Federaţia FAIR-MediaSind a decis: Alin Văcean trebuia să fie destituit încă din anul 2012!

  de Special Arad | 9 noiembrie 2015, 6:19 PM | Știri Arad

  0

  Biroul Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, analizând Raportul de control  şi alte  documente oficiale obţinute în urma deplasării conducerii organizaţiei la Arad  în data de 4 noiembrie 2015, pentru a identifica soluţii în vederea stingerii conflictului existent la Filarmonica de Stat, prezintă  următoarele informaţii de interes public:

  Din analizarea Contractului de management nr. 65.317 din data de 30 niembrie 2011, încheiat de autoritatea Municipiului Arad reprezentată de primarul Gheorghe Falcă cu Alin Văcean, a contractului de management nr. 61.546 din data de 1 octombrie 2014, a Raportului nr. 80194 din 18 decembrie 2014 al Comisiei de verificare privind aspectele sesizate de către Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat şi a Raportului Comisiei speciale de analiză a situaţiei existente la această instituție, comisie înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Local Arad nr. 336/2014, se desprind următoarele concluzii:

  1. Contractul de management putea să fie reziliat, conform 9 din acest document, încă din anul 2012, când Alin Văcean a produs prejudicii de imagine grave instituţiei, intrând în conflict direct cu reprezentanţii presei arădene. Această constatare este inserată chiar în Raportul Consiliului Local în care se arată: “Starea conflictuală este reflectată şi în mass-media locală. Deşi a fost depăşit momentul embargoului impus Filarmonicii de o mare parte din presa arădeană, mulţi jurnalişti se poziţionează în continuare critic faţă de manager. Aceştia par să nu uite modul nebulos şi agramat în care acesta li s-a adresat în anul 2012.”

  Referitor la reputaţia publică a Filarmonicii, aceeaşi Comisie menţionează faptul că “supraexpunerea numelui şi imaginii managerului”, alături de “grafica anostă şi încărcată, paginare înghesuită, suprapuneri inoportune în text” etc.  în materialele proprii de promovare a Filarmonicii, au contribuit la “întreţinerea controversei publice legate de Filarmonica de Stat Arad”.

  Cu toate că a adus instituţiei prejudicii de imagine, dar şi daune financiare, prin pierderea mai multor procese împotriva propriilor angajaţi şi a organizaţiei sindicale, Alin Văcean a beneficiat, din partea autorității locale, de un nou contract, încheiat în data de 1 octombrie 2014, pe o perioadă de trei ani, în ciuda evidentelor încălcări ale Regulamentului de concurs şi a legislaţiei în vigoare.

  2. Contractul de management nu trebuia reînnoit, ci chiar putea să fie reziliat conform prevederilor 27 alin h., în  urma verificărilor Comisiei CL, care a identificat un management defectuos, ca urmare a încheierii unor contracte de achiziţii publice fără respectarea dispoziţiilor legale, în baza unor licitații  cu doar un singur furnizor şi care nu au fost înregistrate, neconcordanţe între numerele angajamentelor bugetare cu cele trecute în ordonanţarea de plată, lipsa referatelor de necesitate, a studiilor de piaţă pentru diverse achiziţii, lipsa notelor de recepţie, lipsa notelor justificative pentru încheierea unor contracte  de drepturi de autor, nepunerea în plată a unor drepturi salariale, etc.

  3. Contractul de management putea să fie suspendat și conform 25 alin. 1, în momentul în care autoritatea locală depunea o plângere penală împotriva managerului Alin Văcean, atunci când a constatat săvârţirea unor grave ilegalități. De altfel, această obligaţie este definită şi de Codul Penal, la art. 267, ca fiind omisiunea sesizării organelor judiciare.

  4. Contractul de management putea să fie reziliat şi în momentul în care s-a observat producerea de prejudicii financiare instituţiei de cultură, fapt constatat chiar de către instanţa de judecată.

  5. Contractul de management putea să fie reziliat şi când Comisia de control a constatat că unele persoane angajate au fost sancţionate abuziv, mergând până la concedierea liderilor de sindicat, fapte care încalcă în mod flagrant Codul Muncii, Legea Dialogului social, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi directivele europene din domeniul relaţiilor de muncă.

  Având în vedere faptul că  activitatea Filarmonicii de Stat Arad este finanţată din taxele plătite de către cetăţenii Aradului, în conformitate cu  prevederile art. 1 şi 2 din Legea nr. 544/2001 privind liberal acces la informaţiile de interes public, Federaţia FAIR-MediaSind  este îndreptăţită să ceară Consiliului Local Arad și să pună la dispoziţia cetăţenilor, documentele oficiale referitoare la activitatea managerului instituţiei de cultură. Considerăm că este   dreptul legitim al  cetăţenilor Aradului să afle modul în care  sunt gestionaţi  banii publici şi modul în care autorităţile aplică şi respectă  legea. (vezi aici Raportul Comisiei I şi aici Raportul Comisiei II)

  Pentru a elimina abuzurile și ilegalitățile enumerate mai sus, Biroul Executiv al FAIR MediaSind solicită Consiliului Local Arad ca, în cel mai scurt timp, să îl demită pe managerul instituţiei, Alin Văcean şi să sesizeze instituţiile competente, în conformitate cu prevederile art.  267  din Codul Penal.

  În cazul în care nu se va da curs aceastei cereri, FAIR-MediaSind își rezervă dreptul să iniţieze acţiuni civile şi penale în intanţă şi să declanşeze acţiuni de protest pe plan intern şi international.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.