Gara CFR Arad – 157 de ani de schimbări mai mult sau mai puțin radicale (un istoric comparativ în imagini)





Lucrările de renovare a gării centrale a Aradului sunt aproape gata. În 20 decembrie, arădenii vor putea pleca cu trenul în orice direcție din una dintre cele mai moderne gări din România. Pășind pe peroane, noua clădire le va fi aproape de nerecunoscut. Doar fațada va rămâne neschimbată, ca un martor al unor vremuri demult apuse. Ferestrele sale sunt drept „ochi” ce au privit generații și generații de oameni, venind și plecând cu speranțe, teamă, emoții. Vremuri bune, vremuri tragice, războaie, bombe zguduind pământul…
Pe locul actual s-a construit în anul 1858 gara veche, care a rămas neschimbată până în anul 1905, când s-a demolat complet (prima gară avea aceași arhitectură cu gara veche din Oradea).
(sus – gara veche din Oradea; jos- gara veche din Arad)
În locul vechii clădiri, marele arhitect Lajos Szantay a proiectat actuala gară. Lucrările aveau să fie finalizate în anul 1910. Noua gară din Arad avea să fie similară cu multe altele din zonă (gara din Szeged, gara din Cluj, fosta gară din Timişoara – Iozefin), dar, în plus, Lajos Szantay a adăugat amprenta sa personală peste acel proiect.
(Gara în timpul construcțiilor)
(Gara Arad în anul 1912)
Peisajul a rămas neschimbat până în 1944, când războiul și-a lăsat amprenta și pe meleagurile noastre. Gara a fost bombardată puternic, în octombrie 1944, de către trupele germane și a fost refăcută între anii 1950-1953.
De atunci, arădenii s-au obișnuit cu pitoreasca gară, aceasta rămânând practic neschimbată decenii la rând, exceptând reparațiile de mentenanță și aspectul platoului din fața acesteia. Și-au făcut apariția, pe rând, mașini în locul căruțelor, asfalt în locul nămolului, rondouri cu flori, diferite chioșcuri de ziare, sau cu diferite gustări, țigări, cafea…
(Gara în anii 1960)
(Gara în anii 1970)
(Gara în anii 1980)
(Gara în anii 1990)
De câțiva ani însă, gara a intrat în șantier pentru a fi adusă la standarde europene, printr-o investiție cu fonduri europene ce depășesc 334 milioane de lei. În momentul în care renovarea va fi gata (termenul a fost depășit… dar așa e la noi), data preconizată fiind 20 decembrie 2015, ne vom putea mândri că avem cea mai modernă gară din țară.
Mai jos vă prezentăm o serie de colaje foto prin care puteți compara aspectul actual al gării, cu cel cunoscut de bunici sau chiar străbunici:
Trupe Germane pe peronul gării în 1944 // Peronul gării în 2015
Peronul gării în 1944 // Peronul gării în 2015
Gara în cel de-al doilea Război Mondial // Gara în 2015
O sută de ani de călătorii cu trenul, între două fotografii… Gara în 1915 // Gara în 2015
Comentariile portalului
Firmele lui Falca sunt Proarhitectura si Arhitecture aujourd'hui Vrem controale pentru licitatii trucate, furt de bani publici si studii de fezabilitate la sertar!!
Dar STRAMBUL întreb și ca Suportez când este AUT!? Ne am cam saturat de acest câine pana la moarte!?
Ontreb și ca mulți alții!? Acest fost pușcăriaș care a comis nenumărate fărădelegi vine în control!? Despre ce vorbim!? Are pe rol încă (...)