Guvernul a adoptat marți seara proiectul de lege privind graţierea. La Arad, doar 100 de oameni în fața sediului PSD (FOTO). Presa străină despre România





Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse și un altul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea codurilor penale.
Ministrul Justiției a reiterat că actul normativ privind grațierea, care va fi trimis în Parlament, nu se adresează criminalilor, violatorilor și nici celor acuzați de corupție, precizând că s-a ținut cont de observațiile care au rezultat în urma dezbaterii publice.
Florin Iordache a spus că Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a „evita o hotărâre pilot la CEDO”.
„Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse”, a declarat ministrul Justiţiei.
Acesta a adăugat că proiectul de lege privind graţierea va fi trimis în procedură de urgenţă în Parlament, alături de un alt proiect de lege adoptat marţi seară, cel privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor.
„Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)”, a spus Florin Iordache.
Ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale
Totodată, ministrul Justiției a anunțat că Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea codurilor penale.„
Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache, citat de News.ro
Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.
„La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.
Abuzul sub 200.000 de lei nu se sancţionează penal
Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.
Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”
În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale.
OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.
Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: „Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern”. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept, notează Mediafax.
UPDATE
Însoțit de o poză, pe pagina de facebook a lui Siviu Dascăl este postat un mesaj vizavi de hotărârea Guvernului privind cele două ordonanțe:
„Am ramas in fata Primariei sa protestez si am ramas aici refuzand sa urmez indicatiile unor oportunisti locali care s-au asezat la coada pentru inscriere in PSD. Nu am venit sa protestez impotriva unui partid ci pentru apararea unor concepte si principii”.
UPDATE – Presa străină despre adoptarea proiectului de lege privind graţierea
Washington Post citează Associated Press în relatarea situației din România și pune accent pe declarațiile procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, și ale președintelui României, Klaus Iohannis.
„Această măsură va face lupta anti-corupție irelevantă”, a spus Laura Codruța Kövesi pentru The Associated Press, precizând că DNA a urmărit 1,170 de cazuri de abuz în serviciu în ultimii 3 ani cu daune de 1 milion de euro.
„Kövesi a condus o luptă dură anti-corupție împotriva politicienilor de rang înalt și alți oficiali, câștigând lauda din S.U.A., Canada și Uniunea Europeană”, scrie agenția de presă AP, care-l menționează și pe Klaus Iohannis, care a numit adoptarea proiectului de lege „o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură gravă de la dușmanii dreptății”.
Financial Times scrie într-o notă mai dură despre situația actuală din România: „Cu toate că încă se clasează printre ţările cu cele mai sărace performanţe din UE cu privire la anumite acte de corupţie, în special luarea de mită, România a devenit în ultimii ani un model de anticorupţie în Europa Centrală şi de Est”.
Site-ul Euronews scrie despre ordonanţele de urgenţă adoptate marţi seara de Executiv, declarând că este cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Acesta a amintit şi de protestele care au izbucnit la scurt timp după aflarea veştii.
Şi Bulgaria a scris despre evenimentele de aseară din România, pe site-ul novinite.com, amintind că modificările adoptate vor interveni pentru foşti oficiali de la PSD, care sunt puşi sub acuzare pentru abuz de putere.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)