Final romantic la Zilele Culturii Austriece în Arad, cu Irina Margareta Nistor și „Sissi”





Atmosferă regală și de Ajun la ultima seară de „Zilele Culturii Austriece”… și vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, cea care ne-a introdus în lumea fermecătoare a poveștilor despre viața și cariera frumoasei Romy Schneider, cunoscută publicului larg datorită rolului principal din filmul „Sissi”.
Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Austriece s-a „consumat” ieri seara, la Consiliul Județean Arad, unde s-a vernisat expoziția de fotografii „Viața lui Romy Schneider” și s-a proiectat prima parte a filmului „Sissi”. Invitata specială din București a fost Irina Margareta Nistor – critic de film, precum și Elisabeth Marincovic, atașat cultural al Ambasadei Austriei de la București. Nu a fost un eveniment cu un public numeros, dar suficient pentru un cadru plăcut, de sărbătoare iernatică în care atmosfera romantică a filmului a adus căldură, visare și nostalgie în sufletele privitorilor.
Expoziția de fotografii, organizată cu sprijinul Muzeului Austriac de Teatru și al Arhivei Vieneze de Film, care ilustrează viața zbuciumată a acestei actrițe de excepție, rămâne la Arad, în holul Consiliului Județean, până în 30 noiembrie.
Primul film din trilogia Sissi, regizat de Ernst Marischka, a avut premiera în 1955 și este tipic pentru creația cinematografică a acelor vremuri. Criticul de film Irina Margareta Nistor a vorbit despre acest aspect într-o scurtă introducere a expoziției și proiecției.
Romy Schneider (1938, Viena – 1982, Paris; pe numele ei real Rosemarie Magdalena Albach, după cum ne-a explicat și Irina Margareta Nistor) s-a născut într-o familie cu tradiție în arta teatrală, bunica ei Rosa Albach-Retty (1874 – 1980) fiind actriță la curtea regală și, la fel ca și tatăl Wolf Albach-Retty (1906 – 1967), membru al ansamblului Burgtheater. Mama ei, Magda Schneider (1909 – 1996), a fost o vedetă de cinema în anii ’30.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.