ISW: Forțele ucrainene au trecut Niprul în Herson





Bloggerii militari ruși au furnizat suficiente imagini geolocalizate și rapoarte textuale pentru a confirma că forțele ucrainene au stabilit poziții în estul (stânga) al regiunii Kherson începând cu 22 aprilie, deși nu se știe la ce scară și cu ce intenții. Imaginile geolocalizate publicate de un milblogger rus la 22 aprilie arată că forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul râului Dnipro la nord de Oleshky (7 km sud-vest de orașul Kherson) și au avansat până la periferia nordică a așezării de pe autostrada E97, precum și la vest de Dachi (10 km sud de orașul Kherson), transmite Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW).
Aceste imagini indică, de asemenea, faptul că este posibil ca forțele rusești să nu controleze insulele din râurile Kinka și Chaika la mai puțin de o jumătate de kilometru la nord de pozițiile ucrainene geolocalizate în apropierea podului Antonivsky.
„Milbloggeri ruși au susținut pe 20 și 22 aprilie că forțele ucrainene au menținut poziții în estul malului Kherson Oblast timp de săptămâni, au stabilit linii de aprovizionare stabile către aceste poziții și efectuează în mod regulat ieșiri în zonă – toate acestea indicând lipsa controlului rusesc asupra zonei. Harta de luptă a unui alt milblogger a susținut că forțele rusești nu controlează unele insule din delta râului Dnipro la sud-vest de orașul Kherson începând cu 22 aprilie, sugerând posibile avansuri ucrainene pe aceste insule. Unii milbloggeri s-au plâns că ritmul lent al focului de artilerie rusesc, din cauza centralizării excesive a comandamentului militar rus, a permis forțelor ucrainene să debarce pe malul estic”, anunță ISW.
Potrivit sursei citate „este posibil ca forțele rusești să aibă ca prioritate menținerea apărării în zonele urbane, cum ar fi Oleshky și Nova Kakhovka, lăsând insulele din delta râului Dnipro fără control. Întinderea și intenția acestor poziții ucrainene rămân neclare, la fel ca și capacitatea și dorința Ucrainei de a menține poziții susținute în această zonă”.
ISW recodifică teritoriul de pe malul estic al râului Nipru ca fiind deținut de ucraineni doar acum, deoarece aceasta este prima dată când ISW a observat imagini geolocalizate fiabile ale pozițiilor ucrainene de pe malul estic, împreună cu rapoarte rusești cu surse multiple privind o prezență ucraineană durabilă acolo.
Comentariile portalului
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)
Nu ar fi mai bine ca Goe să primească note de la mam'mare, mamițica si tanti Mița?