “La fântâna cu găleată”, “Mai aseară-n vremea cinei”, “Omul când îi năcăjit”). Am reţinut de asemenea recitările “Noua Românie” de Emil Monţia şi “Monţia şi moţii” de Ioan Lasca, poet popular local, cât şi interpretarea piesei muzicale “Cântec de seară” cu solista vocală Adela Iliuţa, cu acompaniament de orgă.
Partea a doua a evenimentului cultural de la Şiria s-a derulat la Biserica Ortodoxă unde s-a săvârşit parastasul în memoria compozitorului, unde elevii din Şiria și Galşa, precum şi corul mixt al bisericii condus de Ioan Bulcu au înterpretat cântece religioase de Emil Monţia.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)