Guvernul pregătește schimbarea prefecților neperformanți! Nici „fotoliul” de la Arad nu e prea stabil





Cum era de așteptat, având în vedere „moștenirea” lăsată de PSD, mai mulți prefecți vor fi destituiți de premierul tehnocrat Dacian Cioloș în următoarele săptămâni. S-a decis ca activitatea prefecților să fie evaluată, iar deciziile de destituire sau menținere în post să se ia în funcție de respectarea atribuțiilor și criteriilor de performanță. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloș, întrebat dacă legislația va fi modificată, pentru ca noii prefecți să fie angajați prin concurs, în conformitate cu normele europene, a spus că prefecții vor fi numiți de Guvern, în baza legislației actuale. Dacă principalul criteriu de evaluare a prefecților ar fi transparența decizională, aproape toți ar trebui concediați, în baza evaluării realizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și dată publicității săptămâna trecută.
Conform evaluării realizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), „la sfârșitul anului 2015 mai bine de jumătate dintre prefecturi nu au afișat în spațiul public documente referitoare la Bugetul instituţiei pe anul în curs sau Bilanțul contabil din 2014. Iar 90% dintre prefecturi nu afișaseră lista achizițiilor publice pe anul 2015, document cerut în legislația specifică”. MCPDC a realizat și un top al prefecturilor leneșe: „Prefecturile județelor Vâlcea, Iași, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi sunt, în urma evaluării efectuate de către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) la nivelul lunii decembrie 2015, cele care au afişat, din oficiu, pe site-uri, cele mai puţine informaţii publice prevăzute de Legea nr. 544/2001”. La popul opus, județele cu prefecturi harnice: Brăila, Teleorman, Vrancea, Bihor, Bistrița Năsăud și Mehedinți.
Conform Legii 340 din 2004 (republicată) privind prefectul și instituția prefectului, Guvernul (adică Cioloș) numește câte un prefect în fiecare județ și în municipiul București, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Așadar, prefecții sunt în prezent evaluați de reprezentanții ministerului condus de Petre Tobă. În legislația inițială, cei interesați de funcția de prefect ori subprefect susțineau examene pentru admiterea în Corpul prefecților, respectiv Corpul subprefecților. Ulterior (în 2008), aceste organisme de înalți funcționari publici au fost desființate, numirea prefecților rămânând strict la bunul plac al Guvernului.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)