KineDok revine la Cinema Arta cu scurtmetraje „Sahia Vintage”





Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19, KineDok revine la Cinema Arta cu o serie de scurtmetraje pe tema copilăriei și adolescenței, realizate în cadrul studioului de cinema documentar al României socialiste – „Alexandru Sahia”. Accesul la acest eveniment va fi liber.
Înființat la începutul anilor ‘50, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.
Scurtmetrajele selectate:
– JURNALUL „PIONIERUL”
regia: Al. Mihu, Șerban Voicu / 1957 / 9 min.
– CEI MICI DESPRE LUMEA MARE
regia: Gabriel Barta / 1960 / 15 min.
– ADOLESCENȚA
regia: Florica și Paul Holban / 1970 / 11 min.
– PE MALUL OZANEI
regia: Copel Moscu / 1984 / 13 minute
SAHIA VINTAGE este o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist.
Proiectul a început în 2013, printr-o serie de proiecții Sahia integrate în programul festivalului One World Romania și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei serii de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic.
Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul www.sahiavintage.ro.
KINEDOK este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
Organizator local: Asociatia Citizenit
Organizator național: Asociația One World Romania
Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)
Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Comentariile portalului
acestea nu sunt dezbateri . SUNT circ la TV, balacareli, manipulari ordinare. Oamenii au parerea formata, nu mai au nevoie de asa ceva.
UTA este pe locul 4 , din primii 7 in play-off sunt 5 iar al 6-lea poate castiga play-out -ul, deci raportul nivel comision / nivel performanta cam dezonoreaza antrenorul si gasca conducatoare!
Observ multă frustrare în articolul dumneavoastră. Va scriu din diaspora. Nu sunt "dac liber". Totuși cred ca generalizarea dumneavoastră nu este de bun augur. Daca bine îmi amintesc, domnul (...)